Bývalého policajta Chauvina odsúdili na 22,5 roka väzenia za vraždu Georgea Floyda
26 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Bývalý policajný dôstojník Derek Chauvin, ktorý bol odsúdený v apríli na základe troch obvinení z vraždy 46-ročného černocha Georgea Floyda, bol odsúdený na 22,5 roka väzenia, informuje portál RT.


Prokurátor Matthew Frank sa v piatok popoludní usiloval o čo najprísnejší trest. Frank na súde povedal, že „nejde o typickú neúmyselnú vraždu druhého stupňa“. Chauvinov právny zástupca Eric Nelson naliehal, aby nebola spravodlivosť dosahovaná na základe „verejnej mienky“.

V súlade s právnymi predpismi Minnesoty bol Chauvin odsúdený iba za najvážnejšie trestné činy. Sudca okresu Hennepin Peter Cahill uznal utrpenie, ktoré pocítili Floyd aj jeho rodina. Trval na tom, že rozsudok nezakladal na verejnej mienke, sympatiách alebo pokračujúcich demonštrácii v snahe vyslať „správu“.

NATO úplne odmieta vojenskú spoluprácu s Ruskom, tvrdí Lavrov
NATO odmieta akúkoľvek vojenskú spoluprácu s Ruskom, a to aj napriek mnohým problémom, ktoré sú dôležité z hľadiska vzájomnej stability, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Súd vyslyšal vyhlásenia o dopade obete na členov rodiny Floyda vrátane jeho brata Terrenca Floyda. Ten sa priamo obrátil na Chauvina s otázkou: „Čo ti išlo hlavou, keď si mal koleno na krku môjho brata?“

Súd tiež vypočul Chauvinovu matku Carolyn Pawlentyovú, ktorá povedala, že je pre ňu ťažké počúvať, ako médiá, verejnosť a prokuratúra vykreslili jej syna. Popísala ho ako „dobrého človeka“ a uviedla, že svoj život zasvätil policajnému oddeleniu a požiadala o miernejší trest.

Rozsudok prichádza iba dva mesiace po tom, čo ho porota uznala vinným z vraždy druhého stupňa, vraždy tretieho stupňa a zabitia druhého stupňa. Všetky tri obvinenia vychádzajú z toho istého incidentu, keď kľačal s kolenom na krku Floyda viac ako deväť minút.

Rusko môže zhodiť bomby na zahraničné plavidlá, ktoré ignorujú varovania pobrežnej stráže, tvrdí Moskva
Námestník ministra zahraničia krajiny uviedol, že Moskva si vyhradzuje právo použitia sily proti zahraničným vojnovým plavidlám, ktoré sa dostanú do jej teritoriálnych vôd a ignorujú varovania pobrežnej stráže. Informuje portál... Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Lukáš Leca