Vakcinácia v ambulanciách by mohla v pohode prebiehať od 1. septembra, myslí si doktor Šóth
30 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Štát plánoval spustiť očkovanie proti koronavírusu aj v ambulanciách od 1. júla, lenže tento termín zrejme prepískol. Za hlavu sa navyše chytajú i samotní lekári, ktorí v celej veci vidia jeden problém.


Štát síce chcel sprístupniť očkovanie proti koronavírus aj širším masám, a preto plánoval štvrtka od 1. júla spustiť očkovanie aj v ambulanciách, lenže to sa mu zrejme nepodarí. Najväčším problémom je nejasná zmluva a tiež dovolenky, píše portál ereport.sk.
Neistota ambulantných lekár je v otázke darovania vakcín od štátu

Na očkovanie v ambulanciách sa zatiaľ prihlásilo iba si 190 lekárov. „Veľký problém máme s obsahom zmluvy, a preto sme kontaktovali aj Finančné riaditeľstvo. Je to pre výklad daňového plnenia, nakoľko sme daňové subjekty,“ povedal pre eReport.sk prezident Asociácie súkromných lekárov Slovenskej republiky Marián Šóth. Dodal, že ministerstvo zverejnilo informácie na svojej stránke, kde nájdu aj postup, ako sa všeobecný lekár na očkovanie môže zaregistrovať či zmluvu, na základe ktorej štát lekárom daruje očkovaciu látku. „A tu práve vzniká neistota, lebo sa domnievame, že by to podliehalo zdaneniu. Z tohto dôvodu sme sa obrátili na Finančné riaditeľstvo so žiadosťou o stanovisko,“ vysvetlil Šóth.
Šóth navrhuje spojiť očkovania proti Covid-19 s očkovaním proti chrípke

Ministerstvo zdravotníctva informuje, že lekári sa môžu prihlasovať aj v júli, ale radi by to stihli do 1. júla. Šóth si však myslí, že by sa mohlo ešte počkať. „Ako prezident Asociácie súkromných lekárov som prezentoval, že výhodnejšie by bolo očkovať od 1. septembra, keď majú pacienti záujem očkovať sa aj proti chrípke. Dovolenky sa totiž týkajú i lekárov, ktorí si viac ako rok oddych nemohli dovoliť. V čase dovoleniek sa lekári navzájom musia zastupovať, takže ambulujú za dvoch prípadne troch kolegov. No a do toho ešte to očkovanie,“ upozorňuje Šóth. Myslí si, že počas leta sa budú ešte dolaďovať problémy s logistikou vakcín, prípadne zapisovanie údajov do NCZI.

Očkovanie ohrozuje licencie lekárov, tvrdí právnik Weis
Advokát JUDr. Peter Weis pripomína lekárom Hippokratovu prísahu. Podľa neho sa ňou majú riadiť počas svojho povolania. Vzhľadom na to, že sú už pomerne známe mnohé vedľajšie účinky očkovacích látok, vrátane smrti, môže podľa neho ísť aj o porušenie... Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová