Absurdné investície do Afganistanu, ktoré priniesli korupciu, chudobu a žiadnu demokraciu
27 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

Západné krajiny, najmä USA a Británia, za posledné roky napumpovali do Afganistanu miliardy, ale dosiahli opak toho, čo chceli. Chceli vybudovať novú spoločnosť, namiesto toho s množstvom peňazí iba podporovali korupciu, ktorá sa stala ohniskom návratu Talibanu. Milióny boli vynaložené na školy, ktoré sa zrútili alebo nemali dostatok lavíc. Zásielky pomoci často smerovali na majetky vodcov, čo len zvyšovalo chudobu. Píše portál ORIGO.


Predtým, ako Taliban získal späť Afganistan, urobili západné krajiny mnoho pokusov o zlepšenie kvality života miestnych obyvateľov a vybudovanie novej spoločnosti. Pre vybudovanie demokracie, doslova pumpovali do krajiny nespočítateľné množstvo peňazí, čo nebolo ničím iným, ako mrhaním, informoval  denník Daily Mail.
Projekt "Toskánske kozy"

Origo v súvislosti s mrhaním peňazí píše o projekte Toskánske kozy. Deväť živých kôz z Toskánska bolo letecky prevezených do Afganistanu. Projekt organizoval Pentagon. Cieľom bolo posilniť miestne odvetvie kašmíru a vytvoriť tisíc pracovných miest. Kozy z Toskánska boli kvôli zvýšeniu kvality spárené s miestnymi zvieratami. Tie z Toskánska ale podmienky v Afganistane nevydržali, niekoľko zvierat ochorelo. Chovali ich na príliš malom mieste a krmivo pre nich bolo veľmi drahé. Obchod tak nebol výnosný a afganský partner z podnikania odstúpil. "Program v tichosti zanikol, bolo zbytočné na neho minúť peniaze daňových poplatníkov," píše Origo. Tí, ktorí boli za projekt zodpovední, nedokázali odôvodniť, čo sa stalo s kozami, miestni ich mohli dokonca aj skonzumovať. V prepočte bol tento projekt za 5 699 304,68 eur.

"Kedy sa už poučia?" Aj Čína sa vysmieva USA
Peking vydal ďalšie napomenutie zahraničnej politiky Washingtonu. Nedávny pád Kábulu je podľa neho jasným dôkazom toho, že americké vojenské intervencie nefungujú, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Mrhanie bolo jednoducho ohromujúce

Bývalý britský premiér Tony Blair, ktorý v roku 2001 obhajoval napadnutie Afganistanu, označil za svoju povinnosť obnoviť Afganistan, ale okrem určitého pokroku v oblasti vzdelávania, žien a všeobecnej prosperity, zahraničná intervencia iba uľahčila korupciu a tým aj návrat Talibanu.

Peniaze boli použité na výstavbu škôl pre "duchov," na neexistujúce vojenské jednotky, tragikomické a amatérske aktivity proti drogám, a na výstavby miliardových palivových staníc, ktoré sa reálne nikdy nepoužívali.

Miestni americkí diplomati Washingtonu oznámili, že jeden z afganských viceprezidentov odletel do Dubaja s hotovosťou 38 miliónov libier a že drogoví díleri a korupční úradníci týždenne pašovali z krajiny 170 miliónov libier. Z krajiny, kde je priemerný ročný zárobok 512 eur.

Už pred viac ako desaťročím, podľa portálu ORIGO, osobitný vyslanec USA Richard Holbrooke upozornil na obrovskú korupciu, ktorá znižuje úsilie o vytvorenie novej demokracie a hovoril o vplyve pumpovania pomoci do krajiny plnej konfliktov.

Bradatí muži Talibanu už disponujú výzbrojou za miliardy (VIDEÁ)
Bojovníci Talibanu už desaťročia bojujú proti americkým vojnovým lietadlám a obrneným vozidlám prevažne s kalašnikovmi, improvizovanými výbušninami a pozemnými raketami. So super rýchlym pádom Kábulu a následným útekom amerických vojakov však... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Verbovanie malých chlapcov do afganských bezpečnostných síl

OSN už viac ako desať rokov varuje, že afganské bezpečnostné sily verbujú malých chlapcov. Vlani, americké ministerstvo zahraničných vecí uznalo, že ešte stále existuje riziko, že vysokopostavení úradníci držia v zajatí malých chlapcov, ako sexuálnych otrokov. Napriek tomu, nikdy voči nim nebolo začaté žiadne konanie.

Po roku 2001 bol americký rozpočet na civilné účely relatívne malý. Väčšina peňazí bola vynaložená na potlačenie terorizmu. Spojené štáty prisľúbili postaviť alebo zrekonštruovať 1 000 škôl a kliník do konca roku 2004, ale dosiahli sotva desatinu. Potom sa otvorili kohútiky s peniazmi, pretože kľúčovým sa stalo slovo „budovanie národa“.
Keby boli peniaze rozdelené medzi Afgancov, každý občan by bol okamžite milionárom

Plukovník Christopher Kolenda, americký vojenský poradca, uviedol, že Afganistan sa do roku 2006 namiesto demokracie stane kleptokraciou. Kto chcel byť politikom, platil za túto funkciu veľké sumy peňazí skorumpovaným stranám a lídrom. Odcudzovali sa peniaze z programov pomoci, alebo sa získavali z nelegálneho predaja uniforiem a munície. Politici sa radi zaoberali aj s obchodovaním s drogami a únosmi.

Ďalší projekt, ktorý vyšiel na zmar, bol britský. V prepočte za približne 7 979 026 558,76 eur sa mal zastaviť rast maku. Následne v kancelárii miestneho guvernéra zapojeného do programu proti ópiu bolo nájdených 9 ton maku. Po vyhodení z funkcie sa pridal k Talibanu spolu so všetkými 3000 mužmi.

Do roku 2010 už bolo jasné, aká je v krajine korupcia. Napriek tomu podpora peniazmi zo západných krajín pokračovala. Do Afganistanu sa vlialo toľko peňazí, že keby bola všetka vynaložená medzinárodná pomoc jednoducho rozdelená medzi Afgancov, každý občan by bol okamžite milionárom. Namiesto toho počet chudobných v už tak chudobnej krajine rástol.

Kábulská banka vyplatila „pôžičky“ ministrom, úradníkom a vojenským vodcom prostredníctvom siete fantómových spoločností, milióny eur. Ďalšie milióny za 35 luxusných víl v Dubaji, ktoré sa potom využívali na VIP zábavu.

Žaloba priamo na Bidena. Muž poslal úradom 1500 strán dôkazov
Muž, ktorý žaluje Bidenovu administratívu kvôli povinným rúškam, poslal 1500 stranovú odpoveď úradom po tom, ako sa pokúsili jeho žalobu zmiesť zo stola. Doložil množstvo dôkazov, článkov i výstrižkov z novín o tom, že rúška sú neúčinné.... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Petra Demková

Školy sa budovali podľa západného modelu, ale boli päťkrát drahšie ako inde

Inšpekcia pre obnovu pred tromi rokmi ukázala, že z 38 miliárd libier vynaložených na rekonštrukčné projekty bolo 11,4 miliardy libier, viac ako 4 700 miliárd libier ukradnutých, alebo sa jednoducho stratili.
Školy sa budovali podľa západného modelu, ale boli päťkrát drahšie ako inde. USA minuli na tieto školy 800 miliónov libier, napriek tomu polovica z nich nemala dostatok stolov, alebo stoličiek. Podporu dostali jednotlivci, ktorí ani neexistovali, učitelia falšovali zoznamy. Dokonca zmizla pôžička 62 miliónov libier, na vybudovanie hotela oproti americkému veľvyslanectvu. Postavila sa elektráreň, ale na spustenie prevádzky už peniaze neostali.

Účtovník Gert Berthold, ktorý pomohol analyzovať niekoľkomiliardovú zmluvu, dospel k záveru, že za každých desať dolárov štyri padli do vreciek skorumpovaných úradníkov, násilníkov alebo povstalcov.

"A konečný výsledok je známy," píše Origo. Joe Biden, demokratický americký prezident na pokraji intelektuálneho rozpadu, sa stiahol z Afganistanu úplne absurdne. Teroristi z Talibanu okamžite začali popravy na ulici a lovia ľudí. Podľa portálu Origo sa očakáva, že do Európy príde 5 miliónov Afgancov, pričom migranti sa pokúsia Európu opäť zaplaviť. A Brusel opäť hovorí o povinných kvótach.

Británia navrhne G7 uvalenie sankcií na Taliban
Británia plánuje počas utorňajšieho virtuálneho summitu krajín G7 o situácii v Afganistane naliehať na vedúcich predstaviteľov tejto skupiny siedmich najbohatších ekonomík sveta, aby zvážili uvalenie nových sankcií na militantné hnutie Taliban,... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR