Je príliš neskoro na to, aby Kyjev ponúkal Európe „akékoľvek výhodné podmienky“ (Anton Kanevský)
02 | 05 | 2021 I Zuzana Perželová

Len biznis, alebo čím bude Ukrajina bez potrubia


Najnovší „oduševnený výkrik“ prichádza od brehov Dnepra. Zaznel z úst viceprezidenta Ukrajinskej obchodnej a priemyselnej komory (OPK Ukrajiny) Michaila Neprana, keď komentoval ukončenie výstavby plynovodov obchádzajúcich Ukrajinu.


„Rusi fakticky vytvárajú všetky podmienky na to, aby sa Ukrajina rýchlo zmenila z dôležitého sprostredkovateľa medzi Ruskou federáciou a EÚ na agrárnu provinciu. Odstraňujú nás zo zoznamu kľúčových účastníkov veľkej geopolitickej hry“. vyhlásil Nepran.



Veľká geopolitická hra

Skutočnosť, že sa ukrajinskí vodcovia považujú za „účastníkov veľkej geopolitickej hry“ je zábavné. Ešte zábavnejšie je, ako ubezpečuje Nepran, že problém nespočíva v tom, že Ukrajina príde o peniaze za tranzit ruského plynu. A čo teda? Ukázalo sa však, že so stratou systému prepravy plynu (GTS) prestane byť Ukrajina pre Európu zaujímavou. A či už neprestala? A vari ešte existujú takí, ktorí pochybujú, že Európa sa zaujíma o Ukrajinu kvôli „potrubiu“?

Postmajdanská Ukrajina bude slúžiť ako varovný príbeh pre Rusko, tvrdia západní odborníci
Mnoho ruských liberálov a zahraničných odborníkov považovalo ukrajinský Majdan v roku 2014 za udalosť, ktorá by mohla inšpirovať zmeny v Moskve. Dnes, keď sa čoraz nefunkčnejší Kyjev usiluje o slobodu slova, to skôr vyzerá ako varovný príbeh,... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Marek Molnár

Akékoľvek výhodné podmienky

Viceprezident obchodnej a priemyselnej komory chce ponúknuť Európskej únii „akékoľvek výhodné podmienky“, len aby Európania nedokončili výstavbu Nord Streamu 2 a aby sa zo systému prepravy plynu na Ukrajine nestala kopa hrdzavého kovového šrotu.

No a keďže je bývalé sovietske potrubie len biznis a nič iné, rozčúlené výkriky viceprezidenta Ukrajinskej obchodnej a priemyselnej komory veľmi pripomínajú bezmocný pokus zúfalého vydierania. Vydierač z OPK Ukrajiny, mierne kamuflujúci význam slov, hrozí Berlínu tým, že stratou ukrajinskej GTS bude Nemecko so svojím Nord Streamom 2 závislé od Ruska.

Týmto otrepaným argumentom sa už dávno zaháňajú na Západe (je prekvapujúce, že Nepran sa začal vzrušovať až teraz), ale ukrajinskí vodcovia nemajú vlastné argumenty. Absurdnosť argumentu spočíva v tom, že sa predpokladá, akoby v Berlíne záujmom Nemecka rozumeli menej než v Kyjeve.

Preto sa aj vyhlásenia nemeckých politikov, vrátane Angely Merkelovej, o konečnom rozhodnutí ohľadne rusko-nemeckého plynovodu v poslednej dobe stávajú oveľa konkrétnejšími. Dôvodov na to bolo vždy dosť a v súčasnosti je ich ešte viac. Desaťročia spolupráce medzi ZSSR/Ruskom v plynárenskej sfére potvrdzujú jej vzájomne výhodný charakter bez ohľadu na otrasy geopolitickej pôdy.

Veľké prepisovanie tranzitu tovarov. Ukrajina sa dostáva do izolácie (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Iveta Machová

Ukrajina sa sama dostala mimo hru

Problémy v obchode so zemným plynom sa medzi Moskvou a Berlínom objavili so vznikom samostatnej Ukrajiny. Nebola to vari Ukrajina, ktorá svojimi krokmi dotlačila účastníkov trhu s plynom k výstavbe severného aj južného prúdu?

Nezávislí Ukrajinci predsa len zbytočne zabúdajú, že Ukrajinská SSR, ako súčasť jedného štátu stavala najväčšie lietadlá na svete a lietadlové lode, vyrábala jedinečné technologické vybavenie, bola jednou z desiatich najväčších ekonomík na svete. Teraz sa mení na agrárnu provinciu, ktorej hlavným exportom sú dodávky lacnej pracovnej sily do Poľska a stará sovietska rúra naplnená ruským plynom je vyhlásená za „národný poklad“ (termín, ktorý sa v Kyjeve pravidelne používa).

K tomu ju priviedol kurz „preč od Moskvy“. Ale veď ukrajinské vysokotechnologické podniky vytvárali s ruskými kooperujúcimi podnikmi jeden výrobný reťazec a Ruská federácia bola hlavným nákupcom ukrajinskej produkcie. A plyn sa na Ukrajinu dodával za mimoriadne výhodných podmienok, kým „západní partneri“ nepresvedčili oranžového Juščenka, aby začal nakupovať plyn za „európsku“ cenu.

Český diplomat: Ukrajina sa môže stať zablatenou rohožkou pod nohami amerického dlhu
V minulosti kríza amerického zadlženia vždy viedla ku konfliktom alebo až k vojne. Želajme si vrúcne, aby Ukrajina nebola práve z tohto dôvodu sudom s pušným prachom americkej federálnej banky. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Čomu ich učil Ostap Bender

Zabudli na Ukrajine, čomu ich učil Ostap Bender: „Briti radi vyzbrojujú domorodé kmene a huckajú ich na svojich nepriateľov“. Od čias Ostapa sa spôsoby zaobchádzania európskych gentlemanov s ukrajinskými domorodcami nezmenili. Tieto metódy sa nikdy nemenia.

V situácii, keď sa  dokončuje výstavba plynovodu Nord Stream 2, v dôsledku čoho bude ukrajinský systém prepravy plynu zbytočný, sa Európa riadi vlastnými ekonomickými záujmami a ničím iným. Inak by to nebolo zaujímavé - európske spoločnosti Engie, OMV, Shell a Wintershall by neinvestovali svoje peniaze do rusko-nemeckého plynovodu. Chcú, aby sa im tieto investície rentovali a vrátili. Pán Nepran by si to mal osvojiť. A pán Zelenský tiež.

Ukrajina 7 rokov po Majdane: Krajina oligarchov, stojaca na pokraji novej vojny s Ruskom
Našlo sa pár šialencov, ktorí nahnali občanov na námestia. Tých šialencov bez ohľadu na ich diagnózu a bez zaváhania podporili domáce a zahraničné deštrukčné sily. Na mŕtvolách na námestiach ležiacich Ukrajincov sa začal "demokratizačný" proces... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ivan Brožík