Ruské ministerstvo zahraničia skritizovalo francúzskeho ministra, ktorý podhodnocuje ruské a čínske vakcíny
09 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Žiadosť francúzskeho ministra, aby neboli zaregistrované ruské a čínske vakcíny proti Covid-19 v EÚ, sú „neprijateľné“ a „neonacistické“. Uviedla to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia, informuje portál RT.


Maria Zacharovová skritizovala francúzskeho ministra zahraničných vecí Clémenta Beauneho. Vo štvrtok pre televíznu stanicu France 2 uviedol, že osoby, ktoré boli zaočkované ruskými alebo čínskymi vakcínami, by mali byť ostať mimo EÚ.

"Ide o neprijateľné vyhlásenia. Je to hybrid rasizmu, cisárskej hegemónie a neonacizmu. Ľudstvu sú odopreté práva a príležitosti, ktoré v rozpore so zákonmi, etikou a morálkou,“ uviedla  hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia.

Beaune tiež poprosil ďalšie európske krajiny, aby boli „opatrné“ a neprijímali vakcíny z Ruska a Číny.

Vedci odhalili 5 000 rokov starú baktériu, ktorá spôsobila čiernu smrť a spustošila celú Európu
Starodávna lebka, ktorá sa našla v rieke v súčasnom Lotyšsku, môže obsahovať indície o tom, ako mor vyhladil desiatky miliónov ľudí v celej Európe. Nakoniec sa stala najsmrteľnejšou pandémiou v histórii ľudstva, informuje portál... Čítať ďalej
01 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


Konstantin Kosačev, podpredseda ruskej rady federácie, taktiež vyhlásil, že takéto argumenty sú v rozpore so záujmami občanov Francúzska. Vakcíny nemajú národnú identitu a podľa neho by mali byť dostupné pre všetkých.

Debata prichádza v čase, keď veľvyslanec Bruselu v Rusku Markus Ederer oznámil, že EÚ pozvala Moskvu na rozhovory o vzájomnom uznávaní očkovacích osvedčení proti koronavírusu. Diplomat uviedol, že obe strany „potrebujú nájsť riešenie“.

Medzitým britský vedecký časopis Nature publikoval článok, v ktorom sa uvádza, že Sputnik V sa ukázal ako bezpečný a účinný.

Okrem vakcíny Sputnik V má Rusko k dispozícii aj ďalšie tri vakcíny Covid-19: EpiVacCorona, CoviVac a Sputnik Light.

Kim Čong-un povýši kvôli covidu partnerstvo s Čínou na novú úroveň
Severokórejský vodca Kim Čong-un sa zaviazal, že posilní „strategické“ vzťahy so svojím hlavným spojencom Čínou. Vyhlásil to len deň po tom, čo karhal svojich vlastných úradníkov za reakciu na Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 07 | 2021 | Lukáš Leca