Taliban obsadil najväčšie mesto na severe Afganistanu a blíži sa ku Kábulu
15 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Afganské militantné hnutie Taliban v sobotu obsadilo Mazáre Šaríf, najväčšie mesto severného Afganistanu. Informovala o tom agentúra AP.


Ovládnutie Mazáre Šaríf v provincii Balch predstavuje pre afganské vládne sily veľkú prekážku, konštatuje AP. Bojovníci Talibanu týmto krokom získali kontrolu nad celou severnou časťou Afganistanu a blížia sa k hlavnému mestu krajiny Kábul.

Taliban v posledných dňoch prevzal moc v mnohých oblastiach krajiny i v druhom a treťom najväčšom meste - Kandaháre a Heráte. V sobotu hnutie získalo celú provinciu Lógar ležiacu južne od Kábulu. V súčasnosti má podľa AP pod kontrolou približne 20 z 34 provincií krajiny.

Západom podporovaná afganská vláda tak okrem hlavného mesta Kábul kontroluje len viacero okolitých provincií v centrálnej a východnej časti krajiny.

Hnutie Taliban odštartovalo svoju ofenzívu v máji, keď sa začalo sťahovanie vojakov USA a NATO z Afganistanu. Odchod spojencov má byť ukončený do 31. augusta.

Taliban vlani zinkasoval 1,6 miliardy dolárov z drog, ťažby surovín a darov
Islamistické hnutie Taliban v roku 2020 získalo 1,6 miliardy dolárov, ktoré podstatne prispeli k jeho vojnovému úsiliu v Afganistane. Peniaze pochádzajú podľa portálu International Business Times predovšetkým z obchodu s drogami, z ťažby surovín a... Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Tibor Sipos