Kauza Dobytkár: Prokuratúra už tri mesiace stíha mŕtveho!
31 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Ľubomír Krivočenko z agrodotačnej korupčnej kauzy je stíhaný aj tri mesiace po smrti! To, že majú naši prokurátori v poslednom čase plné ruky práce, vidí na Slovensku asi každý. Ale nekonať v prípade skonu stíhaného priamo vo väzenskej nemocnici až tri mesiace je už silná káva.


Koncom februára došlo k úmrtiu jedného z obvinených v agrodotačnom korupčnom megaškandále Dobytkár. Advokát Ľubomír Krivočenko sa po necelom roku vo väzbe nakazil koronavírusom a skončil v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne.


Vo väzbe skonal na Covid

Po týždni boj s ochorením prehral – 59-ročnému Krivočenkovi sa podľa vyjadrení ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) neušlo lôžko s pľúcnou ventiláciou.

 

Hoci od úmrtia stíhaného advokáta ubehli tri mesiace, oficiálne je stále obvinený za pranie špinavých peňazí – úradne za legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Ani štvrť roka po Krivočenkovom skone totiž Úrad špeciálnej prokuratúry nezastavil stíhanie, čo rodine spôsobuje problémy pri vysporiadaní majetku. Prípad dozoruje prokurátor Rastislav Hruška, informuje portál aktuality.sk.

Ministerka Kolíková klamala v priamom prenose: Jej vlastní straníci ju za to ostro kritizujú
30 | 05 | 2021 | Tibor Sipos








Keď koncom decembra minulého roka spáchal policajný exprezident Milan Lučanský vo väzbe samovraždu, Úrad špeciálnej prokuratúry už na druhý deň informoval, že dozorujúci prokurátor korupčnej kauzy Judáš spracováva uznesenie o zastavení stíhania.



Odborníci len krútia hlavou

Obvinenie sa vzťahovalo aj na Krivočenkovu advokátsku kanceláriu. Firmu v jeho stopercentnom vlastníctve dodnes stíhajú ako právnickú osobu.Podľa odborníkov v prípade zastavenia stíhania po smrti obvineného nejde o administratívne náročný proces.


Stačí napísať uznesenie a priložiť úmrtný list alebo iný doklad, potvrdzujúci úmrtie obvineného. Nie je potrebná žiadna náročná právna analýza ani argumentácia zložitými paragrafmi, prečo k zastaveniu došlo.
Lipták: Kto klame, ten kradne, kto kradne, ten aj vraždí, to ale platí na celú dnešnú vládu
Slováci už majú povolenie očkovať sa ruskou neregistrovanou vakcínou Sputnik. Koľkí to ale v skutočnosti aj využijú sa teraz nevie, pretože zatiaľ bola voči nej vedená skôr antikampaň. Smutný je z toho i kontroverzný doktor Peter... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Nerozumiem, v čom je problém. Úmrtný list si orgány činné v trestnom konaní môžu vypýtať z matriky. A podľa mojich informácií je kópia úmrtného listu aj v spise u vyšetrovateľa,“ zhodnotil Krivočenkov bývalý obhajca Jozef Veselý.Na úmrtie obvineného pamätá aj Trestný poriadok: „Trestné stíhanie nemožno začať, a ak už bolo začaté, nemožno v ňom pokračovať a musí byť zastavené proti tomu, kto zomrel alebo bol vyhlásený za mŕtveho.“



Zablokovaný účet, zaistené veci

Pretrvávajúce stíhanie pritom vážne komplikuje život Krivočenkovej rodine. Po prevalení kauzy Dobytkár a zadržaní advokáta zablokovali orgány činné v trestnom konaní Krivočenkovi súkromný aj firemný bankový účet.
Belousovová: Ľudia budú štátom trestaní vysokými daňami za to, že mu neboli na ťarchu!
A opäť ide do útoku. Expolitička Anna Belousovová ministrovi financií Igorovi Matovičovi neodpustí nič. To, čo plánuje mu teraz vykričala v statuse na plné ústa. Šéf OĽaNO je podľa nej jednoducho sociálny sadista. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Jozef Uhlarik


Keďže stíhanie trvá, pozostalým po Krivočenkovi vznikol problém so splácaním hypotéky z rodinného účtu. „Nemôže ani riadne prebehnúť dedičské konanie, lebo nikto nevrátil zadržané veci,“ uviedol zdroj z prostredia rodiny.


Prokuratúra však upozornila, že „zastavenie trestného stíhania nie je takou okolnosťou, ktorá by mala znamenať zrušenie zaisťovacích úkonov v predmetnom trestnom konaní“. V praxi to znamená, že orgány činné v trestnom konaní môžu zadržiavať niektoré veci aj naďalej, ak sú priamo dôkazmi alebo výnosom z trestnej činnosti, respektíve hrozí prepadnutie veci.


Krivočenkova rodina síce môže požiadať o vydanie zaistených vecí. Vyšetrovacie orgány si ich však môžu ponechať – musia však mať zákonný dôvod.
Na vrchole pyramídy obrovského škandálu s „kajúcnikmi“ bude stáť Igor Matovič, tvrdí Erik Tomáš
Tajné stretnutie desiatich najvyššie postavených ľudí na Slovensku a tiež utajená správa SIS stále rezonujú na slovenskej politickej scéne. Za to, čo sa dozvedeli z utajenej správy našej tajne služby chce opozičný poslanec Erik Tomáš z Hlasu-SD... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Jozef Uhlarik