Zurian sa rozhodol prehovoriť. Aj o daňovej trestnej činnosti súčasných politikov a úplatku pre Mikulca
Branislav Zurian je presvedčený, že verejnosť by mala poznať pravdu. Vo veľkom rozhovore pre časopis Plus 7 dní sa ju rozhodol povedať. Za jeho odchodom z NAKA je návšteva Lipšica a Kyselu u ministra vnútra Romana Mikulca. Hovorí o vojne v polícii aj o smrti generála Lučanského, ktorú niektorí policajti oslavovali štýlom yes, yes, palec hore. Informácia o úplatku, ktorý mal vziať Mikulec, sa podľa Zuriana nevyšetruje.

Od nástupu Romana Mikulca za ministra vnútra bol na bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana vyvíjaný obrovský tlak. Vo veľkom rozhovore pre časopis Plus 7 dní to tvrdí sám Zurian. Pravidelné pohovory u Mikulca, kde sa musel neustále brániť, vnímal ako pošpinenie dobrého mena. Podmienku, že ak neodíde, skončí zle, nedostal.

K 15. máju sa napokon aj tak rozhodol a podal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru na vlastnú žiadosť. O pár dní na to bol obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti. Počas zásahu policajnej inšpekcie v čase, keď bol Zurian v zahraničí, mu vylomili dvere na popradskom byte. Prokuratúra následne obvinenia voči nemu zrušila, ale pachuť u Zuriana z toho, že aj táto vládna garnitúra ide systémom našich ľudí, ostala.
Proti Zurianovi vypovedali iba bývalí Lipšicovi klienti

"Som plný hnevu. Nezákonné obvinenie beriem osobne. Povedal som aj špeciálnemu prokurátorovi Lipšicovi, či mu nie je divné, že proti mne vypovedajú iba jeho bývalí klienti. Vraj je to náhoda. Ja na také náhody neverím," povedal Zurian v rozhovore pre Plu7dni.

Bazovský podozrieva Sakovú z machinácií pri nakladaní s financiami získanými od majiteľov motorových vozidiel
"Je nepochopiteľné, že v roku 2019 mi na základe vašich pokynov ministerstvo vnútra odmietalo poskytnúť prehľad o finančných položkách a spôsobe ich prerozdelenia. V marci tohto roka som sa k uvedeným informáciám dostal v plnom rozsahu a... Čítať ďalej
30 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Za Zurianovým odchodom je Lipšic a Kysel. Kovařík prekvapený nebol

Zurian od prvej chvíle, ako sa dozvedel o tom, že je obvinený, tvrdil, že na Slovensku sa kriví právo. Zlom, keď sa rozhodol odísť zo služobného pomeru, nastal, keď sa dozvedel o návšteve prokurátora Kysela a špeciálneho prokurátora Lipšica u ministra vnútra Mikulca. "Kysel žiadal ministra, aby ma odvolal, lebo mám rovnaké praktiky ako Lučanský," povedal Zurian v rozhovore pre časopis Plus7 dní.

Zurian tvrdí, že bezprostredná reakcia policajného prezidenta Kovaříka po jeho oznámení o uvoľnení zo služobného pomeru bola: "Aj tak som prekvapený, ako dlho si pod takým tlakom vydržal."
Vyšetrovatelia NAKA sa museli spovedať policajnému prezidentovi. Funkcionári NAKA boli odstavení

O kauze Očistec, na ktorej pracovali vyšetrovatelia NAKA, nemohli funkcionári NAKA vedieť. Kovařík to podľa Zuriana vysvetlil tak, že bránili únikom informácií. Funkcionári NAKA nevedeli nič o pripravovaných realizáciách. O zozname zadržaných osôb a dôvode zadržania sa dozvedeli z médií.
Za odstavením funkcionárov NAKA vidí Kysela

V rozhovore pre portál Plus 7 dní Zurian spomína zriadenie pracovnej skupiny, ktorej ako kontrolný orgán určil  dvoch najkvalitnejších a najskúsenejších funkcionárov. Spolupracoval s prokurátorom Repom. Proti kontrolnému orgánu bol policajný prezident Kovařík, ktorý tvrdil, že je to na žiadosť prokurátora Kysela.

Matovič ani po prípadnom odvolaní z politiky neodíde, myslia si politológovia Řádek a Štefančík
Dnes sa v parlamente opäť strhne boj o hlavu Igora Matoviča. Nie však už tú premiérsku, ale ministerskú. A ak by padla, padla by aj celá vláda, čo si z toho celého želá opozícia najviac. Zaujímavé však je, že jeho odchodu sú už naklonení aj... Čítať ďalej
29 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Zurian má informáciu o tom, že Mikulec zobral v minulosti úplatok

"Potom som sa dozvedel o osemmesačnej nečinnosti v trestnej veci, ktorá sa týka podozrenia z daňových trestných činov súčasných vládnych politikov. Mikulec vraj zobral niekoľko tisíc eur za nejaký IT systém, ešte keď pôsobil vo Vojenskom spravodajstve. Čechovi to vraj povedal Imrecze. Podozrenia súčasnej vlády sa vyšetrujú inak. Vedomosti o nej má Dano Čech, ktorý je dnes kajúcnik," tvrdí v rozhovore pre portál Plus 7 dní Zurian. Túto informáciu Zurian oznámil vyšetrovateľovi.
Smrť generála Lučanského niektorí policajti oslavovali

Podľa Zuriana sú niektorí z radov vyšetrovateľov premotivovaní. Vidia sa ako hrdinovia a osobnostne to nezvládajú. "Policajti, ktorí robili na Lučanského prípade, cez aplikáciu WhatsApp zvestovali správu o jeho smrti spôsobom: Yes! Yes! Palec hore. Tešili sa, oslavovali. To bolo strašné." Povedal Zurian.

Zurian Lučanského nabádal k návratu na Slovensko. Dnes už nie je presvedčený o tom, žeby konal rovnako. Naposledy ho videl, keď sa prihlásil. Potom už nemali žiadny kontakt. Lučanský vedel, z čoho je obvinený. "Vravel, dúfam, že aspoň ty mi veríš, že to nie je pravda. Ja tomu fakt neverím ani dnes. Každý robí chyby, ale tomuto neverím." Odpovedal na otázku redaktorky Branislav Zurian.

Rozhovor s Branislavom Zurianom pripravila redaktorka časopisu Plus7dni, Ľudmila Lacková. V úvode o Zurianovi napísala, že nebol typický policajt. Vypracoval sa zdola a mnohí ho považujú za legendu. Pracoval na prípade Mikuláša Černáka, Bakiho Sadikiho aj na Kočnerových motákoch.

Polícia obvinila sedem Slovákov v súvislosti s podvodmi v Česku: Prišli si na 350 tisíc eur
30 | 06 | 2021 | Tibor Sipos