Český súd rozhodol o nezákonnosti opatrení. Bude aj naša vláda odškodňovať zavreté prevádzky?
06 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Český Najvyšší správny súd rozhodol. Česká republika zavrela koncom apríla reštaurácie v rozpore so zákonom! Bude sa aj na Slovensku odškodňovať za zavreté prevádzky?



V rozpore so zákonom

Český Najvyšší správny súd vyhovel podnetu lekára, ktorý sa sťažoval na zásah do práva na slobodu pohybu a pobytu. Opatrenie, kvôli ktorému zostávali na prelome apríla a mája zatvorené reštaurácie, bolo v rozpore so zákonom, uviedol súd.

Súd už nemohol opatrenie zrušiť, bolo totiž účinné len týždeň, a tak spätne konštatoval jeho nezákonnosť, píše portál eReport.sk.

Súd tak nadviazal na svoje staršie rozhodnutie, v ktorých rušil, prípadne konštatoval nezákonnosť niektorých opatrení proti šíreniu koronavírusu. Teraz sa konkrétne zaoberal obmedzením prevádzok stravovacích služieb prostredníctvom zákazu prítomnosti verejnosti.

Rudolf Zajac: Chudobní viac schudobnejú, bohatí iba trošičku. Kam s takou vládou, čo myslíte?
"Nielen že nám okliešťujú slobody, opakovane porušovali ústavu počas pandémie. Nikde nevieme presne zistiť, koľko miliárd Eur zatiaľ vláda oplieskala na Covid. Odkedy som dospelý, rozumej od novembra 1989 som veril, že štát v ponímaní politiky na... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


„Z toho možno vyvodiť, že sám odporca (ministerstvo zdravotníctva) celú Českú republiku v období, keď bolo vydané teraz napadnuté mimoriadne opatrenie, nepovažoval za ohnisko nákazy. Vychádzal naopak z toho, že je potrebné stanoviť takú reguláciu, vďaka ktorej sa bude vzniku ohnísk nákazy predchádzať,” stojí v odôvodnení verdiktu
Podobne to môže dopadnúť aj na Slovensku

Podobná situácia môže nastať aj na Slovensku. Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa už v otázke oprávnenosti vydávania vyhlášok úradom verejného zdravotníctva obrátil na ústavný súd. „Generálny prokurátor sa pýtal či na základe vyhlášok opatrení mohlo dôjsť k uzatvoreniu prevádzok,” priblížil právnik Dávid Lenčéš.

Lenčéš dodáva, že aj keď máme inú právnu úpravu ako naši západní susedia, verdikt by mohol byť rovnaký či dokonca pre štát ešte horší. „V zásade pokiaľ je rozhodnuté na základe nezákonného právneho predpisu, tak v takom prípade by vznikal nárok na náhradu škody na strane podnikov. Nevylučuje sa, že niečo také sa stane,” vysvetľuje.

Výstavba štátnych bytov sa odkladá. Sme rodina stiahla návrh. Koaliční partneri majú výhrady
Sme rodina stiahli návrh zákona o výstavbe nájomných bytoch. Kollárov sľub o nájomných bytoch sa odkladá. Koaliční partneri majú výhrady. Hovoria o porušení koaličnej zmluvy. O novom zákone budú hovoriť lídri aj 7.6., na pondelkovej koaličnej... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Štát to môže vyjsť draho

„V prípade, že sa príjmu opatrenia, ktoré obmedzia prevádzky z akéhokoľvek dôvodu, tak tam tí prevádzkovatelia mali nárok si uplatňovať náhradu voči štátu,” uvádza Lenčéš.

Zároveň upozorňuje, že prípadné potvrdenie nezákonnosti opatrení ústavným súdom môže vyjsť Slovensko poriadne draho. „Keďže sa bavíme o takmer všetkých prevádzkach, ktoré boli zatvorené, od reštaurácií až po fitnes centrá, boli by to obrovské sumy,” varuje právnik.

Absurdnosť politickej slepoty: Michal Šipoš o strachu z nástupu spravodlivosti
V evanjeliu podľa Matúša (Matúš - 19:14) sa píše: "Nechaj­te deti a neb­ráňte im pri­chádzať ku mne; lebo takých­to je kráľov­stvo nebes­ké." A maličkí aj prichádzajú. Najnovšie napríklad predseda poslaneckého klubu OĽaNO v NR SR Michal Šipoš.... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ivan Brožík