V Kábule stovky ľudí protestujú proti zatvoreniu bánk
29 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

V Kábule stovky ľudí protestujú proti zatvoreniu bánk. Vrátane afganskej centrálnej banky. Informáciu podľa Magyar Nemzet priniesla afganská tlačová agentúra Hama Press. Protestujúci žiadajú, aby im banky dali aspoň časť peňazí z vkladov. Majitelia bánk tvrdia, že do znovuotvorenia centrálnej banky nemôžu pokračovať v práci. Navyše sa obávajú o svoju bezpečnosť a neodvážia sa pokračovať v práci.


Podobná situácia je v Kábule aj so zmenárňami. Podľa Magyar Nemzet sú banky v Afganistane niekoľko dní od prevzatia moci Talibanom zatvorené. Milióny ľudí nemajú prístup k svojim vkladom a zamestnávatelia nevyplácajú mzdy robotníkom. Medzi demonštrantmi v Kábule bol aj veľký počet štátnych zamestnancov, ktorí výplatu nedostali celé mesiace.

Vážení politici v Afganistane ste totálne zlyhali a nikto odrazu nenesie zodpovednosť
Komentár Juraja Zábojníka Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Gabriel Matta

Taliban sľúbil, že banky sa znova otvoria 25. augusta

Taliban, podľa Magyar Nemzet sľúbil, že banky sa otvoria 25. augusta, ale stalo sa tak iba čiastočne. Hotovosť z pobočiek bánk sa vyberať nemôže. "Bankomaty fungujú, ale výber hotovosti bol obmedzený na dvesto dolárov denne a tak sa pred nimi krútia nekonečné rady," píše Magyar Nemzet.

Taliban 23. augusta oznámil, že za výkonného riaditeľa centrálnej banky bol vymenovaný Hadži Mohammad Idris. Bývalý šéf, ktorý stál na čele centrálnej banky počas vlády prezidenta Asrafa Ghaniho, ešte pred prevzatím moci ušiel do zahraničia. Podľa portálu Magyar Nemzet uviedol, že Taliban má prístup nanajvýš k 0,1 percentu peňazí, pretože značnú časť z nich zmrazili Spojené štáty. Varoval, že je nutné obmedziť prístup Talibanu k dolárovým aktívam, aby sa vyhlo prudkému nárastu inflácie a chudoby v stredoázijskej krajine, kde je podľa Svetovej organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sucho a viac ako sedem milión ľudí môže potrebovať  budúcnosti humanitárnu pomoc.

Absurdné investície do Afganistanu, ktoré priniesli korupciu, chudobu a žiadnu demokraciu
Západné krajiny, najmä USA a Británia, za posledné roky napumpovali do Afganistanu miliardy, ale dosiahli opak toho, čo chceli. Chceli vybudovať novú spoločnosť, namiesto toho s množstvom peňazí iba podporovali korupciu, ktorá sa stala ohniskom... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Napriek sľubom Talibanu sa mnohí obávajú návratu prísnej islamskej legislatívy - šaría

Povstalci Talibanu, ktorých pred dvadsiatimi rokmi zbavila moci medzinárodná vojenská výprava obsadili Kábul 15. augusta do niekoľkých hodín a oznámili koniec dvadsaťročnej vojny v Afganistane. Hlava štátu Asraf Gani utiekol z krajiny. Taliban uviedol, že sa snaží udržiavať mierové vzťahy s inými krajinami a rešpektovať práva žien podľa islamského práva.

Napriek sľubom Talibanu sa mnohí podľa Magyar Nemzet obávajú návratu k moci, k prísnej islamskej legislatíve (šaría), ktorá platila v čase ich moci v rokoch 1996 až 2001. V tom čase bolo ženám okrem iného zakázané zamestnať sa a zločiny boli často trestané popravou alebo odseknutím končatín.

USA varovali pred "konkrétnou, vierohodnou hrozbou" pri kábulskom letisku
Americký prezident Joe Biden skôr v sobotu informoval, že v najbližších 24 až 36 hodinách môže dôjsť k ďalšiemu teroristickému útoku na kábulské letisko. Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | TASR