Európa: Hromadné protesty proti Covid pasom. Sloboda voľby a spravodlivosť kamsi zmizli (Soeren Kernová)
15 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

V mestách po celej Európe prebiehajú protesty v reakcii na snahy vlád zaviesť takzvané Covid pasy, dokumenty, ktoré dokazujú imunizáciu proti Covid-19. Pasy, ktoré účinne odmeňujú očkovaných a trestajú neočkovaných, vyvolali búrlivú diskusiu o ústavnosti pokusov vlád prinútiť ľudí nechať sa očkovať, upozorňuje Soeren Kernová, vedúca pracovníčka Gatestone Institute so sídlom v New Yorku.



Kde je sloboda voľby?

Len za posledné dva týždne sa státisíce ľudí všetkých politických presvedčení zhromaždili v najmenej 300 európskych mestách, aby protestovali proti zásahu vlády a bránili občianske slobody. Doteraz protesty nemali zamýšľaný účinok zvrátenia vládnej politiky, ale poukázali na to, že Európania sú v otázke vakcín proti Covid absolútne rozdelení.

Niektoré vlády sa pokúsili diskreditovať demonštrantov tým, že ich označili za „anti-vaxxerov“, „negationistov“ a „popieračov Covidu“. A aj oveľa horšie. Súdiac z veľkého počtu bannerov so slovami „Sloboda“, ktorých boli na týchto podujatiach plné ulice, môžeme dospieť k záveru, že mnohí, ak nie väčšina protestujúcich, chce jednoducho slobodu voľby. Mnohí sa obávajú, že vlády použijú súčasné obmedzenia týkajúce sa Covid-19 ako precedens na obmedzenie ďalších slobôd v budúcnosti.

Kritici Covid pasov uvádzajú, že ich vlády používajú na vynútenie očkovania v čase, keď sa úsilie o imunizáciu v mnohých európskych krajinách zastavilo, pravdepodobne kvôli obavám verejnosti z neznámych rizík vakcín proti Covidu.

Do ulíc vyšli státisíce Francúzov, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s covidpasmi
Do ulíc francúzskych miest vyšlo v sobotu 214.845 ľudí, aby vyjadrili nespokojnosť s tzv. covidpasmi, ktoré sú vo Francúzsku povinné pri vstupe do väčšiny prevádzok, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na údaje francúzskeho ministerstva... Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Údaje ECDC poukazujú na výrazné spomalenie zaočkovanosti v júli v takmer všetkých krajinách EÚ. To sa zhoduje s rastúcimi správami o takzvaných prelomových infekciách plne očkovaných ľuďoch. To, samozrejme, spochybňuje účinnosť vakcín. Podľa údajov ECDC sa zdá, že dokonca aj tí, ktorí dostali prvú dávku, sa zdráhajú užiť dávku druhú.
Situácia vo Francúzsku

Francúzsky prezident Emmanuel Macron  nariadil v Európe pravdepodobne najprísnejšie opatrenia na prinútenie ľudí nechať sa očkovať. Od 9. augusta je „zdravotný pas“ ( passe sanitaire ) potrebný na získanie prístupu k mnohým miestam spojeným s každodenným životom: kaviarne a reštaurácie (vrátane vonkajších terás), hotely, telocvične, nákupné centrá, lietadlá, vlaky a diaľkové lety autobusy, nemocnice (s výnimkou pohotovostí) a opatrovateľské domy.

Každý, kto vstúpi do podniku bez predloženia platného preukazu, bude pokutovaný sumou 135 EUR. Niekoľko hodín po tom, čo opatrenie nadobudlo účinnosť, bola nasadená polícia na presadzovanie dodržiavania predpisov. Na parížskej železničnej stanici Gare de Lyon boli ľudia využívajúci verejnú dopravu povinní nosiť modré náramky.

Rakúsko sprísnilo podmienky: Ani po dávke vakcíny vás do krajiny nepustia
Na cestovanie do Rakúska od stredy nebude stačiť jedna dávka vakcíny, od ktorej podania uplynulo dvadsaťdva dní. Na Twitteri o tom informovalo české veľvyslanectvo vo Viedni, podľa ktorého bude nutné mať očkovanie dokončené, informuje... Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


Niektoré profesie, ktoré vyžadujú blízky kontakt s verejnosťou (zdravotnícki pracovníci, hasiči, pomocníci v domácnosti) budú od 15. septembra povinne nútení dať sa  zaočkovať. Tí, ktorí to odmietnu splniť, riskujú svoju prácu.

Na získanie zdravotného preukazu musia ľudia preukázať, že sú úplne očkovaní vakcínou schválenou EÚ, predložiť negatívny test PCR alebo antigénu vykonaný za posledných 48 hodín, alebo majú osvedčenie o prekonaní Covid-19, ktoré nie je staršie ako šesť mesiacov.
Pošliapaná ústava

Francúzsky poslanec Nicolas Dupont-Aignan na twitteri : "Pošliapavajú ústavu, ignorujú individuálne slobody a naše základné hodnoty." A poslanec Jean-Luc Mélenchon dodal : "Veľmi neuspokojivé rozhodnutie ústavnej rady. Nechráni žiadnu zo slobôd ohrozených Pass Sanitaire."

Odborník v tom má jasno: "Kolektívnu imunitu nedosiahneme, aj plne očkovaní sú infekční"
"Variant delta zmenil rovnicu dosiahnutia imunity," hovorí vedec z AstraZeneca. Podľa uznávaného profesora tento variant koronavírusu robí kolektívnu imunitu nemožnou, informuje portál Science Alert. Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Macronove opatrenia vyvolali masívne protesty už piaty víkend za sebou. Státisíce ľudí máva transparentmi s nápismi „Nie diktatúre“, „Sloboda“ a „Macron, nechceme tvoj zdravotný pas“ v takmer 200 francúzskych mestách.

V niektorých mestách majitelia reštaurácií odmietli otvoriť na protest proti zdravotným preukazom. V Avignone majiteľ baru vytvoril „Anti-Health Pass“ na podporu majiteľov reštaurácií v meste. V Marseille mali policajti na sebe nálepky so správou: „Moje telo, moja slobodná voľba: nedám sa zaočkovať“.

Prezident Macron označil protestujúcich za „iracionálnych“, „cynických“ a „manipulatívnych“. „Ak zajtra nakazíte svojho otca, svoju matku alebo seba, budem obeťou vašej slobody. Keď ste mali možnosť mať niečo, čo by chránilo vás aj mňa. A v mene vašej slobody môžete dostať vážnu formu vírus a prídete do nemocnice. Všetci zamestnanci sa o vás budú musieť starať a možno sa vzdať starostlivosti o niekoho iného. To nie je sloboda, tomu sa hovorí nezodpovednosť, sebeckosť,“ vyjadril sa Macron.

Počet Francúzov protestujúcich proti Covid pasu sa za mesiac zdvojnásobil. Cez víkend by ich malo prísť do ulíc najmenej 250 tisíc
13 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Vylúčenie naočkovaných

Komentátor Manfred Haferburg, píšúci pre blog Achgut , opísal stav vo Francúzsku týmito slovami: "Situácia vo Francúzsku sa zrazu zmenila. Včera to ešte bolo o obrane núteného očkovania zamestnancov zdravotníckeho a dopravného systému a hasičov. Dnes ide o vylúčenie neočkovaných ľudí z takmer celého verejného života."

„Ale počkajte - vylúčenie nie z celého života. QR kód sa nekontroluje vo veľkých továrňach, ktoré platia dane. Vláda opatrenia premyslela veľmi dobre - všetko, čo je zábavné, závisí od očkovania. Chcete popíjať aperitív v kaviarni? Očkovať sa. Chcete navštíviť matku vlakom? Nechajte sa zaočkovať. Chcete ísť nakupovať? Nechajte sa zaočkovať," píše Haferburg.

„Ide o úplné povinné očkovanie zadnými dverami. Očkovaný sa môže stále bezplatne otestovať. Od septembra si však testy musíte zaplatiť sami. Potom návšteva reštaurácie zrazu stojí o 50 eur viac za test, ktorý sa má vykonať. A každý v Nemecku, kto teraz nad Francúzskom s úsmevom krúti hlavou, by mal počkať ďalšie štyri týždne a potom sa pozrieť, čo sa v Nemecku udeje."

Spor o vakcíny ukazuje, ako veľmi sme si nechali vnútiť nenávisť. Profitujú z toho politici médiá
14 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová

Situácia v Nemecku

V Nemecku, kde už mesiace prebiehajú protesty súvisiace s koronavírusom, kancelárka Angela Merkelová prisľúbila, že neočkovaným sťaží život. Po „covidovom samite“, ktorý sa uskutočnil 10. augusta medzi ústrednou vládou a vedúcimi predstaviteľmi 16 spolkových krajín Nemecka, sa Merkelová vyhrážala uväznením neočkovaných do svojich domovov. Zatiaľ čo očkovaní môžu pokračovať vo svojom každodennom živote. „Očkovaní budú určite liečení inak ako neočkovaní, ak dôjde k ďalšiemu nárastu počtu infekcií,“ upozornila.

Dňa 9. augusta vláda priznala, že jej cieľom je ďalšie obmedzenie práv neočkovaných ľudí. Nemecké ministerstvo zdravotníctva v reakcii na parlamentné vyšetrovanie uviedlo: "Akonáhle nastane čas pre prísnejšie opatrenia pre neočkovaných ľudí, federálne a štátne vlády budú naďalej intenzívne konať pre svoju vlastnú ochranu a ochranu celej komunity."

Wolfgang Kubicki, podpredseda Slobodných demokratov (FDP), klasickej nemeckej liberálnej strany, reagoval s pobúrením na stále sa rozširujúcu úlohu vlády v osobnom živote občanov: „Federálna vláda sa zrejme lúči s tým, aby svoje opatrenia zosúladila výlučne so záujmami spoločného dobra. Namiesto toho by teraz mali byť občania výslovne chránení aj sami pred sebou."

Holandsko dáva prednosť uvoľňovaniu pred lockdownom. A je úspešné. Ako je to možné? (Annette Birschelová)
Komentár Annette Birschelovej (Stern) Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová


„Tí, ktorí zodpovedného občana vnímajú iba ako rizikový faktor, ktorého treba prinútiť, aby konal proti vlastnej vôli pre svoje vlastné dobro, už nemôžu tvrdiť, že budú konať v záujme krajiny a jej občanov. Vedúci predstavitelia by mali vziať na vedomie toto vyhlásenie a byť si vedomí toho, že od federálnej vlády nemôžu očakávať žiadnu ústavne vyváženú politiku koronavírusu,“ dodal politik.
Jednota, spravodlivosť, sloboda

Najväčšie nemecké noviny Bild  publikovali nahnevaný komentár k politikám Merkelovej: „Kancelárka, chceme jednotu - ukončiť rozdelenie a paniku - rovnaké práva pre všetkých ľudí, očkovaných aj neočkovaných; spravodlivosť - ukončiť porušovanie našich slobôd - chceme byť schopní protestovať, chceme, aby každý mohol navštevovať kostol alebo navštíviť futbalový štadión a slobodu - ktokoľvek sa môže rozhodnúť, že bude očkovaný, nepotrebujeme vaše donucovacie prostriedky.“

Komentátor Georg Gafron obvinil Merkelovú. "Veľký počet Nemcov sa chce očkovania skutočne vzdať. Dôvody sú rôzne. Vzhľadom na neustály chaos v politike boja proti koronavírusu sa nemôže federálna vláda zbaviť svojho podiel na vytváraní neistoty medzi obyvateľstvom a tým aj na strate dôvery ľudí."

Nenechajte sa zastrašiť!  (Vanessa Rennerová)
Komentár Vanessa Rennerová (Report24) Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Teraz je situácia taká, aká je. Vakcína je, ale značná časť populácie ju nechce. K tomu samozrejme prispievajú aj pochybnosti o jej účinnosti a strach z možných dlhodobých následkov.

„Každý, kto chce využiť svoje právo odmietnuť očkovanie, bude v budúcnosti musieť siahnuť hlboko do vrecka pri rôznych službách. PCR sú povinné pre väčšinu ľudí, ktorí neboli očkovaní a podliehajú poplatku. Ústavní sudcovia to môžu pripustiť, ale obyčajný človek s jasným zmyslom pre zákon to neprijme, pretože za výkon práva musí platiť. Kde je rovnosť pred zákonom?"
Situácia v Taliansku

V Taliansku protestovali proti vládnemu Covid pasu, ktorý nadobudol účinnosť 6. augusta, tisíce ľudí. Do barov, kaviarní a reštaurácií, telocviční a divadiel  je teraz povinný takzvaný Zelený pas.

Ľudia sú pre Big Pharmu „novou ropou“ XXI. storočia (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Zuzana Perželová


Talianska ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová uviedla, že do reštaurácií a barov bude nasadená polícia, ktorá bude vykonávať náhodné kontroly na presadzovanie opatrenia. Za porušenie pravidiel hrozia pokuty až do 400 EUR. Podniky čelia zatvoreniu na päť dní. Zamestnancom univerzít, ktorí na jeseň nedodržia opatrenia, hrozí pozastavenie činnosti.

V posledných dňoch pochodovali tisíce protestujúcich, ktorí kričali „Žiadny zelený pas“ a „Sloboda“, vo viac ako 80 talianskych mestách vrátane. V Janove protestujúci povedal : „Nie sme ani proti očkovaniu, ani za očkovanie. Sme pre slobodnú voľbu. Tí z nás, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, to nerobia z ideológie, ale preto, že si uvedomujeme, že v tejto súvislosti existuje toľko pochybností a nejasností. Je to v skutočnosti experimentálne hromadné očkovanie.“
Situácia v Poľsku

V Poľsku sa 7. augusta v meste Katovice zišlo viac ako 100 000 ľudí, aby vystúpili proti vládnym obmedzeniam. Organizátori „Pochodu za slobodu“ uviedli, že ich cieľom je „odolať tyranii, ktorá sa zrodila za posledný rok a pol“. Účastníci niesli slogany vyzývajúce vládu, aby „zastavila hygienickú segregáciu“ a „nútené očkovanie“. Poľské etablované médiá odmietli o pochode úplne informovať.

V Banskej Bystrici sa včera protestovalo. Zúčastnil sa aj poslanec Kuffa a hovoril o boji za práva a slobody občanov SR
Na sobotňajšom proteste v Banskej Bystrici sa zúčastnili nespokojní občania. Žiadali vypísanie predčasných parlamentných volieb, ako to žiadala vyše 600-tisícová petícia. Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Ivan Mihale


Poľský vicepremiér Jarosław Kaczyński uviedol , že štát má "povinnosť urobiť všetko, čo je v jeho silách", aby sa chránil pred ochorením Covid-19, a na ľudí, ktorí neboli očkovaní, by sa mali vzťahovať "obmedzenia".

Protesty sa taktiež konali v Rakúsku, Španielsku, Belgicku, Bulharsku, Chorvátsku, na Cypre, v Českej republike, Dánsku, Estónsku, Fínsku, Grécku, Írsku, Lotyšsku, Litve, na Malte, V Moldavsku, Nórsku, Portugalsku, Rumunsku, Švédsku, Švajčiarsku a Spojenom kráľovstve.

Fico: Hochštaplerské Aktuality klamú, len sa tak práši. Neverím v očkovanie!
Robert Fico upozornil na dezinformačné a manipulatívne praktiky liberálneho portálu Aktuality. Podľa neho portál klame, len sa tak práši a zopakoval svoj negatívny postoj k očkovaniu proti COVID-19. Myslí si, že neúčinnosť očkovania sa... Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Peter Sulek