Cirkev v službách elít. „Očkovaním napĺňame piate Božie prikázanie,“ tvrdí katolícky lekár Šuvada
26 | 06 | 2021 I Petra Demková

Katolícke noviny prinášajú svojim čitateľom rozhovor s profesorom a lekárom Jozefom Šuvadom. Je presvedčený, že aj Biblia svedčí v prospech očkovania mRNA vakcínami. Riziká bagatelizuje a straší strašnou budúcnosťou, ak sa očkovať nedáme.


„Je našou morálnou povinnosťou chrániť zdravie iných a svoje v kontexte piateho Božieho prikázania,“ povedal pre Katolícke noviny expert Svetovej zdravotníckej organizácie a člen konzília odborníkov, profesor a lekár Jozef Šuvada. Expert na zdravie v článku viac-menej komunikuje stanoviská, ktoré poznáme z médií od profesora Krčméryho. Cez Katolícke noviny sa očividne pokúša cirkev presvedčiť čím viac starších občanov, ktorí toto periodikum čítajú.

Veľvyslanectvo USA vo Vatikáne vyvesilo dúhovú vlajku LGBT. Katolíci sú pohoršení
Veľvyslanectvo USA vo Vatikáne vyvesilo dúhovú vlajku kvôli oslavám mesiaca hrdosti LGBTQI+. Katolíci sú z tohto činu značne pohoršení, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 06 | 2021 | Lukáš Leca

Očkovanie nám dal Boh

Podľa Šuvadu „Boh dal našim predkom možnosť poznať u mnohých infekcií, že očkovanie dokáže zabrániť ich vzniku alebo predísť závažným postihnutiam, ktoré môžu vzniknúť po prekonaní takéhoto ochorenia. Rovnako aj v prípade ochorenia COVID-19 vedecké bádanie umožnilo ľuďom poznať, že očkovaním proti pôvodcovi nákazy SARS-CoV-2 vieme predchádzať ťažkým formám a smrti.“ Podľa neho „je našou morálnou povinnosťou chrániť zdravie iných a svoje v kontexte piateho Božieho prikázania nezabiješ. Som presvedčený, že sme povinní chrániť život iných aj svoj nástrojmi, ktoré nám dal Boh."
Očkovanie a kolektívna imunita sú vraj jedinou cestou

Lekár vidí jediné riešenie v dosiahnutí kolektívnej imunity. Na jej dosiahnutie „bude potrebné zaočkovať asi 80 – 85 percent populácie Slovenska vzhľadom na nové mutácie", upozornil. Podľa neho sa bez očkovania opäť budeme mesiace či roky zmietať v lockdownoch.

Podľa Šuvadu ľudia, ktorí sa odmietnu očkovať proti covidu, môžu mať veľmi závažný klinický priebeh ochorenia a skončiť v nemocnici. "Môžu sa u nich vyvinúť mnohopočetné komplikácie, prípadne trvalé a nezvratné zmeny pľúc, ale aj iných orgánov, najčastejšie srdca či centrálneho nervového systému. U nezaočkovaných osôb sa nedá vylúčiť ani smrť. Dennodenná prax nás navyše učí, že aj atléti, športovci a mladí ľudia môžu v priebehu doslova niekoľkých hodín až dní podľahnúť tomuto ochoreniu,“ upozornil profesor.

Lekár si myslí, že sa asi budeme musieť naučiť žiť s vírusom aj s pravidelným očkovaním. „Budeme sa musieť naučiť žiť s očkovaním, možno aj preočkovaním, ako to každoročne poznáme pri chrípke,“ povedal.
Problémom sú konšpirátori

„Mali by sme ísť príkladom najmä vo vyvracaní mýtov, klamstiev a konšpirácií ohľadom očkovania, ako aj samotného ochorenia COVID-19. V opačnom prípade sa musíme vyrovnať s tým, že sa priamo alebo nepriamo podpisujeme na zdravotnom stave ľudí okolo nás. Nebudeme môcť byť účastní na rôznych podujatiach a reštrikčné opatrenia tu môžu byť ešte veľmi dlho. Aj niekoľko rokov,“ vyfarbil do čierna ďalší vývoj pod vplyvom konšpirátorov a bez vakcinácie Šuvada.

Lekár je zhrozený, že dokonca aj niektoré náboženské skupiny odhovárajú ľudí od očkovania. „Máme však aj oblasti s miestnou silnou antivakcinačnou kampaňou a s pôsobením dokonca náboženských skupín proti očkovaniu,“ povedal. A opäť pridal polienko do ohníka strachu: „V nezaočkovaných komunitách môžeme dlhodobejšie pozorovať nárast nových infekcií, najmä ak sa v letných mesiacoch začne cestovať do zahraničia.“

Veľký problém: Amerika pripúšťa neočakávané problémy so srdcom u dospievajúcich po očkovaní mRNA vakcínou
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Počúvajte vedcov!

„Ak máte pochybnosti o vedľajších účinkoch či účinnosti vakcíny alebo je vaše rozhodovanie poznačené konšpiračnými správami, je vhodné obrátiť sa na odborníkov najmä v oblasti bioetiky, imunológie, epidemiológie či infekčných ochorení. Vysvetlia vám reálne vedľajšie účinky, účinnosť, prípadne zodpovedajú iné vedecké otázky,“ navrhuje lekár.

Nezabudol pripomenúť, že dokonca Svätý Otec je zaočkovaný. „Ak by očkovanie nebolo v súlade s učením našej viery, iste by k tomu dal iné ako pozitívne stanovisko. Skúste sa prípadne stretnúť s osobami, ktoré už boli očkované,“ pobáda veriacich Šuvada.
m-RNA údajne vakcíny sú bezpečné

Na záver pridali Katolícke noviny informácie o vakcínach. O m-RNA vakcínach napísali, že „sú najbezpečnejšie a s najmenším výskytom nežiaducich účinkov. O tejto skupine vakcín sa šíria mýty, že by sa mohli zabudovať do genetickej informácie ľudskej bunky. Takýto výklad je absolútne nevedecký a zavádzajúci.“

O vedľajších účinkoch napísali, že sa môžu objaviť „veľmi zriedkavo“. „Vo všeobecnosti môžeme konštatovať, že riziká pri použití m-RNA a vektorových vakcín sú relatívne nízke a u m-RNA vakcín najnižšie, čo sa týka počtu závažných reakcií a prípadne úmrtí. Uvedené však starostlivo lekári sledujú a priebežne vyhodnocujú. Po hodnotení osôb, ktoré boli zaočkované ako prvé pred vyše 12 mesiacmi, môžeme konštatovať, že výskyt vážnych nežiaducich účinkov po vakcinácii je zriedkavý, a to najmä po m-RNA type vakcín,“ informujú Katolícke noviny na záver.

Doktor Lakota varuje: Očkovanie ľudí mRNA vakcínami proti SARS-COV-19  je potrebné okamžite zastaviť!
Celý svet bojuje s koronavírusom už viac ako rok a pol, lenže zatiaľ to na veľké víťazstvo nad zákernou chorobou nevyzerá. A to napriek mohutnej vakcinácii za ostatné mesiace. Peter Lipták zverejnil status, v ktorom právnik Peter Weis priblížil... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik