EÚ pripravuje model prerozdeľovania migrantov z Afganistánu
06 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Koncom septembra sa na podnet EÚ uskutoční medzinárodné fórum zamerané na presídľovanie možných utečencov z Afganistanu. Uviedol to v pondelok týždenník Politico s odkazom na rozhovor s eurokomisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johanssonovou.


Malo by ísť o jednodňové podujatie (v týždni po 27. septembri), ktoré sa v dopoludňajšej časti zameria na členské krajiny EÚ a popoludní budú na rokovania pozvaní aj zástupcovia Kanady, USA a Spojeného kráľovstva.

Na otázku, či pôjde o záväzky členských krajín zúčastniť sa na presídľovacej schéme, čiže prijať na svoje územie konkrétny počet utečencov, komisárka odpovedala, že pôjde o dobrovoľné záväzky. Vyjadrila však očakávanie, že členské krajiny sa do tohto procesu výraznejšie zapoja.

Taliban chcel prelomiť e-maily bývalej vlády. Google nariadil blokovanie účtov
06 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Komisárka v rozhovore uviedla, že je "hrdá" na skutočnosť, že od prebratia moci Talibanom krajiny EÚ evakuovali a presídlili viac ako 10.000 Afgancov.

Zároveň potvrdila, že v rámci eurobloku existujú názorové rozdiely ohľadom schémy presídľovania afganských utečencov. Uviedla však, že ministri vnútra EÚ na minulotýždňovom zasadnutí v Bruseli dospeli k väčšiemu konsenzu, než je v otázkach migrácie obvyklé.

Podľa jej slov sa členské krajiny Únie aj v nasledujúcich dňoch a týždňoch sústredia na evakuáciu Afgancov, ktorí sa cítia ohrození Talibanom. Opätovné otvorenie letiska v Kábule pre medzinárodné lety tomu pomôže, píše Politico.

Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz počas víkendu povedal, že Afganci by nemali prichádzať do Európy a mali by ich prijímať krajiny susediace s Afganistanom, pripomína týždenník.

Johanssonová podľa svojich slov takého vyhlásenia vníma ako popieranie konceptu európskej solidarity. Vysvetlila, že strednodobou prioritou EÚ je riešenie problému "pri jeho zdroji" a odvrátenie možného toku utečencov.

Taliban už dobyl celý Afganistán. Obsadil už aj Pandžšír
Taliban "úplne ovládol" poslednú odbojnú afganskú provinciu Pandžšír, uviedol v pondelok vo vyhlásení hovorca tohto militantného hnutia Zabihulláh Mudžáhid. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Komisárka dodala, že Únia za týmto účelom už zoštvornásobila humanitárnu pomoc pre Afgancov a prispeli aj jednotlivé členské štáty. EÚ podľa Johanssonovaej takisto vyjadrila presvedčenie, že bude možné vyvinúť potrebný tlak na Taliban, aby rešpektoval aspoň základné humanitárne hodnoty.

"Nie je ľahké rokovať s Pakistanom a Iránom, ale existujú spôsoby, ako priamo podporovať migrantov a utečencov. Najdôležitejšie je pracovať s organizáciami OSN a využívať tento kanál na finančnú pomoc," opísala situáciu.

Týždenník Politico pripomenul, že krajiny EÚ sa minulý týždeň v piatok (3. septembra) na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí v zásade dohodli, že za určitých podmienok budú aj naďalej poskytovať pomoc pre Afganistan.

Krajiny EÚ nechcú byť vnímané ako podporovatelia Talibanu, avšak Afganistan je závislý od poskytovania zahraničnej pomoci a sú potrebné veľké finančné prostriedky na uživenie miliónov ľudí v tejto krajine. A akékoľvek zhoršenie situácie môže viesť k ďalším migračným vlnám, čomu chcú Európania predísť.

Šialené: Francúzska polícia zbila ženu v nákupnom centre, lebo nemala rúško a očkovací preukaz (VIDEO)
Covidové a najmä očkovacie šialenstvo máme nielen na Slovensku, ale zrejme v ešte väčšej miere je rozvinuté aj vo Francúzsku. Brutalita tamojšej polície však už prekročila všetky rozumné hranice. Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik