Americký úrad FDA povolil podávanie tretej dávky vakcíny
13 | 08 | 2021 I TASR/Bačinský

USA vstúpili do ďalšej vlny pandémie, FDA spúšťa podávanie tretej dávky vakcíny proti covidu


Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil vo štvrtok podávanie tretej dávky vakcíny proti covidu od spoločností Pfizer-BioNTech a Moderna ľudom so slabou imunitou. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"Krajina vstúpila do ďalšej vlny pandémie COVID-19 – a FDA si je vedomý toho, že ľudia s oslabenou imunitou sú závažnými ochoreniami obzvlášť ohrození," uviedla šéfka FDA Janet Woodcocková vo vyhlásení.

Dodala, že ostatní ľudia, ktorí sú plne zaočkovaní, sú primerane chránení a v súčasnosti ďalšiu dávku očkovacej látky nepotrebujú.

Tretiu dávku vakcíny podľa FDA majú dostať pacienti po transplantácii či osoby s rovnako zníženou imunitou.
Výskumy naznačujú, že vakcíny časom strácajú účinnosť

Niektorí americkí odborníci, ale aj výrobcovia očkovacích látok už predtým odporučili tretiu dávku na zachovanie ochrany pred novšími variantmi koronavírusu. Niektoré predbežné výskumy totiž naznačujú, že očkovacie látky môžu časom stratiť účinnosť.

V USA covidu podľahlo už viac než 619.000 ľudí, pričom počet nových prípadov sa v posledných mesiacoch v dôsledku šírenia variantu delta prudko zvyšuje.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň vyzvala na odloženie podávania tretích dávok protikoronavírusových vakcín, aby boli očkovacie látky dostupné aj pre chudobné krajiny, v ktorých veľa ľudí dostalo ešte len prvú dávku.