Fico: "Úrad špeciálnej prokuratúry dehonestuje prokurátorský stav, treba ho prekopať do samého spodku"
31 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico sa na tlačovej konferencii vyjadril jasne. "Vzhľadom na podozrenia z manipulovania vyšetrovania musia byť obvinení v medializovaných kauzách prepustení z väzby."


Podľa Fica manipulovanie činnosti orgánov činných v trestnom konaní dokazuje správa z dielne Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá bola prednesená v parlamente, píšu Parlamentné listy.
Modus operandi

Správa podľa neho hovorí o „moduse operandi” manipulovania úkonov trestného konania, ktoré ohrozuje bezpečnostné záujmy štátu a tiež piliere právneho štátu.

„Týka sa to týchto káuz: Božie mlyny, Očistec, Judáš a Mýtnik,” povedal Fico s tým, že obvinených v týchto kauzách musia okamžite prepustiť na slobodu. Prípady podľa predsedu Smeru môžu byť naďalej vyšetrované, ale obvinených musia stíhať na slobode, aby sa mohli účinne brániť.

Pčolinského advokát zamiešal karty v súvislosti s tajnou správou SIS. Prečo špeciálna prokuratúra obhajuje kajúcnikov?
Z toľko skloňovanej tajnej správy Slovenskej informačnej služby (SIS) vyplýva, že výpovede kajúcnikov sú často manipulatívne. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) však tieto výpovede obhajuje a tvrdí, že sú zásadnými nástrojmi na rozuzlenie mnohých... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Stíhať na slobode

„Nech sú stíhaní na slobode, ale nemôžu tí ľudia byť vo väzbe, keď je tam vážne podozrenie, že sú úplne nevinní, že to voči nim bolo celé vykonštruované,” myslí si Fico.

Zároveň uviedol, že na možné manipulovanie vyšetrovania upozornil v trestnom oznámení aj bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský a následne skončil takisto vo väzbe. „Upozornil na všetko a 11.3. mu vykopli dvere,” skonštatoval Fico.

Fico takisto obvinil vedenie Úradu špeciálnej prokuratúry z „dehonestácie prokurátorského stavu”. Úrad je podľa predsedu Smeru potrebné „prekopať úplne do samého spodku”, čo je úlohou generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Krajniak plánuje zmenu odchodu do dôchodku. Žijeme dlhšie, musíme dlhšie aj pracovať
Minister Milan Krajniak začína čoraz vážnejšie uvažovať o zrušení 64-ročného vekového stropu odchodu do dôchodku. Odôvodňuje to tým, že ľudia žijú dlhšie. Odborári s tým však nesúhlasia. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková