Neurológ MUDr. Točík: Infúzie vitamínu C pomôžu upratať telo po covide a nielen po ňom,
10 | 07 | 2021 I Peter Sulek
Vysoké dávky infúzneho vitamínu C pomôžu odstrániť voľné radikály z tela, „upratať“ zvyšky po COVID-19 a jeho liečbe, aby telo mohlo znovu naštartovať zdravé funkcie. Píše portál Zdravie.

Post covidový syndróm alebo tzv. long covid sa stáva novou diagnózou. Ako pri jeho zvládaní pomáha vysoko dávkovaný vitamín C, vysvetlil neurológ MUDr. Karol Točík, CSc., medicínsky riaditeľ Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates.
Postcovidový syndróm

Benefity vysokých dávok infúzneho vitamínu C sú známe pri neurologických, onkologických, reumatických či psychických ochoreniach a aktuálne sa začínajú využívať aj pri post covidovom syndróme. Vitamín C pomôže odstrániť voľné radikály z tela, „upratať“ zvyšky po COVID-19 a jeho liečbe, aby telo mohlo znovu naštartovať zdravé funkcie

Post covidový syndróm alebo tzv. long covid, diagnóza, ktorú sme ešte pred pár mesiacmi vôbec nepoznali, no dnes o nej počuť čoraz častejšie.

Ide o súbor príznakov, ktoré sa objavujú počas alebo po prekonaní ochorenia COVID-19 a trvajú viac ako 12 týždňov.

Presná a jednotná definícia post covidového syndrómu zatiaľ neexistuje, neustále pribúdajú nové poznatky.
Long covid sa považuje za multi systémové ochorenie a automaticky nemusí súvisieť s vážnym priebehom samotného ochorenia COVID-19.

Čoraz častejšie sa objavuje aj u ľudí, ktorí prekonali samotnú nákazu koronavírusom s relatívne miernymi príznakmi.

Užívajte tieto vitamíny na zlepšenie imunitného systému
Určite ste počuli príbehy o citrusových plodoch, ktoré by mali pomôcť pri posilnení Vášho imunitného systému. Predtým, než začnete piť poháre čerstvej pomarančovej šťavy, môže byť rozumné zistiť, ktoré nápoje, jedlá a doplnky sa považujú za... Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Aké sú prejavy postcovidového syndrómu?

- dlhodobá únava obmedzujúca každodenné aktivity
- dýchavičnosť
- bolesť či pocit napätia na hrudníku
- problémy s koncentráciou a pamäťou
- problémy so spánkom
- búšenie srdca
- závraty
- bolesti svalov a kĺbov

"K najčastejším následkom prekonaného ochorenia COVID-19 patrí poškodenie pľúc s podkysličením celého organizmu, dýchavičnosťou a veľkou únavou. Avšak v rámci následkov po prekonanom ochorení sa môžu objaviť príznaky poškodenia akejkoľvek orgánovej sústavy. Podstatou tohto poškodenia je zápal, s ktorým si telo človeka nevie poradiť, nedokáže ho včas a razantne zastaviť," dopĺňa neurológ MUDr. Karol Točík, CSc.

Bukovský šokuje: Človek, ktorý prekonal vírus SARS-CoV-2 má dlhodobú, zrejme až doživotnú imunitu (VIDEO)
Vedci vo svete nachádzajú stále nové a nové varianty koronavírusu. Ľudia sa vraj musia mať na pozore a urýchlene sa zaočkovať, lebo inak bude zle. Toto ale vyvracia skúsený lekár Igor Bukovský, ktorý vo videu tvrdí, že ľudia, ktorí už prekonali... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Infúzny vitamín C

Vitamín C bol počas zúriacej pandémie povinnou výbavou každej domácej lekárničky. Mnohí ho užívame pravidelne na podporu imunity, iní sezónne, napríklad pri chrípkových stavoch.

Dávkujeme si ho podľa vlastného uváženia, málokto však vie, že vysoké dávky vitamínu C prijímame v podobe doplnkov výživy zbytočne.

"Vitamín C sa vstrebe do krvi v tenkom čreve na 100 percent len v dávke do 200 mg. Črevo má špeciálny transportný systém na vstrebávanie vitamínu C, ktorý je kapacitne obmedzený. Pri podaní vyšších dávok vstrebávanie klesá a vitamín C sa vylúči stolicou bez toho, aby sa v tele využil," spresňuje doktor Točík.

Jedinou cestou získania vysokých dávok vitamínu C je vnútrožilové podanie.

Benefity infúzneho vitamínu C sú známe pri neurologických, onkologických, reumatických či psychických ochoreniach a aktuálne sa začínajú využívať aj pri post covidovom syndróme.

"Infúzie s vysoko dávkovaným vitamínom C v liečbe post covidového syndrómu alebo tzv. long covidu sú v plnej miere opodstatnené. Vitamín C pomôže aj odstrániť voľné radikály z tela, upratať zvyšky po COVID-19 a jeho liečbe, aby telo mohlo znovu naštartovať svoje zdravé funkcie," vysvetľuje neurológ.

Podávanie infúzneho vitamínu C, podporná kyslíková terapia a rehabilitácia sa v súčasnosti začínajú štandardne používať na mnohých pracoviskách, ktoré sa zaoberajú liečbou následkov po ochorení COVID-19.

Rok si ničíme imunitu tým, že sme zatvorení, možno aj preto je toľko chorých, hovorí česká vedkyňa
"Ľudia musia prevziať zodpovednosť sami za seba, a nie slepo veriť len v očkovanie. Nech je to myslené akokoľvek dobre, nie je samospasiteľné," hovorí vedkyňa Irena Koutná. Už rok vedie v Brne tím skúmajúci imunitu na Covid-19. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Ivan Brožík