Putin: "So Zelenským sa nestretnem. Problémy Ukrajiny rieši Washington, tak o čom by sme diskutovali?"
03 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Ukrajinský vodca Volodymyr Zelenský tento týždeň vylúčil tvrdenie svojho ruského partnera Vladimíra Putina, že tieto dve krajiny majú hlboké väzby - napriek tomu, že kedysi sám robil podobné poznámky, informuje portál RT.


Jeden národ?

Putin v rámci svojej tradičnej televíznej relácie otázok a odpovedí v priamom vysielaní uviedol: „Verím, že Ukrajinci a Rusi sú vo všeobecnosti jeden národ ... sme jeden celok.“




Ďalej uviedol, že zhoršenie dvojstranných vzťahov medzi Moskvou a Kyjevom je poľutovaniahodné a kritizoval nový zákon, ktorý pripraví historické ruské obyvateľstvo v krajine o štatút „domorodého obyvateľstva“, a označil ho za „akýsi druh zbrane hromadného ničenia“.
Ostrá reakcia Kyjeva

Vzápätí Zelenský ostro reagoval na slová ruského prezidenta tým, že chce „konečne dotiahnuť" otázku zdieľanej histórie medzi Ukrajincami a Rusmi. „Rozhodne nie sme jeden národ,“ uviedol a dodal, že „máme iba veľa spoločného“, vrátane spoločnej histórie.

Ruskí špióni sú takí tajní, že je utajené aj ich očkovanie. Nemôžu sa preto nikde ani naobedovať
02 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Osvieženie pamäti

Deň na to však hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová vydala vyhlásenie, kde upriamila pozornosť na rozhovor, ktorý ukrajinský líder viedol s miestnymi novinami z Doneckej oblasti v apríli 2014, mesiac po ukončení anexie Krymu Ruskom. "V tomto rozhovore ... Zelenský vyjadril svoje presvedčenie, že Ukrajinci a Rusi sú rovnakí ľudia," uviedla Zacharová.

Zelenský v článku, ktorý uverejnil Donecký mestský vestník, uviedol, že napriek politickému napätiu „v zásade nemôžeme byť proti ruskému ľudu, pretože sme jeden národ“.

Ukrajinský vodca sa predtým, ako zahájil svoju politickú kariéru preslávil ako televízny komik. Kandidatúru na vrcholnú pozíciu svojej krajiny vyhlásil v roku 2018.

Zelenský: "Zjednotenie Ruska a Bieloruska by bolo pre Kyjev obrovským bezpečnostným problémom"
Vytvorenie skutočného zväzového štátu medzi Ruskom a Bieloruskom pod kontrolou Moskvy by mohlo podľa prezidenta krajiny Volodymyra Zelenského predstavovať pre Kyjev vážnu hrozbu. Malo by to vplyv na národnú bezpečnosť Ukrajiny, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Kto vlastne riadi život na Ukrajine?

Počas zasadania Direct Line Putin na základe žiadosti o summit z Kyjeva znížil vyhliadky na stretnutie s ukrajinským prezidentom. "Prečo by som sa mal stretnúť so Zelenským?" Spýtal sa Putin. „Ak sa vzdal úplnej vonkajšej kontroly svojej krajiny, kľúčové problémy týkajúce sa života na Ukrajine sa nevyriešia v Kyjeve, ale vo Washingtone a do istej miery aj v Berlíne a Paríži. O čom by sme potom hovorili? “

Ruský prezident už predtým uviedol, že je otvorený pozvaniu Zelenského do Moskvy s cieľom pracovať na vylepšení dvojstranných vzťahov. Dodal však, že Rusko by nemalo diskutovať o vojnovom regióne Donbass bez účasti vodcov dvoch samozvaných odtrhnutých ľudových republík Donecka a Luganska, ktorých sily bojujú proti jednotkám Kyjeva.

Variant epsilon koronavírusu je zrejme odolný voči očkovaniu
Variant epsilon koronavírusu SARS-CoV-2, prvýkrát objavený v americkom štáte Kalifornia, obsahuje tri mutácie tzv hrotovej bielkoviny (spike proteín), ktoré sú odolné voči protilátkam vytvoreným vakcínami založenými na technológii mRNA, ako aj voči... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | tasr