Gorbačov: "Americká aj sovietska vojna v Afganistane boli od začiatku zlý nápad"
18 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

USA mali priznať neúspech v Afganistane skôr, ale teraz je čas poučiť sa a neopakovať chyby. Tvrdí to Michail Gorbačov, sovietsky vodca, ktorý v roku 1989 vytiahol svoje sily z tej istej krajiny. Témou sa zaoberá portál RT.



Ako Sovieti, tak aj Američania odsúdení na neúspech



Gorbačov pre tlačovú agentúru RIA Novosti označil americkú inváziu do Afganistanu za „zlý nápad od samého začiatku“, čo naznačuje, že bola od začiatku odsúdená na zánik.

"Rovnako ako mnoho podobných projektov, aj toto bolo založené na preháňaní hrozby a nie príliš jasných geopolitických zámeroch," vysvetlil. "K tomu sa pridali nerealistické pokusy o demokratizáciu multikmeňovej spoločnosti."

Sovietsky zväz vyslal v roku 1979 do Afganistanu na podporu socialistickej vlády svoje jednotky, aby bojovali proti mudžahedínom. Konflikt mnohí vnímajú ako prejav studenej vojny, pretože islamských partizánov podporovali USA, Spojené kráľovstvo a ďalšie západné krajiny. "Teraz je dôležité poučiť sa a zaistiť, aby sa podobné chyby neopakovali," povedal Gorbačov.

Taliban vyhral vojnu a bude s ním nutné hovoriť, pripúšťajú predstavitelia EÚ
Európska únia bude musieť hovoriť s afganským hnutím Taliban, vyhlásil v utorok vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Bola to chyba

Vojnu, ktorú pôvodne začal Leonid Brežnev, nakoniec skončil o desaťročie neskôr Gorbačov. Bývalý prezident ZSSR opakovane priznal, že sa domnieva, že prítomnosť sovietskych vojsk v krajine bola chybou, a preto podnikol kroky na ukončenie vojny.

Situácia v Afganistane sa v posledných týždňoch zhoršila po tom, ako sa USA rozhodli stiahnuť svojich vojakov z krajiny. V nedeľu militanti z Talibanu vstúpili do afganského hlavného mesta Kábul a vyhlásili, že prevzali kontrolu nad celým národom vrátane všetkých jeho veľkých miest a hraničných priechodov. V ten istý deň utiekol z krajiny afganský prezident Ašraf Ghaní.

Ruské veľvyslanectvo v Kábule nevidí dôvod na evakuáciu
Ruskí diplomati v Kábule sa cítia bezpečne a pokračujú v práci aj po tom, čo Taliban prevzal hlavné mesto, uviedol pre portál RT veľvyslanec Moskvy v Afganistane. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Bilión dolárov

Ghaní sa stal prezidentom Afganistanu v septembri 2014, čo je po prvýkrát v histórii krajiny, keď bola moc demokraticky prenesená. Od svojho zvolenia má Ghaní blízky vzťah s USA, ktoré do krajiny napumpovali takmer bilión dolárov.

Upresnila to štúdia Brownovej univerzity z roku 2019, podľa ktorej minul Washington od roku 2001 v Afganistane a Pakistane približne 978 miliárd dolárov.

Blesk zasiahol Washingtonov pamätník v deň, keď si Taliban pripísal víťazstvo v Afganistane
V nedeľu 15. augusta zasiahol Washingtonov pamätník pred Bielym domom blesk. K nehode došlo v deň, keď Taliban prevzal kontrolu nad Afganistanom po odchode USA z krajiny. Je to len náhoda, ale veľmi symbolická, informuje portál SouthFront. Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Lukáš Leca