Radačovský o vyšetrovaní smrti Lučanského: Z jednej "maličkosti" sa biologické stopy nezobrali, vyšetrovateľ zabudol
15 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

Emeritný sudca a europoslanec Miroslav Radačovský, ktorý je zároveň zástupcom rodiny Lučanských poskytol v diskusnej relácie eReportu, rozhovor. Vyjadril sa k téme tragickej smrti generála Lučanského, k voľbe špeciálneho prokurátora, k populizmu politikov, ktorí sa priživujú na nešťastí iných. Úroveň súčasnej politickej scény zhodnotil naozaj nelichotivo. 


Rozhovor s Miroslavom Radačovským pre eReport pripravila redaktorka Miriam Šrámová. Radačovský v europarlamente zastupuje 50 000 občanov Slovenskej republiky. Kandidoval pod značkou ĽSNS, ale nie je členom strany a nie je s nikým zo strany ĽSNS v kontakte. Jeho cieľom bolo dostať sa do europarlamentu ako zástupca občanov a pracovať pre Slovensko. Odôvodnil to na príklade v ktorom spomína Dunaj na brehu ktorého stoja osoby, ktoré treba zachrániť. "Ak nie je k dispozícii žiadna iná loďka, ktorou sa dá previezť a pričiniť sa o záchranu, tak sa nastupuje do loďky, ktorá k dispozícii je," hovorí. ĽSNS mu tú pomyselnú "loďku" pristavila.
Som sám, na druhej strane je vládna moc

Miroslav Radačovský je zástupca rodiny Lučanských. V rozhore pre eReport povedal, že cíti, že je sám a že rodinu zastupuje proti súčasnej vláde. "Oni povedia, že to nie je pravda, budú sa tak tváriť, ale okamžite reagujú na čokoľvek. Ale ja sa nesťažujem. Som sám, na druhej strane je vládna moc. Kašli na to, nemáš šancu, povedali mi mnohí. Lenže ja som už v takej pozícii bol. Keď som bol sám a vydal rozhodnutie voči Andrejovi Kiskovi v pozemkovej kauze. Mám síce podporu ľudí. Dokonca sú aj takí, ktorí mi volajú, že vedia všetko o smrti generála Lučanského. Ale keď príde na lámanie chleba, svedčiť nemá kto. Takáto podpora nie je dobrá," hovorí Radačovský.

Pochybný svedok Peter Petrov alias Tiger putuje do väzby. Spolu s ním idú do chládku ďalšie tri osoby
14 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová

Zriadenie politickej komisie pod hlavičkou ministerky spravodlivosti bola chyba

Právny zástupca rodiny Lučanských tvrdí, že zriadenie politickej komisie, ktorá išla pod hlavičkou ministerky spravodlivosti Kolíkovej bola chyba. Politici mali zistiť, či nedošlo zo strany príslušníkov k porušeniu zákonných postupov a zneužitiu právomoci. Jemu, ako právnemu zástupcovi bolo odmietnuté členstvo v tejto komisii. Po vykonaní úkonov bol zavolaný k záverečnej správe o ktorej tvrdí, že bola smiešna. Radačovský navrhoval, aby táto vyšetrovacia komisia prerušila svoje konanie, kým prebieha trestné konanie. Návrh podával nielen ako sudca, právny zástupca, ale aj človek, občan. Poukazoval v ňom na to, že môže nastať polarizácia spoločnosti, pretože verejnosť bude brať záverečnú správu politickej komisie ako dôveryhodnú. Ale vyšetrovanie, ktoré ešte stále prebieha môže dospieť k inému záveru.

Dôležité sú podľa neho dve dátumy. 9.12.2020 a 29.12.2020, keď malo dôjsť k samovražde. "Dodnes vec nie je uzavretá. A je august," hovorí Radačovský. "Pokiaľ by závery politickej komisie boli také, že si zranenia spôsobil sám, tak ani my sa nehráme," vysvetľuje. Podal podnety za nejasnosti, ktoré sa týkajú znaleckých posudkov smrti, ublíženia na zdraví, ktorými sa zaoberajú.

Matovič má nákupnú horúčku. Nakupuje vysielací čas ako blázon! Ide propagovať svoju lotériu
Ministerstvo financií SR v centrálnom registri zmlúv zverejnilo kontrakty na vysielanie zvukovo obrazových diel o vakcinačnej lotérii. Matovič nakupuje za naše peniaze obrovské množstvo mediálneho priestoru. Zoznam zmlúv na vysielací čas je čoraz... Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Ondrej Stefik

Doposiaľ nebolo zákonným spôsobom preukázané že si zranenia spôsobil sám, ani samovražda

"Tvrdím, že doposiaľ nebolo zákonným spôsobom preukázané, že si to spôsobil sám, alebo že spáchal samovraždu. Pokiaľ by to bolo tak jasné, ako hovorí záverečná správa od politikov, tak by som sa s tým trápil?" Pýta sa. "Vedie ma motív. Vzhľadom k času, ktorý mal generál Lučanský medzi úkonmi, nemocnicou a zákrokmi k dispozícii, mu ostalo zhruba 15 dní. Čistých 15 dní, počas ktorých sa bývalý prezident Policajného zboru, psychicky zdravý a zdatný človek zrazu spadne a zraní. Ako keby ho zrazil kamión. Nepamätám si z praxe takýto prípad. Prečo? Nepočkám na rozhodnutie o väzbe? Nepočkám na čokoľvek?" Vysvetľuje právny zástupca Lučanských.

Hovorí aj o troch celách. Na jednej z nich podľa Radačovského malo dôjsť k pošmyknutiu a rozbitiu oka. "Nepovedal to žiadny svedok. Povedal to komusi, ten komusi, jeho výpoveď existuje a je v nej, že si nepamätá ako sa to stalo. Pri tej príležitosti sa zo všetkých predmetov odoberali aj biologické stopy. Či tam okrem jeho stôp nie sú aj niekoho iného. A v dôsledku ťažkej práce vyšetrovateľa sa opomenula maličkosť. Z rohu postele nezobrali biologické stopy. Pozabudlo sa? Nechcelo sa? Zobralo sa a nič tam nebolo? Lebo keď som čítal zoznam vecí z ktorých sa biologické stopy brali, že zubná pasta, hrnček, rolka toaletného papiera, tak dočerta aj z rolky, ale z rohu postele nie? Hovorí Radačovský.

Vakcína je sloboda!? Nie, nie je. Neuveriteľný príbeh Dagmar a jej matky vás o tom presvedčí
Život prináša rozličné príbehy. Ten, ktorý napísala v statuse istá pani Dagmar a zverejnila na sociálnej sieti je však nielen smutný, ale i doslova šokujúci. Ak je skutočne pravdivý, tak v našom zdravotníctve máme vážny problém. A nie je to problém... Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Byť priateľom s Lipšicom, v dobrom by som mu povedal, máš na to, nemôžeš ním byť

Pozícia Špeciálneho prokurátora, ktorú v súčasnosti zastáva Daniel Lipšic je podľa Radačovského politická funkcia. "Špeciálny prokurátor sa vyberá na základe vôle politických strán. A voľby sú vždy o emóciách a nie odbornosti," hovorí. Ako príklad uvádza nájomné byty. Nápad jednej z politických strán.  "Sľúbim, že postavím 25 000 bytov. Potom 5, potom Covid, potom stúpli ceny stavebného materiálu. A títo ľudia rozhodujú o tom, kto je Špeciálny prokurátor," hovorí. "Byť priateľom s Lipšicom, v dobrom by som mu povedal, že máš na to, ale nemôžeš ním byť. Ale nedomyslenosť, neodbornosť, toto rozhoduje a rozdeľuje," dodáva Radačovský.
Rúška, testy, očkovanie – to nezavinila choroba, ale politici, ktorí na tom profitujú

"Stratil by som zmysel života, keby mi niekto len slovíčkom povedal, že si zneužil covid, rúška, na politický profit. Program politických strán má byť o budúcnosti, nie na strašenie ľudí. Ale tí, ktorí sa derú do popredia sa budú raz strašne hanbiť," hovorí.

"Rúška, testy, očkovanie – to nezavinila choroba, ale politici, ktorí na tom profitujú. Hyeny, politické hyeny. Politici namiesto toho aby spoločnosť stmelili, tak ju rozdeľujú. Rómovia a migranti - tiež vďačná téma. Postaviť sa na pódium a strašiť tým, že prídu a znásilnia vám ženy. Nikto nepovie, kto je migrant. Nikto nepovie, že máme migračnú politiku vyriešenú," vysvetľuje. 

"Ale politické hyeny u nás získavajú na tom body. Neznášam a považujem za nízke, pudovo nízke, zneužiť akékoľvek nešťastie pre politické ciele. Neuznávam politické strany, ktoré zneužili smrť dvoch novinárov, ani politikov, ktorí profitujú na Covidovom nešťastí. Nešťastní ľudia. Nedôstojné človeka, nieto len politika. Zneužiť strach," tvrdí tiež v rozhovore pre eReport.

Deň otvorených dverí v parlamente tento rok zrušili. A dobre vedia prečo, myslí si Taraba
Tradičný Deň otvorených dverí Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý sa mal konať v štátny sviatok na Deň Ústavy SR 1. septembra, zrušili a presunuli na neurčito. Podľa Tarabu dobre vedia, prečo tak urobili. Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Peter Sulek