G7 pozýva Rusko a Čínu na stretnutie o Afganistane. "Ujasnite si, čo vlastne chcete," odkazujú Rusi
07 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Po tom, ako sa G7 obrátila na Moskvu so žiadosťou o prítomnosť na schôdzi o situácii v Afganistane, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia požiadala politické fórum G7 o objasnenie „toho, čo chcú od seba a sveta okolo seba“, informuje portál RT.

 



Maria Zacharovová prehovorila pre tlačovú agentúru TASS po tom, čo japonský minister zahraničných vecí Toshimitsu Motegi v televíznom programe povedal, že ministri zahraničných vecí G7 sa 8. septembra stretnú so svojimi partnermi z Číny a Ruska. Majú prediskutovať spoločnú reakciu na krízu vyvolanú americkým odchodom z Kábulu.
Rusko vylúčili

G7 je pravidelným stretnutím siedmich najbohatších takzvaných liberálnych demokracií na svete. Japonsko je jediným členom skupiny mimo Európy a Severnej Ameriky. Rusko bolo členom organizácie v rámci vtedajšej G8 predtým, ako bolo v roku 2014 vylúčené po anexii Krymu.

Podľa Zacharovovej Moskva dostala od Paríža a Berlína správu o stretnutí o Afganistane, o jeho usporiadaní vo formáte G7 sa však nehovorilo. "To všetko sa deje na pozadí rozptýlených vyhlásení G7 o Rusku a jeho účasti alebo neúčasti vo formáte," uviedla Zacharovová. "Partneri očividne nechápu, čo chcú od seba a sveta okolo seba."

Taliban pozval Rusko, Čínu a ďalších na slávnostné oznámenie novej vlády
Taliban, ktorý sa ujal moci v Afganistane, pozval niekoľko krajín vrátane Ruska, aby sa zúčastnili na podujatí venovanom oznámeniu zloženia novej afganskej vlády, povedal zástupca skupiny, ktorého meno nebolo zverejnené, pre televíznu stanicu... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Ivan Mihale


Dňa 15. augusta Taliban, označený v Rusku za teroristickú organizáciu, oznámil, že prevzal kontrolu nad Afganistanom. Vyhlásil, že ovládol celú krajinu vrátane veľkých miest a hraničných kontrolných bodov. Odvtedy Moskva pristupuje k situácii inak ako väčšina západných krajín, pričom ruský prezident Vladimír Putin vyzval svet, aby reagoval na základe faktov.
Chcú pomoc s Talibanom

Šéf NATO Jens Stoltenberg v sobotu vyzval Čínu a Rusko, aby pomohli bloku vedenému USA uplatniť vplyv na Taliban, pričom obe krajiny majú s afganskou organizáciou lepší vzťah ako západné krajiny.

Lavrov: Americké úsilie zastaviť Nord Stream 2 zlyhalo, plynovod spustíme v najbližších dňoch
07 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


"Plne súhlasím s tým, že celé medzinárodné spoločenstvo vrátane Ruska a Číny musí pracovať na tom, aby sa Afganistan nestal miestom, kde môžu teroristické skupiny slobodne pôsobiť a pripravovať, organizovať, plánovať a financovať útoky proti našim vlastným krajinám," povedal Stoltenberg.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok vyhlásil, že Rusko sa zúčastní na slávnostnom otvorení novej afganskej vlády, ak bude inkluzívna a bude zahŕňať ďalšie etnické skupiny z celej krajiny. "Myslím si, že sa radi zúčastníme na takom ceremoniáli spolu s ďalšími pozvanými krajinami, ktoré ovplyvňujú situáciu v tejto krajine," povedal Lavrov.

Priekopnícky Bolsonaro dekrétom sťažil cenzúru a manipulácie prevádzkovateľom sociálnych sietí
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vydal dekrét, ktorým chce sťažiť mazanie príspevkov a účtov zo strany prevádzkovateľov sociálnych sietí. V utorok o tom informovala agentúra AFP. Správa prišla v deň, keď sú v brazílskom hlavnom meste ohlásené... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR