Exvyšetrovateľ Vačok: Polícia "zabudla" vyšetrovať, spolieha sa na kajúcnikov
28 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Na Slovensku súčasní vyšetrovatelia zabudli robiť klasické policajné úkony a spoliehajú sa na výpovede kajúcnikov. „Je to pohodlné a jednoduchšie, ale to nie je policajná práca,“ myslí si exvyšetrovateľ a advokát Peter Vačok.


Poznámky Vačoka k aktuálnemu dianiu v oblasti trestného konania priniesol portál pravda.sk.
Inštitút kajúcnika

Inštitút takzvaného kajúcnika má podľa Vačoka napriek tomu význam a zmysel. Avšak mal by byť využívaný len v nevyhnutných prípadoch, a nie ako bežný spôsob vyšetrovania trestnej činnosti, píše denník Pravda. „Vďaka kajúcnikom sa na Slovensku podarilo rozložiť skupiny organizovaného zločinu v 90. rokoch, bez toho by sme to nedokázali,“ upozorňuje.

Fico chcel, aby mu poslanci „rozviazali jazyk“ o tom, čo si vypočul z utajenej správy SIS. Neuspel
Predseda Smeru Robert Fico by chcel ľuďom povedať to, čo má ostať utajené. V statuse a priloženom videu na sociálnej sieti dokonca prezentuje, ako sa chcel nechať zbaviť mlčanlivosti len preto, aby mohol vyzradiť, čo bolo v správe... Čítať ďalej
28 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Nepáči sa mu však súčasná práca vyšetrovateľov, ktorí podľa neho „zabudli“ robiť klasické policajné úkony a spoliehajú sa na výpovede kajúcnikov. „Je to pohodlné a jednoduchšie, ale to nie je policajná práca,“ myslí si advokát.
Pčolinský v parlamente?

Nedávny návrh poslancov, aby do pléna parlamentu prišiel bývalý riaditeľ SIS  Vladimír Pčolinský, ktorý je väzobne stíhaný, vyvolal v bývalom vyšetrovateľovi šok. „To je absurdné, v rozpore so zdravým rozumom,“ konštatoval. "Takto zneužiť parlament, to sa nehodí,“ neskrýval Vačok pobúrenie.
Dĺžka kolúznej väzby

Päťročnú kolúznu väzbu označil za svetovú raritu. „Nemôžeme prípady vyšetrovať roky, kriminálka musí byť rýchla a kvalitná,“ dodal bývalý elitný vyšetrovateľ. „Je absurdné, ak väzba trvá roky. Potom trest stráca pôvodný účel,“ povedal v relácii portálu pravda.sk Ide o pravdu Vačok.

Súhlasí so zmenou, ale upozorňuje, že dĺžka väzby nie je základný problém. Podľa neho je ním dlhé prípravné konanie, keď sa policajné vyšetrovanie a dokazovanie nenáležite predlžuje. „Policajti by mali vyšetrovať rýchlo a kvalitne, potom aj otázka dĺžky väzby nebude pre spoločnosť citlivá,“ vysvetlil advokát.

Advokáti vyzývajú na okamžité prešetrenie ovplyvňovania výpovedí kajúcnikov. Takéto postupy sú neprípustné!
Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) a JUDr. Martin Ribár vyzývajú komeptentných na okamžité prešetrenie ovplyvňovania výpovedí kajúcnikov. Žiadajú od upustenia od podobných postupov v praxi orgánov činných v trestnom konaní (OČTK), uvádza sa... Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič