Štúdia: Deti s COVID-19 sa uzdravia po šiestich dňoch
07 | 08 | 2021 I Ingrid Vrabcová
COVID-19 je najnebezpečnejší pre starších ľudí. Deti a dospievajúci po infekcii často ani nepociťujú príznaky. Vedci teraz skúmali priebeh ochorenia, informuje epochtimes.de.

Podľa štúdie sa deti s príznakmi COVID-19 zotavujú v priemere po šiestich dňoch. Uviedli to britskí vedci v štúdii v časopise The Lancet Child & Adolescent Health.

Autori, ktorí robili výskum okrem iných aj na King's College v Londýne, hovoria, že ide o prvú rozsiahlu štúdiu, ktorá poskytuje pohľad na deti trpiace symptomatickým ochorením COVID-19.

Štúdia bola založená na príznakoch, ktoré zaregistrovali rodičia alebo iní opatrovníci a ktoré boli nahlásené prostredníctvom aplikácie po pozitívnom teste. Hodnotenie zahŕňalo priebeh ochorenia u 1 734 detí vo veku od 5 do 17 rokov, ktoré boli pozitívne testované na koronavírus a mali príznaky ochorenia. Choré deti mali v priemere tri príznaky. Medzi najčastejšie patrila únava, bolesti hlavy a strata chuti alebo čuchu.

Na školskej párty v Tel Avive zaočkovaný nakazil koronou 83 tínedžerov
Zdá sa, že mýtus o očkovaní v Izraeli sa rozpadá. Reťazec infekcií medzi zaočkovanými nakoniec viedol k hromadnému nakazeniu medzi tínedžermi na školskej párty v Tel Avive. Minister zdravotníctva požaduje návrat „zeleného pasu“, a to aj napriek... Čítať ďalej
10 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zriedkavo dlhodobé príznaky

Zriedkavo sa stávalo, že deti pociťovali príznaky aj štyri týždne alebo dlhšie po infekcii. V štúdia to zaznamenala v prípade 4,4 percenta detí. Po ôsmich týždňoch pociťovali príznaky menej ako dve percentá detí. "Je upokojujúce, že počet detí, ktoré dlhodobo trpia príznakmi COVID-19, je veľmi nízky," uviedla jedna z autoriek štúdie  Emma Duncanová pre časopis The Lancet.

Starší boli chorí o niečo dlhšie, v priemere sedem dní, než deti vo veku 5 až 11 rokov, u ktorých príznaky trvali v priemere päť dní. Podiel dospievajúcich, ktorí pociťovali príznaky aj po viac ako štyroch týždňoch, bol tiež o niečo vyšší medzi staršími (5,1 percenta) než medzi mladšími (3,1 percenta).

Autori priznávajú, že slabinou ich štúdie bolo, že symptómy nebolo možné kontrolovať alebo porovnávať. Subjektívne hodnotenie rodičov teda zohráva významnú úlohu, uzatvára epochtimes.de.

Odkaz rakúskeho kancelára Kurza nezaočkovaným: Skôr či neskôr sa nakazíte!
Je to bod obratu v koronovej politike Rakúšanov? Podľa rakúskeho spolkového kancelára Sebastiana Kurza je teraz namiesto štátnej kontroly potrebná osobná zodpovednosť. Napriek tomu varuje nezaočkovaných: „Skôr či neskôr sa nakazíte!“, píše... Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová