Si Ťin-pching a Kim Čong-un sa zaprisahali, že vzťah Číny a Severnej Kórei posunú na „novú úroveň“
11 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Čínsky prezident Si Ťin-pching a severokórejský vodca Kim Čong-un sa zaviazali posilniť priateľské vzťahy pri príležitosti 60. výročia dvojstrannej dohody o vzájomnej obrane, informuje portál RT.


„Úzke vzťahy medzi národmi v posledných rokoch naberajú na obrátkach a posunuli sa na vyššiu úroveň vo všetkých oblastiach. Vrátane politiky, hospodárstva, armády a kultúry,“ uviedol Kim podľa severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA.

Bilaterálna zmluva zohrala kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní mieru a stability v Ázii proti „nepriateľským silám“ v regióne, uviedol Kim. Poznamenal tiež, že obaja susedia zdieľajú „pevný postoj k neustálemu rozvíjaniu priateľských a kooperatívnych vzťahov“.

Si Ťin-pching, ktorý zdieľal Kimovu myšlienku, pripísal zmluve z roku 1961 podporu regionálneho a globálneho mieru. Dodal, že Peking a Pchjongjang sa v priebehu rokov „navzájom pevne podporovali a spolupracovali“ na posilňovaní väzieb.

Turecko nebude mlčať o izraelských „zverstvách“, povedal Erdogan palestínskemu prezidentovi Abbásovi
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas sobotného stretnutia povedal palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi, že nebude mlčať o „izraelských zverstvách“ v Palestíne, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


Podľa čínskeho ministerstva zahraničia Si Ťin-pching uviedol, že je pripravený spolupracovať s Kimom na „posunutí bilaterálnej priateľskej spolupráce na novú úroveň a poskytnúť ďalšie výhody týmto dvom krajinám a dvom národom“.

Podľa dohody z roku 1961 sa Čína a Severná Kórea musia navzájom automaticky brániť, ak by došlo k útoku na jednu z krajín.

Čína je najväčším obchodným partnerom Severnej Kórey a hlavným spojencom na svetovej scéne. Už v minulosti požadovala zmiernenie medzinárodných sankcií voči Pchjongjangu.

Ruské ministerstvo zahraničia skritizovalo francúzskeho ministra, ktorý podhodnocuje ruské a čínske vakcíny
Žiadosť francúzskeho ministra, aby neboli zaregistrované ruské a čínske vakcíny proti Covid-19 v EÚ, sú „neprijateľné“ a „neonacistické“. Uviedla to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 07 | 2021 | Lukáš Leca