Irán tvrdí, že nie je povinný vyhovieť požiadavke OSN na jadrovú kontrolu
26 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Irán nie je povinný reagovať na požiadavku Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu týkajúcej sa rozšírenia dohody o jadrovom monitorovaní, uviedol iránsky vyslanec, informuje portál RT.


Dohoda o monitorovaní by umožnila Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (IAEA) zhromažďovať údaje o niektorých iránskych jadrových činnostiach. Dohoda však vypršala a Irán neodpovedal na minulotýždňový list dozorného orgánu OSN pre jadrovú energiu. List sa týkal predĺženia platnosti dohody alebo podpísaní novej dohody.

V piatok šéf IAEA Rafael Grossi uviedol, že v tejto veci je potrebná z Teheránu „okamžitá odpoveď“. Potrebná je preto, aby jeho agentúra mohla pokračovať v „životne dôležitom“ zbere údajov.

Iránsky vyslanec pre IAEA Kazem Gharibabadi však vyhlásil, že „Irán nie je povinný vyhovieť“.

Rusko môže zhodiť bomby na zahraničné plavidlá, ktoré ignorujú varovania pobrežnej stráže, tvrdí Moskva
Námestník ministra zahraničia krajiny uviedol, že Moskva si vyhradzuje právo použitia sily proti zahraničným vojnovým plavidlám, ktoré sa dostanú do jej teritoriálnych vôd a ignorujú varovania pobrežnej stráže. Informuje portál... Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken varoval, že neochota Iránu predĺžiť dohodu o monitorovaní vážne ovplyvní prebiehajúce rokovania. Týkajú sa návratu Washingtonu k jadrovej dohode z roku 2015.

Vďaka Spoločnému komplexnému akčnému plánu (JCPOA) Teherán obmedzil svoj program jadrovej energie výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií.

Bývalý prezident Donald Trump však v roku 2018 jednostranne stiahol USA z prelomovej dohody, ktorú označil za „najhoršiu dohodu vôbec“. Uvalil tiež na Irán nové sankcie. Teherán na tento krok zareagoval tým, že sa vzdal svojich záväzkov v rámci JCPOA, a to aj zintenzívnením obohacovania uránu.

NATO úplne odmieta vojenskú spoluprácu s Ruskom, tvrdí Lavrov
NATO odmieta akúkoľvek vojenskú spoluprácu s Ruskom, a to aj napriek mnohým problémom, ktoré sú dôležité z hľadiska vzájomnej stability, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Lukáš Leca