Podľa expertov je počas návštevy pápeža riziko nákazy príliš veľké aj medzi zaočkovanými
16 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Slováci sa chystajú na toľko skloňovanú návštevu pápeža Františka. Jeho príchod je za dverami, avšak stretnúť sa s ním môžu iba zaočkované osoby. Toto vládne nariadenie diskriminujúce časť obyvateľstva platí aj napriek tomu, že riziko nákazy pri tejto udalosti je podľa mnohých expertov príliš veľké, informuje Pluska. 


Mnohí sa domnievajú, že stačí, ak zaočkovaní na očakávanom podujatí budú dodržiavať rozostupy a nosiť zakryté dýchacie cesty. Tieto tvrdenia vyvracia aj epidemiologička Zuzana Krištúfková, podľa ktorej by ľudia mali byť rozdelení do jednotlivých sektorov z dôvodu prípadného trasovania kontaktov.

To, že riziko nákazy medzi už zaočkovanými Slovákmi je veľké, si uvedomuje aj infektológ Pavol Jarčuška. „Najvyššiu úroveň ochrany, pochopiteľne, predstavuje, ak aj zaočkovaní sú pred podujatím testovaní PCR testom, takéto opatrenie sme videli aj na olympiáde," tvrdí.

Poslanec SaS žiada stretnutie obetí sexuálneho zneužívania duchovnými s pápežom
Obetí sexuálneho zneužívania predstaviteľmi cirkvi nie je ani na Slovensku málo. Miroslav Žiak zo SaS si želal, aby sa obete zneužívania mohli stretnúť s pápežom. Tejto požiadavke však vyhovené nebude. Informuje eReport. Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Povzbudiť nepotrebujú len zaočkovaní

Uznávaný virológ Boris Klempa tvrdí, že počas návštevy Svätého Otca je potrebné počítať s prenosom covidu aj medzi zaočkovanými. Poukazuje najmä na dôchodcov a chorých ľudí so zníženou imunitou. „Na druhej strane si viem predstaviť, že práve pre túto skupinu ľudí je návšteva pápeža mimoriadnou udalosťou a je ťažké v tomto niekomu radiť,” dodáva.

„Zvážiť účasť by mali predovšetkým ľudia s veľkým množstvom chronických ochorení,” potvrdzuje infektológ Peter Sabaka. Pre týchto ľudí je totiž koronavírus rizikovejší ako pre nezaočkovaných, ktorí majú stretnutie s pápežom zakázané.

Aj matematik Richard Kollár upozorňuje na riziká, ktoré so sebou návšteva Svätého Otca nesie. „Riziká so sebou prinesú sprievodné aktivity, akými sú spoločné cestovanie a stretávanie sa,” varuje.

Povinné očkovanie za dverami! Lengvarský už má plán. Zatiaľ ešte nie je jasné, na aké skupiny ľudí...
Očkovacie šialenstvo sa šíri Slovenskom ako mor. A čo je najhoršie, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský už celkom vážne uvažuje o tom, že bude pre niektoré skupiny povinné. Proti tomu sa už ľudia mohutne búria vo viacerých krajinách Európy... Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik