Priekopnícky Bolsonaro dekrétom sťažil cenzúru a manipulácie prevádzkovateľom sociálnych sietí
07 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vydal dekrét, ktorým chce sťažiť mazanie príspevkov a účtov zo strany prevádzkovateľov sociálnych sietí. V utorok o tom informovala agentúra AFP. Správa prišla v deň, keď sú v brazílskom hlavnom meste ohlásené zhromaždenia priaznivcov aj odporcov prezidenta.


Bolsonaro uviedol, že nový výnos prijal, aby ochránil slobodu slova. Pred zmazaním príspevku alebo účtu by mali firmy užívateľovi riadne vysvetliť, prečo chcú k tomuto opatreniu pristúpiť. Nie je však jasné, ako bude nová norma fungovať v praxi. Nové pravidlá sa budú vzťahovať len na veľké sociálne siete, ktoré majú v Brazílii aspoň desať miliónov užívateľov.

"Toto provizórne opatrenie výrazne bráni našej schopnosti obmedziť zneužívanie našich platforiem... Súhlasíme s právnymi expertmi a odborníkmi, ktorí vnímajú toto opatrenie ako porušenie ústavných práv," povedal pre AFP hovorca sociálnej siete Facebook.

V uplynulých mesiacoch Facebook zmazal niekoľko príspevkov od brazílskeho prezidenta a jeho priaznivcov. Podobný krok podnikol aj portál YouTube. Išlo o videá, ktoré obsahovali neoverené alebo nepravdivé informácie o pandémii.

Nový dekrét už nadobudol účinnosť, ale oficiálne ešte musí dokument ratifikovať Kongres.

Taliban chcel prelomiť e-maily bývalej vlády. Google nariadil blokovanie účtov
06 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová