Šéfke Scotland Yardu napriek kritike predĺžili zmluvu do roku 2024
10 | 09 | 2021 I TASR

Cressida Dicková zostáva vo funkcii napriek kritike policajných zložiek, ktorá sa týka niektorých vyšetrovaní a zvládania situácie počas rôznych protestov. Naviac ju sprevádzajú podozrenia z inštitucionálnej korupcie v policajných zložkách.


Komisárka Metropolitnej polície Cressida Dicková zostane na čele londýnskych policajných síl až do apríla roku 2024. Jej päťročná zmluva sa mala končiť na budúci rok, informovala v piatok agentúra AP.

AP dodala, že toto rozhodnutie prichádza napriek kritike policajných zložiek, ktoré sa týka niektorých vyšetrovaní a zvládania situácie počas rôznych protestov.

Ministerka vnútra Priti Patelová podľa AP uviedla, že predĺženie kontraktu Dickovej poskytne "kontinuitu a stabilitu" v situácii, keď sa Británia dostáva z pandémie a polícia prijíma ďalších 20.000 príslušníkov.

Cressida Dicková je prvou ženou na čele najväčšej a najstaršej britskej policajnej zložky - tzv. Scotland Yardu, ktorý bol založený v roku 1829. Po viac ako 20 rokoch bude súčasne ako prvá, kto bude na najvyššom poste slúžiť sedem rokov.

Baránik úplne stratil súdnosť a vyhráža sa generálnemu prokurátorovi odvolávaním
Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) by chcel iniciovať odvolávanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku v parlamente. Povedal to pred novinármi počas piatkového zasadnutia Ústavnoprávneho výboru NR SR, kde bol aj Žilinka. Baránik... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Dicková čelí obrovskej kritike

Jej pôsobenie vo funkcii pritom sprevádzajú podozrenia z inštitucionálnej korupcie v policajných zložkách. Pobúrenie vyvolala aj ich brutalita počas marcového pochodu na pamiatku ženy zavraždenej policajtom. Kritizovaná bola aj bezpečnostné opatrenia počas finále majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2020 či za spôsob, akým polícia vyšetrovala desaťročia staré obvinenia zo sexuálneho zneužívania prominentnými ľuďmi.

Dickovej zotrvanie vo funkcii podporovala aj federácia, ktorá zastupuje radových policajtov, ako aj londýnsky primátor Sadiq Khan.

Samotná Cressida Dicková vo svojej reakcii uviedla, že je "nesmierne poctená" tým, že ju požiadali, aby zotrvala na poste komisárky ďalšie dva roky. "Som hrdá, že môžem naďalej slúžiť svojmu mestu," dodala podľa AP.

M. Kolíková: Moje zotrvanie vo funkcii závisí v prvom rade od premiéra
Rozhodnutie o tom, či Mária Kolíková ostane ministerkou spravodlivosti, závisí v prvom rade od premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). V rámci odbornej práce cítila jeho podporu. Kolíková má podľa svojich slov pripravenú veľkú reformu justície a výmena... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | TASR/Bačinský