Holandsko dáva prednosť uvoľňovaniu pred lockdownom. A je úspešné. Ako je to možné? (Annette Birschelová)
14 | 08 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Annette Birschelovej (Stern)


Holandsko je vysoko rizikovou oblasťou. Začiatkom júla počet nakazených závratne explodoval. Potom vláda zatiahla záchrannú brzdu. A úspešne. Úplne vydýchnuť si však ešte nemožno. Je na to priskoro.


Ľudia na amsterdamských uliciach vysedávajú blízko seba a vyhrievajú sa na slnku. Pri stretnutiach nešetria bozkami a objatím, a takmer nikto nedodržiava odstup. Nikto nenosí rúška. Skončili v odpadových košoch. Masy ľudí v obchodoch a grilovacie párty v parkoch. Presne tak, ako to majú Holanďania radi. Treba niečo ešte dodať? Áno, Holandsko patrí medzi vysoko rizikové oblasti. Počet nakazených je tu približne sedemkrát vyšší ako v Nemecku.

Vírus sa vracia! Majster sveta v očkovaní – Izrael bojuje s raketovým nárastom nových prípadov (Peter Münch)
Komentár Petra Müncha (Süddeutsche Zeitung) Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Mnohí nemeckí dovolenkári neveria vlastným očiam. Ak nie sú zaočkovaní, po návrate domov musia ísť do karantény. V Holandsku je to však takmer bežná záležitosť. A to s incidenciou vysoko nad 100. Pojem „incidencia“ je tu cudzie slovo. Ak sa Nemec opýta Holanďana na túto hodnotu, môže očakávať nanajvýš nechápavú otázku: "Čo je to?“

Teraz však nastal obrat. Už viac ako dva týždne počet nových infekcií vo všetkých regiónoch výrazne klesá. A to všetko bez „uzamknutia“ – bez lockdownu. Existuje len niekoľko pravidiel. Masky sú povinné v autobusoch a vlakoch. Obmedzenia platia v múzeách, divadlách, kinách a na iných podujatiach.

A predsa sa podarilo vírus zastaviť. Ako je to možné?

Masívne vedľajšie účinky po očkovaní detí teraz aj v Rakúsku. Trpké svedectvo matky dvoch vážne chorých detí (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Závažná chyba viedla k zatiahnutiu záchrannej brzdy

Vládna záchranná brzda zabrala. Približne pred štyrmi týždňami premiér Mark Rutte a jeho minister zdravotníctva Hugo de Jonge s pokorou predstúpili pred televízne kamery a ospravedlnili sa. Urobili "chybu v  odhadoch", keď koncom júna zmiernili takmer všetky opatrenia proti koronavírusu.

Bolo to mierne podhodnotené. Minister de Jonge napríklad výslovne vyzýval mladých ľudí, aby sa rýchlo dali zaočkovať. Pod sloganom "Tancuj s Janssenom". Ráno dávka Janssen, pod týmto názvom sa totiž v Holandsku predáva vakcína americkej spoločnosti Johnson & Johnson, a večer na večierok. Za taký minimálny čas však nemohla byť zaručená ochrana pred ochorením. Predpokladá sa, že v prípade vakcíny spoločnosti Johnson & Johnson to je až po štyroch týždňoch.
Chyba mala vážne dôsledky

Táto chyba mala vážne dôsledky. Hneď ako sa opäť otvorili diskotéky a kluby a začali sa festivaly a študentské párty, počet ochorení na koronavírus vzrástol až o 500 percent (!). Medzi mladými ľuďmi vo veku 18 až 24 rokov to bolo až 850 percent. Vláda zatiahla za záchrannú brzdu. Nočný život sa zastavil. Všetky reštaurácie museli zatvoriť najneskôr o polnoci. Festivaly boli zakázané.

Bývalý rakúsky vicekancelár Strache varuje pred „veľkým resetom“ (Steffen Munter)
Komentár Steffena Muntera (The Epoch Times) Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


A to bol hlavný dôvod obratu, analyzuje Inštitút pre zdravie a životné prostredie (RIVM). Nedávno bolo za jeden týždeň zaregistrovaných 21 000 nových infekcií. To je o 44 percent menej ako v predchádzajúcom týždni, keď ich bolo približne 37 000. Počet pacientov s COVID-19 v nemocniciach sa tiež stabilizuje.
Kluby, diskotéky, večierky zdrojom nákazy

Najmä vo vekovej skupine 18 až 24 rokov odborníci pozorujú výrazne menej infikovaných. A práve mladí ľudia boli tí, ktorí po otvorení klubov koncom júna prevzali všetky opraty. V takmer 40 percentách prípadov boli zdrojom nákazy kluby, diskotéky a študentské večierky. V súčasnosti sú puby zodpovedné len za menej ako štyri percentá nových infekcií.

Odborníci z RIVM upozorňujú, že výskyt tohto vírusu je na ústupe, hoci 92 percent infekcií sa týka variantu delta. Reprodukčné číslo je teraz nižšie ako 0,7. Znamená to, že 100 ľudí môže matematicky infikovať 70.

Fatálne následky očkovania: Hlavný nemecký patológ žiada viac pitiev očkovaných ľudí. 30 až 40 percent údajne zomrelo „na očkovanie“
Viac ako jedno z troch úmrtí po očkovaní môže byť spôsobené samotným očkovaním. Taký je výsledok z viac ako 40 obdukcií, ktoré urobil Prof. Dr. Peter Schirmacher z Ústavu patológie na Univerzite v Heidelbergu. Najnovšie údaje zo štúdie Biontechu... Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Budú môcť bary a kluby opäť otvoriť?

Druhým dôvodom klesajúceho trendu je očkovacia kampaň, ktorá bola úspešná. V krajine so 17 miliónmi obyvateľov bolo doteraz aplikovaných 21,3 milióna dávok vakcíny. Približne dve tretiny dospelých sú plne zaočkované a viac ako 85 percent dostalo aspoň jednu dávku.

To sú samy o sebe pozitívne čísla, tvrdí premiér Rutte. Napriek tomu ešte nechce dať súhlas. V porovnaní so susednými krajinami, ako je Nemecko, je počet pozitívnych testov stále príliš vysoký. A potom sa Holanďania ešte budú vracať z dovolenky.

Ceny, zodpovednosť, kvalita: To všetko malo zostať utajené v zmluve medzi konzorciom Pfizer/Biontech a EÚ (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Už teraz je približne desať percent infekcií spôsobených ľuďmi, ktorí sa vrátili zo zahraničia domov. Na rozdiel od Nemecka sa však Holanďania musia testovať len vtedy, ak sa vrátia z rizikovej krajiny.
Už si nemôžu dovoliť ďalšie chyby

Vláda má rozhodnúť o ďalšom postupe. Budú môcť bary a kluby opäť otvoriť? A čo festivaly alebo futbalové zápasy? Premiér Rutte si už nemôže dovoliť robiť chyby. Čoraz viac občanov chce mať jasno. V nedávnom prieskume väčšina ľudí uviedla, že opatrenia by sa mali zmierňovať len opatrne. A každý tretí chce dokonca obnoviť povinnosť nosiť rúško, píše Annette Birschelová v časopise Stern.

Policajné násilie proti pokojným demonštrantom na základe klamstva úradnej moci
Demonštrácia 80-tisíc ľudí za sexuálnu rozmanitosť bola povolená. Ohlásený protest 20-tisíc ľudí o týždeň neskôr na základné práva však nie. A dôvod? Údajne mali vopred avizovať, že nebudú mať rúška. Samozrejme, že išlo o čistý výmysel. Poslal tak... Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová