Draxler: Slovensko by malo od NATO žiadať vysvetlenie, fiasko v Afganistane je totiž aj naše fiasko
15 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Fiasko v Afganistane nie je len americkým fiaskom. Nezabúdajme, že formálne to bola operácia NATO. A prispela do nej aj Slovenská republika, píše na sociálnej sieti exminister školstva Juraj Draxler.


Taliban vyhral na celej čiare



Taliban v nedeľu zahájil útok na afganské hlavné mesto Kábul a tvrdí, že rokuje s vládou o „mierovom odovzdaní“ mesta tejto skupine. V médiách sa objavili správy o predstaviteľoch Talibanu smerujúcich do Prezidentského paláca na rokovania s vládou prezidenta Ašrafa Ghaního, informuje portál RT.




Úradujúci afganský minister vnútra Abdul Sattar Mirzakwal uviedol, že k prenosu síl dôjde pokojne, zatiaľ čo bezpečnostné sily zostanú v uliciach, aby „zaistili bezpečnosť Kábulu“.  V Afganistane sa vytvorí "prechodná administratíva," uviedol minister.

Hovorca radikálnej skupiny Suhail Shaheen pre Taliban očakáva „mierové odovzdanie moci“ od afganskej vlády „v najbližších dňoch“. Po 20 rokoch a miliardách dolárov je to obrovské fiasko USA aj NATO.

Po 20 rokoch a miliardách dolárov je americké fiasko v Afganistane horšie ako sovietske zlyhanie (Paul Robinson)
Názor Paula Robinsona (Russia Today) Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

NATO má čo vysvetľovať aj nám



Draxler si preto myslí, že aj Slovenská republika by mala od vojenského a politického vedenia NATO žiadať vysvetlenie. "Ako členský štát sme dostávali klamlivé informácie o situácii v tejto krajine, a to podľa všetkého na všetkých úrovniach - politickej, diplomatickej aj spravodajskej," píše politik.



Draxler konštatuje, že západná tlač začína odhaľovať, ako Pentagon klamal americkej verejnosti a čiastočne aj vládnym predstaviteľom o tom, čo sa vlastne v krajine deje.




"Spytovať si svedomie ale treba aj na úrovni NATO - aliancie, ktorá z tohto konfliktu fakticky medzi USA a Afganistanom urobila mnohonárodný konflikt a zatiahla doň väčšinu Európy, aj nás," myslí si exminister.


Taliban obsadil najväčšie mesto na severe Afganistanu a blíži sa ku Kábulu
Afganské militantné hnutie Taliban v sobotu obsadilo Mazáre Šaríf, najväčšie mesto severného Afganistanu. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR