Pozor! Chystáte sa v lete do Chorvátska? Tieto dôležité informácie by ste mali vedieť
01 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Blíži sa leto a s ním aj chute Slovákov vycestovať na dovolenku do zahraničia. Mnohí sa chystajú k nášmu „slovenskému“ moru, do Chorvátska. Ani tam sa však bez očkovania nedostanete.


Pred dovolenkovou sezónou sa väčšia prímorských štátov chystá sprísniť podmienky turistov tak, aby si do krajiny opäť nenechali dotiahnuť koronavírus. Mnohé krajiny budú uznávať COVID pasy s kompletným zaočkovaním, teda s oboma dávkami. Chorváti na to idú predsa len trochu benevolentnejšie, informuje portál dnes24.sk.
Pri Jadrane treba byť opatrný, COVID-19 ešte stále šarapatí aj v Chorvátsku

Chorváti už pred začiatkom letnej turistickej sezóny majú jasno v tom, čo majú mať zahraniční dovolenkári. Podľa chorvátskej tlačovej agentúry HINA chorvátsky krízový štáb oznámil, že ľudom, ktorí prekonali COVID-19, stačí zaočkovať sa jednou dávkou dvojdávkovej vakcíny. Uviedol to šéf chorvátskeho úradu verejného zdravotníctva Krunoslav Capak. Odvolal sa na výskumy a údaje o hladine protilátok u tých, ktorí sa zotavili z tejto choroby. Chorvátske úrady rozhodli, že osobám z členských štátov EÚ a schengenského priestoru stačia na vstup do krajiny výsledky rýchlotestov a nemusia sa podrobiť ďalším testom v Chorvátsku.

Osoby, ktoré prekonali COVID-19, a ktoré boli zaočkované najmenej jednou dávkou vakcíny, budú pri vstupe do krajiny oslobodené od povinnosti preukázať sa negatívnym testom na koronavírus a nebudú musieť ísť do karantény. Capak tiež prezentoval najnovšie údaje o výskyte koronavírusu v krajine. Vonku z koronavírusu totiž ešte nie je ani samotné Chorvátsko, ktoré zaznamenalo za posledných 24 hodín 2007 nových prípadov nákazy a 41 úmrtí. Počet aktívnych prípadov ochorenia je tam vyše 14 tisíc a v nemocniciach sa nachádza 2 237 pacientov s COVID-19, z ktorých je 253 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Slováci môžu ísť do Česka aj bez covid pasu, zhodli sa Korčok a Kulhánek
Český minister zahraničia Jakub Kulhánek v rámci prvej pracovnej zahraničnej cesty vyrazil na Slovensko. Stretol sa so svojím náprotivkom Ivanom Korčokom. Rokovali o otázkach týkajúcich sa bilaterálnej spolupráce, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Diana Zaťková