Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó: Chceme sa vyhnúť politickým búrkam na Slovensku
14 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó bol naživo hosťom spravodajskej televízie TA3. Už z upútavky bolo jasné, že Péter Szijjártó bude musieť zodpovedať otázky, ktoré rezonovali na Slovensku posledné týždne. Odpovedal, ako vníma slovensko-maďarské vzťahy, hovoril o poslednej Matovičovej návšteve v Budapešti. Dotkol sa témy V4, podpory maďarských komunít žijúcich za hranicami Maďarska.

V Bratislave sa 13. mája zišli na pozvanie Ivana Korčoka (SaS) ministri zahraničných vecí stredoeurópskych krajín. Jakub Kulhánek z Česka, Péter Szijjártó z Maďarska, Alexander Schallenberg z Rakúska, Anže Logar zo Slovinska a Dmytro Kuleba z Ukrajiny.

Po rozhovore s maďarským premiérom Viktorom Orbánom bol hosťom spravodajskej televízie TA3 ďalší významný maďarský politik Péter Sijjártó, informoval portál Felvidék.
Návšteva Matoviča v Budapešti

Szijjártó na začiatku relácie uviedol, že vzťahy medzi oboma krajinami nikdy neboli také dobré ako dnes, píše portál Felvidék. Poznamenal, že je potrebné ich naďalej vylepšovať a že sa netvári, že neexistujú žiadne sporné otázky.

"Na vybudovaní dobrých vzťahov sme veľa pracovali," zdôraznil minister zahraničných vecí Maďarska. Vyzdvihol, že počas kariéry na poste ministra zahraničných vecí sa vždy snažil nadviazať dobré vzťahy so susednými štátmi. "Bez ohľadu na to, kto bol slovenským premiérom, moje úsilie našlo vždy podporu na severnej strane Dunaja," uviedol Szijjártó. Spolupráca bola založená na vzájomnom rešpekte, priniesol vyjadrenie Felvidék.

Škandál! Parlament občanom scudzil právo odvolať sa proti pandemickým opatreniam až do roku 2025
Právničky bubnujú na poplach: Do roku 2025 sa nemožno dovolať posúdenia pandemických nariadení slovenskými súdmi Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič

Spolupracujeme s vládou, ktorú volia občania tejto krajiny

Spolupráca podľa portálu Felvidék trvá posledných 8 - 10 rokov. Minister si získal obdiv moderátorky, ktorú presvedčil o svojej dobrej pamäti. Doslova sypal mená bývalých ministrov dopravy, hospodárstva, životného prostredia a zahraničných vecí Slovenska, píše portál Felvidék.
Názor Pétera Szijártóa na rokovanie v Maďarsku bez slovenských diplomatov

V relácii sa hovorilo aj o Matovičovej návšteve v Budapešti. Moderátorku zaujímalo, čo hovorí minister zahraničných vecí Maďarska na rokovanie bez slovenských diplomatov. Zaujímalo ju, či by také niečo v rámci svojho vlastného ministerstva povolil, informuje portál Felvidék.

Szijjártó sa podľa portálu Felvidék rutinne dostal spod tlaku moderátorky. Zdôraznil, že ako jeden z účastníkov rokovania nemôže hovoriť a nechce hovoriť do toho, kto si koho berie so sebou za druhú polovicu stola.

Buď si vojak alebo občan! Francúzske jednotky, ktoré Macrona varovali pred občianskou vojnou, musia rezignovať
Šéf francúzskych ozbrojených síl uviedol, že vojenský personál, ktorý listom upozornil prezidenta Emmanuela Macrona, že v krajine hrozí občianska vojna, by mal rezignovať, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Maďarsko sa chce vyhnúť slovenským politickým búrkam a šermovaniu

"Nemám s tým nič spoločné! Vaše vnútorné záležitosti majú na starosti vaši ministri, chceme sa vyhnúť domácim politickým búrkam na Slovensku. Dúfam, že tento vnútorný šerm nebude mať vplyv na naše obojstranné vzťahy," vysvetlil Sijjártó.

Na otázku o tlmočníkovi uviedol, že na rokovaní bol prítomný tlmočník, pretože Matovič hovoril po slovensky. Tlmočníka nerobil poslanec György Gyimesi, ale úradný tlmočník, píše portál Felvidék. Minister prezradil, že sa narodil v Komárne. Trochu rozumie aj po slovensky, ale tlmočníka potrebovali.
Maďarská vláda nerozlišuje medzi východnými a západnými vakcínami

Szijjártó opakovane zdôraznil, že maďarská vláda nerozlišuje medzi východnými a západnými vakcínami, píše portál Felvidék. Nemôže ísť  podľa neho o ideologickú alebo geopolitickú otázku. V Maďarsku sa používa to, čo označia maďarskí alebo európski odborníci za dobré. Dva milióny dávok ruskej vakcíny dorazili do Budapešti presne. Očkovaciu látku Sputnik dostalo zhruba deväťsto tisíc maďarských občanov.

"So Sputnikom máme vynikajúce skúsenosti! S Rusmi som začal rokovania v októbri. Vakcíny dorazili aj vo februári, marci, apríli a máji. Rokovať bolo potrebné s časovým predstihom," prináša z rozhovoru pre TA3 portál Felvidék.

Plyn Rusku len tak skoro nedôjde. Ruské zásoby plynu vydržia ďalších 100 rokov
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Granty na Felvidéku

Po dvoch očakávaných témach moderátorka vytiahla aj tretiu tému. Zaujímala sa, prečo a do akej miery maďarská vláda finančne podporuje Maďarov žijúcich na južnom Slovensku.

"Z nášho pohľadu je prirodzené, že krajina podporuje národnostné komunity žijúce za našimi hranicami. Sme ohraničení siedmimi krajinami. S výnimkou Rakúska poskytujeme podporu všetkým maďarským komunitám žijúcimi za hranicami, píše portál Felvidék.
Doteraz 70 miliónov eur

Szijjártó prezradil, že maďarská vláda doteraz poskytla Felvidéku na investície celkovo 21 miliárd forintov (približne 70 miliónov eur). Výsledkom bola podľa portálu Felvidék investícia približne 41 miliárd forintov (137 miliónov eur) do oblasti obývanej Maďarmi.

"Investície sa uskutočnili na Slovensku. Sme tiež radi, ak slovenská vláda podporuje Slovákov v Maďarsku! Podporujeme aj Slovákov v Maďarsku, prispievajú k úspechu Maďarska," vysvetlil Sijjártó.

V súvislosti s nadáciou Baross moderátorka zisťovala, či dotácie z Maďarska dostávajú iba Maďari z Felvidéku. Alebo či ich dostávajú aj tu žijúci Slováci. Szijjártó uviedol, že o rozdelení finančných prostriedkov rozhoduje organizácia spadajúca pod slovenský právnym systém. Maďarsko poskytuje iba podporu.

Rusko sa stáva čistým vývozcom potravín, už nie je závislé ani od USA ani od Európy
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Rozprávam sa so slovenskými partnermi, nepočul som námietky voči V4

Minister zahraničných vecí hovoril o reakciách, ktoré vyvolal rozhovor s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Uviedol, že V4 je dnes najsilnejšou alianciou v Európskej únii. Prostredníctvom V4 dosiahli štáty veci, o ktorých by individuálne neuspeli.

"Dnes by sa nelegálni prisťahovalci v Európe rozdeľovali podľa povinnej kvóty, ak by krajiny V4 nestáli pri sebe," uviedol Szijjártó v rozhovore. Zdôraznil, že pandémia by v prípade neexistencie V4 spôsobila oveľa vážnejšie ekonomické škody, píše portál Felvidék.

"So slovenskými partnermi sa rozprávam. Nepočul som námietky voči V4. Všímam si, že spolupráca V4 je pre slovenskú diplomaciu dôležitá." Priniesol portál Felvidék z rozhovoru pre TA3.
Maďarsko-slovenské vzťahy sú na zvýšenej úrovni

Podľa Szijjártóa legitimitu a dôležitosť V4 odzrkadľuje aj skutočnosť, že maďarsko-slovenské vzťahy sú na zvýšenej úrovni. Intenzita spolupráce sa posilnila, keď na Slovensku vládla sociálnodemokratická strana. A v Maďarsku výrazne pravicová, konzervatívna strana, píše portál Felvidék.

AstraZeneca je vo Švédsku zodpovedná za viac ako 15 tisíc vedľajších účinkov
Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca iba kvôli nedostatku dávok vakcín. Akonáhle sa dodávky obnovia, chce vo vakcinácii pokračovať. Pritom iba Švédsko hlási vyše 15 tisíc nežiadúcich účinkou po očkovaní práve touto... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Umožní sa voľný pohyb medzi oboma krajinami?

Pred dvoma týždňami ministerstvo zahraničných vecí Maďarska oficiálne odporučilo umožniť voľný pohyb osôb medzi oboma krajinami. Podmienkou bolo, aby maďarskí a slovenskí občania boli zaočkovaní oboma dávkami vakcíny.

Ak sa dohodneme, že vakcína je bezpečná, tak neexistuje dôvod, prečo by sa zaočkovaní ľudia nemohli voľne pohybovať, povedal Szijjártó v rozhovore pre TA3.

"Bol by som rád, keby k takejto dohode došlo aj vo Vyšehradskej skupine. Od dnešného dňa sme pripravení uviesť do platnosti povolenie," povedal Péter Szijjártó. Vyjadrenie priniesol portál Felvidék.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/05/13/sud-za-smrt-sebastianka-%e2%80%a03-z-nitry-personal-detskej-jis-ky-hodinu-nevedel-ze-im-chlapcek-zomiera/

 

.