Variant epsilon koronavírusu je zrejme odolný voči očkovaniu
03 | 07 | 2021 I tasr

Variant epsilon koronavírusu SARS-CoV-2, prvýkrát objavený v americkom štáte Kalifornia, obsahuje tri mutácie tzv hrotovej bielkoviny (spike proteín), ktoré sú odolné voči protilátkam vytvoreným vakcínami založenými na technológii mRNA, ako aj voči protilátkam, ktoré sa v organizme generujú po prekonaní covidu.


Vyplýva to zo štúdie medzinárodného tímu vedcov zverejnenej vo štvrtok v časopise Science.

Kalifornský variant bol prvýkrát identifikovaný začiatkom roka 2021 a do mája bol zistený v ďalších 34 krajinách sveta. Variant s označením CAL.20C je tak zrejme odolnejší než britský variant (alfa) či indický variant (delta).

Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu (UCSF) už koncom februára upozorňovali, že kalifornský variant môže byť nielen nákazlivejší, ale môže spôsobovať i ťažší priebeh choroby COVID-19. Vo vzorkách odobratých vlani v septembri nenašli ani jeden výskyt tohto nového variantu, do konca januára však spôsobil až polovicu skúmaných prípadov nákazy.

Rusko napriek zhoršujúcej pandemickej situácii neplánuje zaviesť lockdown
Rusko neplánuje sprísniť epidemiologické opatrenia napriek tomu, že už štvrtý deň po sebe eviduje rekordný počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom. S odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa o tom informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | tasr