Detské letné tábory palestínskeho džihádu v pásme Gazy (Khaled Abu Toameh)
21 | 07 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Khaleda Abu Toameha  (The Epoch Times)


Deti a tínedžeri v pásme Gazy sú vystavení protiizraelskej propagande Hamasu. Namiesto plávania či futbalu ich učia bojovať.



Vštepia im nenávisť a násilie

Pokým medzinárodné spoločenstvo hľadá spôsob, ako pomôcť obyvateľom pásma Gazy po nedávnej vojne medzi Izraelom a Hamasom, palestínski vodcovia sa snažia do mladej generácie vštepiť nenávisť a násilie.


Obe vedúce palestínske skupiny kontrolujúce pásmo Gazy – Hamas a Palestínsky islamský džihád nedávno odštartovali kampaň, ktorej cieľom je „naverbovať“ do svojich letných táborov tisíce palestínskych detí a tínedžerov.


Nemecká vláda zakázala vlajku Hamasu
Nemecká koaličná vláda dosiahla konsenzus o zakázaní vlajky Hamasu - palestínskej militantnej skupiny. Cieľom tohto kroku je vyslať „jasný odkaz židovským občanom“ uprostred nárastu antisemitských incidentov, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 06 | 2021 | Lukáš Leca

„Zapália v nich plameň džihádu“

Nebudú sa tam učiť ani plávať, ani hrať futbal, a nebudú asi súčasťou nejakej  palestínskej „skautskej“ skupiny. Podľa Hamasu a džihádu cieľom letných táborov  je „zapáliť plameň džihádu (svätej vojny) v mladej generácii, vštepiť jej islamské hodnoty a pripraviť ďalšiu víťaznú armádu na oslobodenie Palestíny“. Tábory riadia ozbrojené krídla Hamasu a džihádu, brigády Izaddina al-Kásáma a Al-Kuds. Na banneroch sa vynímajú nápisy: „Meč z Jeruzalema“ či „Predvoj oslobodenia“.



Eliminácia Izraela

Názov „Meč z Jeruzalema“ zvolil Hamas na opísanie bojov s Izraelom v poslednom mesiaci, kedy na Izrael vypálil z pásma Gazy vyše 4 000 rakiet. Označenie „Predvoj oslobodenia“ zas používajú palestínske skupiny na opísanie svojho cieľa – „oslobodenia celej Palestíny“, od Jordánu po Stredozemné more, čo treba vnímať ako eufemizmus pre elimináciu Izraela.



Výcvik v streľbe a posilnenie morálky

Vojenské tábory Hamasu a džihádu „sa zameriavajú na výcvik mladých mužov v streľbe a vojensko-bezpečnostných zručnostiach,“ uviedli správy z pásma Gazy. „Tiež sa usilujú posilniť ich morálku a pripraviť ich na ďalšiu konfrontáciu s Izraelom, ku ktorej môže prísť čoskoro.“


Hamas označil prímerie s Izraelom ako svoje víťazstvo, ľudia v Gaze oslavujú
Popredný politický líder Hamasu v pásme Gazy Chálil Hajja označil vyhlásenie prímeria medzi Izraelom a Hamasom, ktoré vstúpilo do platnosti v piatok nadránom, ako víťazstvo tohto palestínskeho radikálneho hnutia. Urobil tak v príhovore pred... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | tasr

Ahmad al-Ra'i, hovorca džihádu, uviedol, že letné tábory „sa zameriavajú na upevnenie palestínskej identity v mysliach a srdciach palestínskej mládeže“. Tábory „sa tiež sústreďujú na upevnenie lásky a ducha džihádu a posilnenie odporu medzi palestínskym ľudom, najmä medzi mládežou“.


Ra'i ďalej poznamenal, že konkrétne jeho skupina si vyberá chlapcov vo veku 14-17 rokov, ktorí sa zúčastnia ich letných táborov. Jedným z dôvodov verbovania palestínskych detí je skutočnosť, že sa na ne zameriava Izrael a vystavuje ich západnej kultúre. Hovorca džihádu tiež prezradil, že do letných táborov sa hrnú tisíce mladých Palestínčanov.



Palestínsky islamský džihád má stále prst na spúšti

Tábory vysielajú viacero posolstiev, uviedol al-Ra'i. „Predovšetkým to, že Palestínsky islamský džihád potvrdzuje, že má stále prst na spúšti“, a že Palestínčania „pripravujú mladú generáciu na veľký oslobodzovací boj“. Dodal, že tábory tiež vysielajú odkaz Arabom a moslimom, že „sa udržiava plameň konfliktu“. Hovorca odporučil Izraelu, aby venoval pozornosť letným táborom, pretože „vyprodukujú generáciu, ktorá oslobodí Palestínu“.


Podľa Hamasu sa registrácia do letných táborov začala už 14. júna a je zameraná nielen na žiakov, ale aj na vysokoškolákov a dospelých.  Hamas vyzval Palestínčanov, aby sa zaregistrovali do táborov v rôznych mešitách v pásme Gazy. „Cieľom táborov je zapáliť plameň džihádu v generácii oslobodenia, sprostredkovať islamské hodnoty a pripraviť ďalšiu víťaznú armádu na oslobodenie Palestíny,“ uviedol Hamas vo vyhlásení.


Nová nebezpečná aliancia Irán - Katar - Turecko - Hamas (Khaled Abu Toameh)
Komentár Khaleda Abu Toameha (Gatestone Institute) Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Diana Zaťková

Ozbrojenci verbujú aj v mešitách

V uplynulých dňoch sa na rôznych platformách sociálnych médií objavili videá maskovaných strelcov Hamasu v mešite, ktorí apelujú na Palestínčanov, aby poslali svoje deti do letných táborov. Na rôznych palestínskych mediálnych platformách sa tiež objavili fotografie desiatok palestínskych detí čakajúcich na registráciu do táborov Hamasu a džihádu.


K náboru tisícov palestínskych detí do letných táborov Hamasu a džihádu dochádza v čase,  keď sa Organizácia Spojených národov a ďalší sprostredkovatelia medzi Izraelom a pásmom Gazy snažia dosiahnuť dohodu.


Vedúci predstavitelia Hamasu podporovaní Iránom a Islamský džihád dúfajú, že sprostredkovateľské úsilie povedie k obnoveniu medzinárodnej pomoci pre pásmo Gazy, vrátane obnovy mnohých domov zničených pri posledných bojoch  s Izraelom.



Investovanie do bojového výcviku a „vymývania mozgov“ detí

Namiesto investovania svojich peňazí do obnovy ich Hamas a Islamský džihád dávajú na výcvik detí, aby sa z nich stali vojaci a zničili Izrael. Majú dosť peňazí na to, aby zakladali tábory na „vymývanie mozgov“ svojich vlastných detí. Nie sú ochotní dávať peniaze do obnovy domov zničených v bojoch medzi Izraelom a Hamasom.


Ani Erdoganova slabosť pre Hamas ešte stále neznamená politickú izoláciu Turecka
Komentár Burak Bekdil (Gatestone Institute) Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Diana Zaťková

Pre Hamas a Islamský džihád je ambícia zničiť Izrael zjavne silnejšia než túžba chrániť životy svojich detí a vychovať z nich lekárov či inžinierov. Deti, ktoré teraz podstupujú vojenský výcvik v pásme Gazy, sa čoskoro objavia ako maskovaní muži v ozbrojených skupinách Hamasu a Islamského džihádu.



Ignorovanie vykorisťovania detí

Je znepokojujúce, že medzinárodné spoločenstvo, vrátane sprostredkovateľov, ktorí rokujú s Hamasom a Islamským džihádom o spôsoboch zachovania prímeria dosiahnutého s Izraelom po bojoch minulý mesiac, úplne ignorujú toto groteskné vykorisťovanie detí a ich verbovanie za  bojovníkov.


Podľa UNICEF-u, tiež známeho ako Detský fond OSN, „je nábor a nasadenie detí ozbrojenými silami vážnym porušením práv detí a medzinárodného humanitárneho práva“. Uvidí sa, či UNICEF a ďalšie medzinárodné organizácie pre ľudské práva nájdu spôsob, aby zabránili palestínskym skupinám takouto formou vykorisťovať detí. Ak tak neurobia, povzbudia Hamas a Islamský džihád v ich úsilí mobilizovať detí ako vojakov.



Nová generácia palestínskych džihádistov

Mlčanie medzinárodného spoločenstva o tomto obludnom zneužívaní detí  podporí vznik novej generácie palestínskych džihádistov, ktorí sa zapoja do vojny proti Izraelu, uzatvára komentár Khaled Abu Toameh v The Epoch Times.


Hamas oznámil novú dohodu s Izraelom na deeskaláciu napätia v pásme Gazy
Militantná skupina ovládajúca palestínsku enklávu uviedla, že s Tel Avivom dosiahla „porozumenie“, ktoré by pomohlo zmierniť napätie v Gaze po týždňoch nepriateľských operácii, keď región bojuje proti vypuknutiu Covid-19, informuje portál... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Marek Molnár