Počet Francúzov protestujúcich proti Covid pasu sa za mesiac zdvojnásobil. Cez víkend by ich malo prísť do ulíc najmenej 250 tisíc
13 | 08 | 2021 I Diana Zaťková
Očakáva sa, že najmenej štvrť milióna ľudí vo Francúzsku vyjde cez víkend do ulíc na protest proti kontroverzným opatreniam proti ochoreniu COVID, uviedli miestne médiá s odvolaním sa na správu polície zaslanú vláde. O téme informuje portál RT.


Otvorene nesúhlasia s preukazom zdravia



Počet francúzskych štátnych príslušníkov, ktorí otvorene nesúhlasia s nedávnym zavedením takzvaného „preukazu zdravia“ v krajine, sa od polovice júla zdvojnásobil.

Policajné spravodajské služby informovali vládu, že ľuďom akosi nechce "dôjsť dych". Francúzske ústredné územné rozviedky uviedli, že odhadujú účasť na demonštráciách cez víkend najmenej štvrť milióna ľudí.

Podľa analýzy sa chystá zapojiť aj mnoho rodín. Rodičia majú už dosť zatvárania škôl počas pandémie a neistých zdravotných pravidiel vo vzdelávacích inštitúciách.

Európska lieková agentúra skúma ďalšie možné nežiaduce účinky vakcín Pfizer a Moderna
Európska lieková agentúra (EMA) uviedla, že po správach o alergických kožných reakciách a poruchách obličiek skúma tri nové možné vedľajšie účinky, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Polícia mobilizuje

Na víkend je v celej krajine už naplánovaných takmer 200 protestov, pričom hnutie proti Covid passu je údajne obzvlášť aktívne na juhu Francúzska. Spravodajská správa vyzýva na ďalšiu mobilizáciu orgánov činných v trestnom konaní.

Napriek tomu, že sa očakáva, že protesty budú pokojné, môžu sa podľa úradov zapojiť aj niektorí „ultra ľavicoví aj pravicoví činitelia“ , pričom sa „profesionálni agitátori“ pokúšajú zorganizovať provokácie.

Americký úrad FDA povolil podávanie tretej dávky vakcíny
USA vstúpili do ďalšej vlny pandémie, FDA spúšťa podávanie tretej dávky vakcíny proti covidu Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | TASR/Bačinský

Už piaty víkend masových protestov

Tento týždeň bude v krajine piaty víkend masových protestov odsudzujúcich sprísnenie vládnych opatrení proti neočkovaným proti koronavírusu. Keď bol v polovici júla zavedený „pass sanitaire“ (zdravotný preukaz) na vstup na určité miesta a inštitúcie, vyšlo podľa oficiálnych odhadov počas nasledujúceho víkendu do ulíc približne 114 000 ľudí.

Minulý týždeň sa počet demonštrantov v celom Francúzsku vyšplhal na viac ako 237 000. Účastníci uviedli, že nové opatrenia - platné najmenej do novembra - obmedzujú ich osobné slobody. A tie sú v európskej krajine dodržiavané od revolúcie v roku 1789.

Viac ako polovica populácie krajiny je teraz úplne očkovaná, no francúzsky prezident Emmanuel Macron stále opakuje svoje výzvy, aby sa dalo zaočkovať viac ľudí. Uviedol, že zdravotná situácia v krajine je „viac ako chúlostivá “.

Richard Müller zrušil svoj koncert v Galante, nesúhlasí s obmedzovaním ľudí
Richard Müller oznámil na svojej FB stránke, že z dôvodu neprimeraného obmedzovania návštevníkov zo strany mesta koncert v Galante ruší. Primátor mesta Peter Paška v tom má jasno, zábavy bolo už v Galante podľa neho dosť. Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Zuzana Koščová