Slovensko hlási prebytok vakcín, dochádzajú ľudia ochotní dať sa zaočkovať
01 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Situácia sa na Slovensku obracia. Zatiaľ, čo začiatkom roka nám chýbali vakcíny proti Covid-19, dnes chýbajú ľudia ochotní dať sa zaočkovať.


Na začiatku tohto roka panoval nedostatok. Dnes sme v situácii deficitu opäť. Avšak zatiaľ čo pred pár mesiacmi na skladoch chýbali najmä vakcíny proti ochoreniu COVID-19, teraz nám raketovo miznú ľudia ochotní dať sa zaočkovať.

Napríklad za poslednú májovú nedeľu štátna online čakáreň hlásila len 85-tisíc záujemcov o prvú dávku.

Vakcíny na Slovensko v súčasnosti prichádzajú v rekordných množstvách. Už čoskoro zrejme nastane situácia, že ampulky, ktoré nevieme využiť, si budú musieť hľadať svojich adresátov za hranicami našej krajiny.

Pandémia stojí štát 5,6 miliardy! Môže za to Matovičova korupčná vláda, zúri Mesík
Aktivista a niekdajší politik Juraj Mesík neveriacky citoval Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií SR, ktorému šéfuje expremiér Igor Matovič. V príspevku pridanom na sociálnej sieti Facebook tvrdí, že ÚHP mal konať v čase, kedy... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Čo s prebytočnými vakcínami

K miliónovým kontrabandom očkovacích látok sa Slovensko dostalo vďaka zelenej z Bruselu. Práve na starom kontinente sa však už od začiatku vakcinačnej kampane objavujú hlasy, ktoré volajú po spravodlivejšom prístupe k séru aj mimo únijnej dvadsaťsedmičky, píše portál HN.

Postup štátov EÚ pri obstarávaní vakcín bol síce koordinovaní, no akosi sa zabudlo na jednotné riešenie v otázke, čo s prebytočnými dávkami. „Nemáme vytvorený jednotný európsky mechanizmus, ktorý by hovoril o nejakých kvótach alebo povinnosti krajín, ako majú naložiť s tými vakcínami, ktoré už nepotrebujú,“ konštatuje Martin Klus, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí.

Podľa Klusa sa však blížime k momentu, keď aj Slovensku zostanú ampulky navyše a bude potrebné ich minúť pred dátumom exspirácie. A k tomu zrejme dôjde mimo nášho územia. Na zozname horúcich kandidátov tak už pribudla prvá krajina.

Iza Bela: Matovič prerazili úplne dno a dokázal nám, že Mečiar s Ficom sú slabým odvarom zla
Tajné stretnutie desiatich najvyššie postavených a najmocnejších ľudí v našom štáte, ale aj následná „veľmi tajná správa SIS“, ktorá pred pár dňami vyšla na svetlo sveta, sú stále terčom vážnych diskusií. Zapojila sa do nich v statuse aj Iza Bela,... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


Pomoc pre východného suseda

V prípade nadbytku budú, pravdepodobne, prvé vakcíny putovať k nášmu východnému susedovi. Už minulotýždňová oficiálna návšteva premiéra Eduarda Hegera na Ukrajine bola spojená s rokovaním aj o tomto bode.

Pôjde o humanitárnu pomoc krajine, ktorá má podľa platformy Dáta bez pátosu prvou dávkou aktuálne vakcinovaných len 2,62 percenta populácie. Ukrajina sa tak celosvetovo umiestňuje až na 176. mieste v miere zaočkovanosti domáceho obyvateľstva.

Na Maigu zaútočila polícia. "Toto si nemôžu dovoliť!" myslí si známy politik
Ibrahima Maigu sa najnovšie na sociálnej sieti zviditeľnil svojou teóriou o tom, prečo zomrel známy moderátor Julo Viršík. No Maigova reakcia postavila do pozoru Políciu Slovenskej republiky. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Podobne aj ministerstvo zdravotníctva vo svojom stanovisku naznačuje, že poskytnutie vakcín v rámci humanitárnej pomoci je predmetom diskusie a rokovaní. Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová dopĺňa:

„Slovensko v budúcnosti v rámci humanitárnej pomoci postihnutým krajinám vypomôže poskytnutím vakcín.“  V súčasnosti ešte nie sú známe podrobnosti bilaterálnej dohody medzi nami a Ukrajinou.

Mladí Za ľudí: "Remišová kŕmi vnútrostranícke boje a rozbíja strannícky image!"
Napätie vnútri strany Za ľudí sa stále stupňuje. Cez víkend časť predsedníctva označila slová ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej za zavádzajúce. Dnes sa ozvali aj členovia mládžníckej organizácie Mladí Za ľudí. Vo svojom vyhlásení si... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Nie len o solidárnosti

Nadbytočné očkovacie látky však nebudú opúšťať našu krajinu len z nezištných dôvodov. V hre je totiž podľa Klusa tiež predaj zvyšných dávok. Kasírovať by mohla naša krajina od ekonomicky silných štátov mimo euroklubu, v ktorých je pandemická situácia na vzostupe.

Doteraz sme si zo spoločného, Bruselom zazmluvneného koláča ukrojili takmer 2,9 milióna dávok. Navyše nám do konca júna príde ďalších 1,4 milióna ampuliek. A to na použitie ešte stále čaká možných 150-tisíc kusov jednorazovej očkovacej látky od firmy Johnson & Johnson a 200-tisíc ampuliek Sputnika.

Fico: "Úrad špeciálnej prokuratúry dehonestuje prokurátorský stav, treba ho prekopať do samého spodku"
Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico sa na tlačovej konferencii vyjadril jasne. "Vzhľadom na podozrenia z manipulovania vyšetrovania musia byť obvinení v medializovaných kauzách prepustení z väzby." Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková