Ruské veľvyslanectvo v Kábule nevidí dôvod na evakuáciu
18 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Ruskí diplomati v Kábule sa cítia bezpečne a pokračujú v práci aj po tom, čo Taliban prevzal hlavné mesto, uviedol pre portál RT veľvyslanec Moskvy v Afganistane.


"Situácia je pokojná," uviedol ruský veľvyslanec v Kábule Dmitrij Žirnov v pondelok pre RT. Dodal, že diplomati sa podľa neho bezprostredne necítia byť v nebezpečenstve. Poprel tiež správy o evakuácii.

Niektoré médiá už skôr uvádzali, že Rusko znižuje počet svojich diplomatov v Kábule, ale Žirnov hovorí, že ambasáda naďalej funguje „v plnej sile“. Niektorí zamestnanci odišli na „plánovanú dovolenku“, zatiaľ čo iní odišli, pretože sa im úloha skončila. Ostatní zamestnanci pracujú normálne.

Bojovníci Talibanu sa v pondelok ráno stretli so zamestnancami ambasády a ubezpečili diplomatov, že budú v bezpečí.

Blesk zasiahol Washingtonov pamätník v deň, keď si Taliban pripísal víťazstvo v Afganistane
V nedeľu 15. augusta zasiahol Washingtonov pamätník pred Bielym domom blesk. K nehode došlo v deň, keď Taliban prevzal kontrolu nad Afganistanom po odchode USA z krajiny. Je to len náhoda, ale veľmi symbolická, informuje portál SouthFront. Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


V nedeľu sa Kábul dostal do rúk militantov. Mesto upadlo do chaosu uprostred „neporiadku a mocenského vákua“, povedal veľvyslanec.

Krátko po tom, ako Taliban vstúpil do mesta vo väčších číslach, však streľby v uliciach postupne utíchli, uviedol Žirnov. Afganský vyslanec pri OSN Ghulam Isaczai v pondelok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN uviedol, že po tom, ako sa dostalo pod kontrolu Talibanu, boli „nahlásené prípady zabíjania a rabovania v meste“. Žirnov tieto správy nekomentoval.

Ruský veľvyslanec uviedol, že Taliban má v úmysle obmedziť kriminalitu, pretože uvalil zákaz vychádzania a zverejnil čísla „horúcej linky“, ktoré môžu miestni obyvatelia použiť na hlásenie zločinov militantom. Situácia v meste je v súčasnosti „bezpečnejšia ako pred Talibanom“, dodal.

Zlé správy pre NATO: Ruská nadzvuková riadená strela Zirkon je funkčná
Ruskí predstavitelia ešte nezverejnili presný harmonogram výroby, ale očakáva sa, že nadzvuková strela Zirkon vstúpi do služby v nasledujúcich rokoch, informuje portál The National Interest. Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Lukáš Leca