"Musel som ich vyhodiť!" Video lekára, ktorý vyhadzuje vakcíny, rozpútalo vášne
14 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
"Tejto vakcíne uplynul dátum spotreby, takže som nútený ju vyhodiť. Nikto ju už nechce," sťažoval sa francúzsky lekár Patrick Vogt. V tejto situácii nie je sám. Vo Francúzsku ľudia nad 55 rokov, pre ktorých je v krajine vakcína AstraZeneca povolená, túto látku často odmietajú. Preto sa po tisícoch hromadí v tamojších skladoch, píše portál Aktuálně.cz.

Video Vogt umiestnil na sociálnu sieť Twitter, kde si ho prehralo na 30 tisíc ľudí. Neskôr si ho všimol aj spravodajský server britskej televízie BBC.

Vo Francúzsku sa doteraz k získaniu vakcíny proti vírusu COVID-19 mohli zaregistrovať iba ľudia starší ako 55 rokov a rizikoví pacienti. Od tohto týždňa však môžu všetci dospelí v krajine získať prebytočnú vakcínu. Každý večer si zistia v registračnom systéme voľné termíny na nasledujúci deň, ktorý je možné v prípade záujmu využiť.


Krvné zrazeniny vakcináciu stopli

Toto nové opatrenie však nepomôže uvoľniť sklady naplnené vakcínou AstraZeneca. Pre Francúzov mladších ako 55 rokov totiž v krajine nie je stále povolená. Tamojšia vláda sa k pozastaveniu očkovania touto vakcínou uchýlila v polovici marca v reakcii na správy o možných krvných zrazeninách po jej aplikácii.

"Máme veľa ľudí nad 55 rokov, ktorí nechcú dostať AstraZenecu a preferujú len Pfizer," uviedol farmaceut Lionel Abitbol pre server BBC. "No potom máme ľudí, ktorí majú pod 55 rokov a chceli by sa touto vakcínou nechať očkovať, ale nemôžu," dodal.

Na opatrenia sa sťažujú aj niektorí francúzski lekári, ktorí musia po uplynutí dátumu spotreby dávky vakcíny AstraZeneca vyhadzovať. "Počas troch ordinačných dní sa mi podarilo aplikovať šesť dávok vakcíny. Všetci ostatní ľudia vakcínu odmietli," sťažoval sa na Twitteri praktický lekár Vogt. "Uprostred pandémie teraz budem musieť vyhodiť vakcínu do koša, pretože už ju nikto nechce. Ospravedlňujem sa," dodal.

Plyn Rusku len tak skoro nedôjde. Ruské zásoby plynu vydržia ďalších 100 rokov
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková