Fico chcel, aby mu poslanci „rozviazali jazyk“ o tom, čo si vypočul z utajenej správy SIS. Neuspel
28 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Predseda Smeru Robert Fico by chcel ľuďom povedať to, čo má ostať utajené. V statuse a priloženom videu na sociálnej sieti dokonca prezentuje, ako sa chcel nechať zbaviť mlčanlivosti len preto, aby mohol vyzradiť, čo bolo v správe SIS.


Časy sa menia, zajtra dovidenia! Aj takto by sa dalo parafrázovať to, o čo sa pokúsil v parlamente šéf Smeru Fico. Kým za jeho vlády sa na verejnosť nedostalo nič z toho, čo malo zostať utajené, teraz chce všetko „vyzvoniť“. Napríklad aj utajenú správu SIS, ktorú im prečítali v parlamente. V statuse a vo videu sa Fico, žiaľ, márne domáhal, aby bol zbavený mlčanlivosti. A mohol všetko, čo počul, povedať do éteru.
Chcel verejnosti prečítať utajenú obludnú správu o zneužívaní štátnej moci

„Ľudia musia poznať pravdu o vyčíňaní zločineckého gangu, ktorý tu v priamom prenose kriví demokraciu a právny štát,“ stojí si za svojím Fico.

Preto v súlade so zákonom podal návrh, aby ho národná rada zbavila mlčanlivosti a mohol verejnosti prečítať utajenú obludnú správu o zneužívaní štátnej moci. „Z obavy pred pravdou to, samozrejme, neschválili,“ píše na konci krátkeho statusu trojnásobný premiér a dnes poslanec parlamentu Fico. „Žiadam Národnú radu, aby podľa § 40 odsek 2 zákona č. 215 z roku 2004 o ochrane utajovaných skutočností ma oslobodila od povinnosti mlčanlivosti o utajovaných skutočnostiach, z ktorými som sa oboznámil dnes, 27. mája, prečítaním správy SIS doručenej predsedovi národnej rady v súvislosti s takzvanými univerzálnymi svedkami,“ hovorí vo videu, ktoré je zostrihom jeho faktickej poznámky z parlamentnej schôdze.



„Len národná rada môže zbaviť poslanca povinnosti utajovať a zadržiavať nejaké skutočnosti, preto žiadam, aby sme okamžite o tomto hlasovali, keď budeme hlasovať o procedurálnych návrhoch,“ dodáva na záver Robert Fico.

Kollár pod tlakom Smeru zvolal schôdzu NR SR k pochybnému stretnutiu politikov v centrále SIS
25 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová