Fond Georga Sorosa investuje do SME, aby ovplyvnil voľby, píšu nemecké médiá
14 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Mediálny fond amerického miliardára Georga Sorosa kúpil viac ako tretinu významného slovenského vydavateľa. Pozorovatelia tvrdia, že ním chce ovplyvňovať politiku, píše epochtimes.de.


George Soros a jeho organizácie sú opäť v centre pozornosti. Tentoraz sa o palcové titulky postarali jeho investície do ľavicových médií.



SME ako nástroj ovplyvňovania volieb

MDIF – neziskový Investičný fond pre nezávislé médiá (Media Development Investment Fund) je spätý s miliardárom. Podľa rešerší talianskeho analytika fond od svojho založenia v roku 1996 investoval do médií  už vyše 250 miliónov amerických dolárov.


Jeho najnovšia  investícia je v strednej a východnej Európe. Fond 22. apríla oznámil, že kúpil 34-percentný podiel vydavateľstva Petit Press, ktoré vlastní najväčší slovenský spravodajský portál SME.


Škandál: Európsky súd pre ľudské práva je vraj plný sudcov zo Sorosových neziskoviek!
Toto určite nikto nečakal. Podľa šokujúcich výsledkov štúdie parlamentného zhromaždenia Rady Európy je Európsky súd pre ľudské práva doslova zahltený sudcami, ktorí sú spájaní s neziskovými organizáciami riadenými Georgeom... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Podľa maďarských médií má prevzatie pomôcť stredo-ľavej koalícii v nadchádzajúcich slovenských voľbách, a tomu má slúžiť práve SME.


MDIF v súčasnosti vlastní viac ako tretinu druhého najväčšieho mediálneho impéria na Slovensku, ktoré zodpovedá za 35 rôznych platforiem,“ píše Marcell Dengi , analytik talianskeho think tanku Centro Studi Machiavelli. Petit Press má týždenný náklad viac ako 545 000 výtlačkov novín v slovenskom a anglickom jazyku.



Soros ovplyvňuje politiku na Slovensku

Zmenou majiteľa sa do vedenia spoločnosti Petit Press dostali noví členovia: Jim Eagan, predtým BBC, a Marie Nemcová priamo z MDIF.


Alexej Fulmek, generálny riaditeľ spoločnosti Petit Press, označil zmenu majiteľa za významný krok: „Som skutočne rád, že novým akcionárom spoločnosti je MDIF, pretože jeho prácu sledujem už viac ako dvadsať rokov. Prvoradým cieľom MDIF vždy bolo brániť nezávislosť a slobodu médií.“


Presstitúti z denníka SME vymenili dres Penty za tričko Sorosa
Pojem "presstitút" zaviedol americký autor Geral Celente. Jeho výstižnosť tkvie v tom, že kým prostitútky predávajú v úvodzovkách "len" svoje telo, skutočný presstitúti predávajú navyše aj svoju dušu. Živým príkladom takéhoto "kupliarstva" môže byť... Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | René Skalný

„Investícia do spoločnosti Petit Press je skvelá príležitosť,“ uviedol Harlan Mandel, výkonný riaditeľ MDIF. „Veríme, že jej dominantné postavenie v oblasti digitálnych informácií na Slovensku sa ešte posilní, ak bude pokračovať v rozvoji svojho podnikania založeného na hodnotách kvalitnej žurnalistiky,“ dodal Mandel.


Mandel pôsobil ako právny poradca v Sorosovom Inštitúte otvorenej spoločnosti – Open Society Institute  v rokoch 1996 až 1998.


Nová akvizícia na Slovensku je z pohľadu strednej a východnej Európy veľmi dôležitá, pretože môže byť politicky motivovaná. Bývalý slovenský premiér  Robert Fico varuje, že Soros finančne podporuje obľúbených politikov a neobľúbených eliminuje.



Fico je jedným z tých druhých

Fico je presvedčený, že nepokoje a protesty proti jeho vláde v roku 2019 boli financované Sorosom. Na tlačovej konferencii zdôraznil: „Mali sme pravdu, že Sorosove špinavé peniaze ovplyvňovali slovenskú politiku a médiá.“


MDIF vlastní už podiely v ľavicových médiách v Maďarsku (18,9 percenta magyarnarancs.hu, 28,23 percenta spoločnosti Magyar Jeti Zrt., ktorá zase vlastní 444.hu), uzatvára epochtimes.de.


Fico si podal Šimečku aj Šeligu: Reč bola o Sorosovskom prevrate aj Kolíkovej kšeftoch!
Expremiér a predseda Smeru-SD Robert Fico je v poslednom čase mimoriadne aktívny na sociálnych sieťach. V statuse nenechal ani nitku suchú na M. M. Šimečkovi z denníka N. Ani na podpredsedovi parlamentu Jurajovi Šeligovi. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | René Skalný