Vatikán obvinil talianskeho kardinála zo sprenevery, prania špinavých peňazí a vydierania
03 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Vatikán bude stíhať 10 osôb vrátane talianskeho kardinála Angela Becciua pre prípad sprenevery a vydierania. Obvinenia sa považujú za historický zásah pápeža Františka proti trestnej činnosti súvisiacej s cirkvou, informuje portál RT.


Pred súd pôjde desať osôb

Svätá stolica v sobotu oznámila, že Becciu a deviati ďalší dostali príkaz, aby sa postavili pred súd za údajné zločiny prameniace z nákupu vatikánskeho luxusného majetku v Londýne, ako aj špekulatívne investície, ktoré viedli k vážnym finančným stratám pre Cirkev.




Kardinál bol obvinený zo sprenevery, zneužitia právomocí a subordinácie. Talianka, ktorá pracovala pre vysokého cirkevného úradníka, bola tiež obvinená zo sprenevery.

Medzi ich spoluobžalovanými sú aj bývalí šéfovia vatikánskej finančnej spravodajskej jednotky, ako aj dvaja talianski makléri zapojení do pochybnej dohody. Obvinenia zahŕňajú vydieranie, podvody a pranie špinavých peňazí.

Putin: "So Zelenským sa nestretnem. Problémy Ukrajiny rieši Washington, tak o čom by sme diskutovali?"
03 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Boli vznesené obvinenia aj proti štyrom spoločnostiam spojeným s jednotlivými obžalovanými. Dve z týchto spoločností sídlia vo Švajčiarsku, jedna v Spojených štátoch a jedna v Slovinsku. Súd sa podľa vatikánskej tlačovej správy začne 27. júla.
Vajvyššie postavený obvinený vatikánsky cirkevný úradník v histórii

Becciu sa teraz stal najvyššie postaveným vatikánskym cirkevným úradníkom, ktorý je obvinený z finančných zločinov. Podľa Christophera Lamba, rímskeho korešpondenta pre katolícky časopis The Tablet, je obžaloba kardinála bezprecedentná.

Tento krok prichádza necelý mesiac po tom, čo najvyšší finančný dozorný orgán Rady Európy vyzval Vatikán, aby zabezpečil transparentnosť postupov stíhania vysokých úradníkov obvinených z prania špinavých peňazí a iných trestných činov.

Variant epsilon koronavírusu je zrejme odolný voči očkovaniu
Variant epsilon koronavírusu SARS-CoV-2, prvýkrát objavený v americkom štáte Kalifornia, obsahuje tri mutácie tzv hrotovej bielkoviny (spike proteín), ktoré sú odolné voči protilátkam vytvoreným vakcínami založenými na technológii mRNA, ako aj voči... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | tasr


Výbor expertov pre hodnotenie opatrení proti praniu špinavých peňazí a financovanie terorizmu poznamenal, že postup získania pápežského súhlasu s cieľom podania žaloby na vyšších duchovných nie je „úplne transparentný“.

V apríli vydal pápež František dekrét, ktorý umožňuje laickým tribunálom súdiť biskupov a kardinálov pôsobiacich vo Vatikáne. Pred touto reformou sa vyšší klerici zodpovedali iba orgánu vysokých cirkevných činiteľov, známemu ako Kasačný súd.

Španielsko navrhuje zákon umožňujúci už 16-ročným zmeniť pohlavie bez posudku lekára
Španielska rada ministrov schválila legislatívu, ktorá umožňuje ľuďom zmeniť pohlavie na oficiálnych dokumentoch aj bez toho, aby navštívili lekára kvôli diagnostike rodovej dysforie, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Diana Zaťková