Stanislav Mičev: Osud múzea SNP je v rukách politikov, ktorí sľuby nedodržali
29 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

 "Načo zbytočné reči o transparentnosti a odbornosti?" Pýta sa Stanislav Mičev na sociálnej sieti. "Keď stačí rozhodnutie dvoch ministrov.  Ministerstvo kultúry doteraz žiadnym oficiálnym dokumentom neoznámilo Múzeu SNP pripravované zmeny. Naďalej od nás ale žiadajú odpovede na koncepčné otázky napríklad na rok 2022 a ďalej.


Príspevok riaditeľa múzea SNP Stanislava Mičeva na sociálnej sieti už "nekričí" o záchranu budúcnosti múzea. Je skôr o beznádeji, ktorú vnímame od nástupu vlády zmeny v širších súvislostiach mnohí. Osud múzea, rovnako ako osudy iných inštitúcií sú v rukách politikov, ktorí rozhodujú. Lebo môžu. Lebo majú saká, kravaty, niektorí džínsy a modré tenisky a hlavne moc a túžbu meniť. Niet pochýb, že reformy sú in pre každú vládu. Využívajú sa na nich vo veľkej miere Eurofondy. A politicky pod značkou "reformy" oduševnene rozhodujú o čomkoľvek. A nielen o budúcnosti múzea, ale o budúcnosti každého z nás.

Starosta Becík ŠOKUJE: Čo projekt, to zamietnutie (VIDEO)
Kontroverzný starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík je pre mnohých Slovákov hrdinom, no pre štátnych úradníkov buričom a nepohodlným človekom. Bol to on kto nechal liečiť ľudí v obci pomocou Ivermectinu, a bol to on, ktorý sa podujal... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021

Či riadia rezort kultúry odborníci, je na zváženie

Nie vždy platí, že zmeny, ak sa má napredovať sú dôležité. Napredovať sa dá aj inak. Stačí zladiť ciele, ponechať to, čo funguje a vypracovať nové koncepcie. Na ministerstve kultúry je ale mnohé inak. A platí to aj pre ďalšie iné rezorty. Či riadia rezort kultúry kompetentné osoby, je na zváženie, ale osud múzea SNP by sa zvažovať ani nemal. Úplne by postačilo vnímať dosiahnuté výsledky. A názory tých, ktorí múzeu venovali časť svojho života. Nie v mene politiky, ale v mene lokálpatriotizmu, v mene hrdosti a cti a úcty k vlasti.
 Mičev na sociálnej sieti zdôraznil fakty, o ktorých by mali Slováci vedieť

"Výzva zamestnancov Múzea SNP ministerke kultúry na osobné stretnutie zostala bez odpovede. Prísľub ministra obrany, že sa príde porozprávať so zamestnancami múzea sa nerealizoval. Po predložení novelizácie je už aj tak zbytočný. Zaujíma to predkladateľov novelizácie zákona č.206/2009? Ani náhodou. Lebo ako sami priznali ide o politické rozhodnutie. Nezaujíma ich ani odmietavé stanovisko Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Ani odmietnutie tohto kroku zo strany priamych účastníkov protifašistického odboja," píše Stanislav Mičev.

Generálny riaditeľ si uvedomuje, že múzeum SNP je v rukách zriaďovateľa a má plné právo rozhodovať o zriaďovanej organizácii, ale načo potom zbytočné reči o transparentnosti a odbornosti? Pýta sa. A dodáva, že sú zbytočné, pretože osud múzea je v rukách dvoch ministrov. Ministerky kultúry Milanovej (OĽaNO) a ministra obrany Naďa (OĽaNO).


ŠKANDÁL: Vláda nepodporila oslavy SNP v jeho múzeu ani centom
Ministerka kultúry Natália Milanová neposkytla múzeu SNP v Banskej Bystrici na oslavy tohto sviatku ani cent, píše portál Pravda. Stalo sa tak prvý krát v histórii múzea. Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič

Stanislav Mičev otázkami približuje históriu múzea SNP v Banskej Bystrici

,Priatelia, kontrolné otázky," píše.
Ktoré múzeum na Slovensku v koprodukcii natočilo v rokoch 1988 až 2020 viac ako 50 dokumentárnych filmov?
Ktoré múzeum vydalo v rokoch 2006 až 2020 viac ako 80 edičných titulov?
Ktoré múzeum zorganizovalo za posledných 15 rokov viac ako 30 medzinárodných vedeckých konferencií?
Ktoré múzeum má vybudované vlastné Vzdelávacie centrum?
Ktoré múzeum vybudovalo špičkové Digitalizačné centrum?
Ktoré múzeum realizovalo pre učiteľov akreditované vzdelávanie?
Ktorá organizácia v rámci digitalizácie vložila do digitálne archívu najviac terabajtov?
Ktorá organizácia umožnila svojim partnerom najviac výberov z digitálneho archívu?
Ktorá organizácia v rezorte kultúry uskutočnila najviac vzdelávacích aktivít?
Ktoré múzeum vybudovalo slovenskú národnú expozíciu v Štátnom múzeu Auschvitz-Birkenau a úspešne ju bezmála 20 rokov spravuje?
Kto je organizátorom najväčšej cyklickej protokolárnej akcie na Slovensku?
Ktoré múzeum zrealizovalo prvú multimediálnu výstavu?
Ktoré múzeum realizovalo prvú virtuálnu výstavu?
A mohol by som pokračovať. Ale...
Koho označila ministerka kultúry za stagnujúcu organizáciu?
Ktorého múzea sa chce rezort kultúry zbaviť?
Ktoré múzeum chce ministerstvo kultúry rozdeliť medzi iné organizácie rezortu?
Odpoveď na všetky otázky existuje len jedna

"Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.," odpovedá generálny riaditeľ.

"Nedáva Vám to logiku? Ani mne, ale čo už. Za naše múzeum sa postavila väčšina odborných pracovníkov z oblasti muzeológie a aj histórie. A to nielen domácich, ale aj zahraničných. Odmietavé stanovisko Zväzu múzeí na Slovensku zostalo bez odpovede," dodáva v závere príspevku.

Voči prekrúcaniu dejín musíme byť ostražití! SNP si treba pripomínať
Voči prekrúcaniu dejín musíme byť ostražití, preto je potrebné si pripomínať Slovenské národné povstanie (SNP). Pre TASR to uviedol predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO). SNP považuje za jeden z... Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Oslavy SNP sa uskutočnia bez širokej verejnosti, len za účasti pozvaných hostí

29. august patrí k jedným z najvýznamnejších sviatkov na Slovensku. V tomto roku budú oslavy v priestoroch múzea SNP iné. Bez účasti verejnosti, len pre pozvaných hostí. Od 13:00 sa brány otvoria aj pre širokú verejnosť. Ak prižmúrime obe oči, vezmeme do úvahy všetky argumenty, dá sa to trochu pochopiť.

Čo je ale naozaj nepochopiteľné je to, že v rezorte kultúry na oslavy SNP v tomto roku nevyčlenili ani cent. Na rezorte, ktorému tak záleží na múzeu SNP, že potrebujú urobiť zmeny. Zabudli? Alebo nechceli? Každopádne na zamyslenie. Ako veľmi im záleží na osude múzea SNP. Tak veľmi, až z toho vznikne fotečka, statusík a rituálna poklona pri pamätníku obetiam SNP. A možno si vstúpia do svedomia a všetko bude inak...

Eduard Chmelár: "Hanba vám, darebáci, nemáte úctu k ničomu! Bojíte sa hnevu ľudí?"
"Na pápeža ste ochotní pustiť desaťtisíce, a tu sa nenašlo miesto ani pre pozostalých padlých hrdinov? Puknuté srdce Múzea SNP, ktoré chcete rozparcelovať na franforce, je dnes symbolickejšie než kedykoľvek predtým. Za toto naši starí otcovia a... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová