IAEA tvrdí, že 1. bieloruská jadrová elektráreň je bezpečná. Susedia ju považujú za nový Černobyľ
04 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Inšpekcia jadrového dozorného orgánu OSN by v najbližších dňoch mala schváliť bezpečnostné opatrenia prijaté Bieloruskom na ochranu jeho prvej jadrovej elektrárne. Baltské štáty však tento objekt vnímajú ako veľkú hrozbu pre ich bezpečnosť, informuje portál RT.


IAEA je spokojná

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAEA) v súčasnosti kontroluje jadrovú elektráreň Astravec, ktorú stavia ruský jadrový monopol Rosatom. Monitorovatelia z Medzinárodnej poradnej služby pre fyzickú ochranu (IPPAS) boli pozvaní, aby skontrolovali bezpečnosť materiálov a inštalácií. Podľa bieloruského ministerstva energetiky sa členom delegácie páčilo to, čo videli.




"Bol som ohromený vážnosťou, s akou vláda Bieloruska berie otázky bezpečnosti a ochrany jadrovej elektrárne," uviedol hlavný inšpektor Joseph Sandoval.

IPPAS bol vytvorený v roku 1995 ako súčasť úsilia IAEA pomôcť členským štátom pri implementácii bezpečných spôsobov manipulácie so štiepnymi materiálmi. Dvojtýždňová misia v Bielorusku má trvať do 9. júla.

Litva vyhlasuje stav núdze: Čelí vraj záplave irackých migrantov z Bieloruska
03 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Susedia to vidia inak

Jadrová elektráreň sa nachádza blízko hraníc s Litvou a už roky je predmetom sporov s Vilniusom a jeho spojencami vrátane Lotyšska, Estónska a Poľska. Opozičné štáty maľujú toto zariadenie ako ďalší Černobyľ a litovská vláda dokonca vydala pokyny občanom, aby sa zásobili konzervami a jódovými tabletkami.

Minulý rok, keď sa Minsk pripravoval na spustenie prvého reaktora v elektrárni Astravec, pobaltské štáty zahájili bojkot tam vyrobenej elektriny po jej dodaní do elektrickej siete. Zdá sa, že je to v rozpore s vlastnými národnými záujmami Litvy, pretože ide o dovozcu elektriny a jej sieť, ktorá bola z veľkej časti navrhnutá a vybudovaná v časoch Sovietskeho zväzu, zostáva úzko prepojená s energetickými sieťami Bieloruska a Ruska.

Putin: "So Zelenským sa nestretnem. Problémy Ukrajiny rieši Washington, tak o čom by sme diskutovali?"
03 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Vo februári Európsky parlament vyhlásil znepokojenie nad bieloruským závodom a obvinil Minsk z „pretrvávajúceho nedostatku transparentnosti“ ohľadom jeho bezpečnosti. Vo vyhlásení sa tiež spomína baltský bojkot a skutočnosť, že „elektrina z Bieloruska môže stále vstúpiť na trh EÚ prostredníctvom ruskej siete“.

Minsk obvinenia odmietol a tvrdí, že kritika elektrárne je súčasťou širšej európskej kampane zameranej na vrazenie klinov medzi Bielorusko a Rusko.

Kto je väčší hacker? Rusi tvrdia, že Moskva nestojí za útokmi na americké ciele, ale sama je bombardovaná Američanmi
03 | 07 | 2021 | Diana Zaťková