"Aktivisti z Denníka N píšu propagandistickú žurnalistiku," tvrdí Tomio Okamura
04 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Na českej mediálnej scéne už tri roky pôsobí subjekt zvaný Denník N. "Počas svojej existencie sa vyprofiloval ako jednoznačne politicky orientovaný (proti dnešnej vládnej koalícii a proti prezidentovi Zemanovi) a pomáha naplno prevádzkovať to, čomu sami títo ľudí hovoria "rozdeľovanie spoločnosti". Jednoducho povedané, ako hovorí staré príslovie, zlodej kričí: chyťte zlodeja!" Citát Tomio Okamura. Český opozičný politik rozpitval "zákulisie" média naozaj dokonale.


"Pôvodná "materská platfoma Denníka N vznikla na slovensku koncom roka 2014. Vtedy niektorí novinári, ktorí nesúhlasili so vstupom finančnej skupiny Penta do vlastníckej štruktúry vydavateľstva Petit Press (vydavateľ denníka SME), odišli zo SME a prišli s titulom Denník N. Pôvodne ako platforme rýdzo webovej , neskôr i tlačenej." Uvádza do témy čitateľa Tomio Okamura na webe parlamentnilisty.cz.

Provládny Denník N primitívne zaútočil na Matovičovu sestru. Ona avizuje žalobu
Denník N vlastnený oligarchami chcel zabiť dve muchy jednou ranou. Režimu aj majiteľom úslužný redaktor Vladimír Šnídl napísal článok, ktorým sa usiluje diskreditovať tak Zuzanu Belicovú, ako aj alternatívne médiá. Belicová sa pozornosti neteší a... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová

Okamura ironizujúco o "nezávislej žurnalistike"

Tomio Okamura je český podnikateľ a politik moravsko-japonského pôvodu. Od októbra 2013 je členom Poslaneckej snemovne, do ktorej kandidoval v predčasných voľbách v roku 2013. Podľa neho "je zaujímavé
pozrieť sa na ekonomiku Dennika N."

"Od začiatku roka 2015 až do polovice roka 2017 vykazujú stratu (až v stovkách tisíc Eur). Popri tom sa pýšia tým, že Denník N získal grant za projekt vzdelávacích príručiek pre stredné školy a ďalších niekoľko grantov od Googlu opäť v cifrách stoviek tisíc Eur. " Píše nie celkom "iba tak" Okamura.

A dodáva: "Tomu sa teda hovorí nezávislá žurnalistika."
Niekto tu má akýsi zámer, ale zisk to nebude

Podnikateľa Okamuru "vyrušuje" spôsob podnikania Dennika N. Nepovažuje ho za obvyklý. Vysvetľuje to nasledujúcou úvahou:

"Vydavateľom Denník N je spoločnosť N Press, s.r.o., ktorá má základné imanie 5 tisíc Eur. Jedným z dvoch najväčších spoluvlastníkov tejto s.r.o je spoločnosť Denník N, a.s. so základným imaním 26.100 Eur. Akcie sú na meno. Čiže z obchodného registra sa konkrétne akcionára nedozvieme."

"Čo je možno vôbec najzaujímavejšie, hneď na začiatku vstúpili do N Press s.r.o investori z firmy Eset. A to sumou vo výške 1,2 mil Eur. Za čo získali 51 percent väčšinu akcií. To je na vážne zamyslenie: Projekt, ktorý (aj pri dnešnej vydavateľskej situácii) zďaleka nesľubuje skoré navrátenie nákladov. Tvári sa ako vydavateľský underground, akýsi mediálny Jánošík. A hneď do vienka dostanú sumu vo výške (prevedené na čedské koruny) cca 30 miliónov.

To nemôže byť náhoda. Niekto tu niečo sleduje a výška nákladov a čítanosť média to asi nebude." Vŕta záhada hlavou Tomia Okamuru, verbalizovaná ním ako autorom textu na webe parlamentnilisty.cz.

Denník N vyzýva poslancov OĽaNO na palácový prevrat. O čo ide majstrom N?
„Minulý týždeň rozosievala ústredná vláda do krajiny najväčší chaos, aký táto republika zažila,“ konštatoval neformálny orgán koaličnej moci Denník N. Predznamenáva toto vyjadrenie budúce udalosti? Analyzuje článok Denníka N portál Hlavné... Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Gabriel Matta

Česká sestra

Český politik a autor nami citovaného textu ďalej píše o vzniku média, ktoré pôsobí aj v Českej republike.

"V roku 2018 bola vytvorená česká obdoba Denníka N. Denník N je vlastnený z dvoch tretín českou nadáciou Independent Press a z jednej tretiny slovenským Denníkom N, resp. jeho vydávajúcou spoločnosťou Denník N a.s. Väčšinový podiel 66,6 percent akcií spoločnosti N media, ktoré vydáva toto médium, drží prostredníctvom Independent Press ôsem investorov."

"Popri majiteľoch vydavateľskej skupiny Albatros, manželov Silke a Jaroslava Horákových ide o podnikateľa Martina Vohánku, finančníkov Libora Winklera, Jana Žůrku, Ondreja Fryča a biznismena Martina Hájka, a Libora Malého."

(Oba použité citáty sú opäť autorským textom Tomia Okamuru na stránkach webu parlamentnilisty.cz., pozn. red.)
Pomaly sa zatajuje dych

Okamura sa ešte viac zahĺbil do vlastníckych štruktúr, ako aj popisov činnosti podľa Obchodného registra:

"Ku každému z menovaných nájdeme vo verejných zdrojoch zaujímavé informácie. Napríklad Jan Žůrek bol niekoľko rokov vo vedení KPMG Česká republika. Je prezidentom Slovenskej podnikateľskej rady pre udržateľný rozvoj (kde stojí v zástupe s redstaviteľmi takých firiem ako Innogy - RWE, Škoda Auto, ČEZ atď.)."

"K firme Independent Press (IČ: 07253737) je zaujímavé dodať, že predmet jej činnosti je v OR definovaný ako "prenájom nehnuteľností, bytov a nebytových priestorov". "

"To "Nadácia Independent Press" (IČ 09721291), naviazaná na rovnomennú a.s., už má zaujímavejšiu definíciu činnosti: "Účelom Nadácie je zabezpečiť dlhodobú dostupnosť slobodne formulovaných názorovo rozvetvených informácií, zohrávajúcu úlohu kontrolného mechanizmu demokracie a prispievať tak ku kultivácii, osvete a vzdelávaniu spoločnosti." (Obe informácie možno overiť na Obchodnom registri)."

Denník N riadia politici z Progresívneho Slovenska. Redaktorka Tódová paktuje so Záleskou
25 | 02 | 2021 | editor01hd

Obľúbené "údajne"

"Denník N na mediálny trh (český - pozn. red. HD.) vstúpil na jeseň 2018 formou crowdfundingu. (Pozn. red. HD - Ide o spôsob získavania kapitálu pre nové projekty a podniky pomocou vyžiadaných mikropríspevkov od veľkého množstva zúčastnených, ktorí za svoj príspevok očakávajú špeciálne odmeny .)

V ňom údajne získal takmer 5500 predplatiteľov. Tí na jeho rozjazd prispeli sumou sedem miliónov českých korún. Tlačená verzia denníka vychádza päťkrát týždenne od pondelka do piatku vo formáte A3 s rozsahom16 strán a predstavuje výber toho najdôležitejšieho z plateného webového obsahu." vysvetľuje ďalej Tomio Okamura.
Impozantné panoptikum zamestnancov

Autor textu s titulom Aktivisti z Den (n) íka N na webe parlamentnilisty.cz, český politik Tomio Okamura sa podrobne pozrel aj na personálne zázemie tohto titulu.

"Redakcia je zložená z päťdesiatich tvorcov obsahu (editorov, novinárov, grafikov). Šéfredaktorom je Pavel Tomášek (predtým v rovnakej pozícii na Aktualne.cz). Prevádzková riaditeľka je Eva Romancovová, predtým známa ako "rozbiehačka" Centra proti terorizmu a hybridným hrozbám na Ministerstve vnútra ČR, známeho to dozorného orgánu. Nájdeme tu aj mnohé ďalšie známe mená, napríklad Petru Procházkovú, známu "kremlobijku" (už v období vojny v Čečensku sa profilovala ako významná advokátka moslimov - za jedného sa tiež vydala)."
Rusofóbovia majú zelenú

"Ďalší rusofóbb Jan Moláček (predtým napr. ČT) musel z Ruskej federácie neslávne odísť po tom, čo mu tamojšie ministerstvo zahraničia odmietlo predĺžiť akreditáciu. Taká vec sa nestáva každý deň. Spravidla ide o prípady, keď sa daná osoba dopustila neprofesionálneho činu, ktorý prekračoval rámec práce spravodajcu a vzniklo podozrenie, že by sa zo spravodajcu mohol stať agent. Alebo bol jednoducho nachytaný na slivkách, keď vedome neinformoval podľa pravdy."

Laššáková: Dezinformácie sú pre Denník N typické. Médiá si zo Slovenska urobili laboratórium
Právnička Judita Laššáková upozorňuje na niekoľko prípadov, keď médiá rozohrali nepeknú hru a postavili sa do roly sudcov. Denník N si v minulosti dovolil – a dokonca aj chybne - informovať o hlasovaní členov senátu. Za omyl sa nikdy... Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Petra Demková

Kvalifikácia nenávisť

"Ďalšou výraznou postavou redakcie Denníku N je Renata Kalenská (podľa tvrdenia Jakuba Kalenského nie sú príbuzní, hoci ich názory nie sú od seba vzdialené - viď citáciu Jakuba Kalenského: " Zeman je dar z nebies - oddane slúži Rusku ". Sama Kalenská sa transparentne netají svojou nechuťou k určitým postavám politickej scény. Vyžíva sa v spisovaní či natáčaní rozhovorov s ľuďmi, ktorí bez škrupul útočia na hlavu štátu (senátorka Wagnerová, sudca Baxa, lekár Slama, exnovinár Klvaňa atď). "
Špicľovanie a vnucovanie jediného názoru

"Zaujímavou postavou Denníka N je nepochybne redaktor Jakub Zelenka, ktorý s kolegom Lukášom Prchalom dostal Novinársku cenu v roku 2018 za webový špeciál o dezinformáciach publikovaný na Aktualne.cz. Išlo o akúsi príručku, ako bojovať s "dezinformáciami" , teda s ideovým nepriateľom (tj. s tými, ktorí si dovolia vysloviť aj iné myšlienky, než tie, ktoré mu aktivistikí žurnalisti typu Denníku N predpisujú.)"
Akoby z konšpirátorských webov

"Bez zaujímavosti nie je ani redaktor Ján Tvrdoň, ktorý pôsobil ako vedúci projektu Demagog.cz, ktorý sa prezentoval ako rozhodcovská platforma pre lži a manipulácie vo verejnom priestore. V podstate ide o obdobnú špiclovaciu aktivitu, akú prevádzkujú Konšpirátori.sk, Neovlivni.cz, Manipulátoři.cz a mnohé ďalšie webové platformy. Tu sa teda Tvrdoň ocitol zjavne medzi svojimi."

Cudzincov s neurčitým pohlavím, označovaným ako „X“, nevpustia do Ruska
Uvažovanie o inom pohlaví, než o tom, ktoré má človek od narodenia, svedčí podľa ruského poslanca Vitalija Milonova o „duševnej poruche“. Uviedol Gazeta.ru. Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič

Finančne dobre dotovaná propaganda

"Zo všetkého doteraz uvedeného platí", tvrdí na webe parlamentnilisty.cz politik a autor textu Tomio Okamura, "že tu poletujú pomerne veľké peniaze, ktoré len ťažko môžu vyrábať nejaký finančný zisk. A teda benefity sa pohybujú zrejme iba v onom uvedenom cieli "zabezpečiť dlhodobú dostupnosť slobodne formulovaných názorovo rozkročených informácií, zohrávajúcich úlohu kontrolného mechanizmu demokracie a prispievať tak ku kultivácii, osvete a vzdelávanie spoločnosti. "
Propaganda ako vyšitá

Tomio Okamura svoje pozastavenie sa pri českej mutácii Dennika N končí nasledujúcou úvahou:

"Ako však ono "názorové rozkročenie" v podaní Denníka N naozaj vyzerá, sa môže presvedčiť každý, kto zablúdi na jeho stránky. Je to aktivizácia, propagandistická žurnalistika, stojaca v rade vedľa všetkých podobných a majúca zabezpečovať ďalšie vyplnenie informačného priestoru uniformnými myšlienkami, tézami a sloganmi."

"Jediné, čo sa dá len ťažko presne uhádnuť, je to, akému konkrétnemu cieľu tieto aktivity slúžia. Isté je však, že tým cieľom nie je objektívne, nestranné a nezávislé informovanie verejnosti o dianí okolo nej aj vnútri nej.." Končí svoj text na portáli parlamentnilisty.cz český politik Tomio Okamura.

(Použité citácie - autor Tomio Okamura, medzititulky red. HD.)

"Denník N je znôška mentálne retardovaných," píše o ich textoch o očkovaní doktor Lipták
Stalo sa pravidlom, že k odborným, ak nie vedeckým témam sa u nás prednostne vyjadrujú hlupáci. V prípade samozvaného "mienkotvorného" Denníka N postrehy jeho mozgového trustu doslova rozpálili MUDr. Petra Liptáka. Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Ivan Brožík