Laššáková: A je to tu. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa musel vylúčiť už v 24 prípadoch!
24 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa dostal do problémov. Konflikt záujmov totiž hlási až pri 24 prípadoch. Túto skutočnosť si všimla aj právnička Judita Laššáková, ktorá sa k tomu vyjadruje na sociálnej sieti.


Na skutočnosť, že Daniel Lipšic bude mať v prípade zvolenia za špeciálneho prokurátora problémy v prípadoch, kde bol ako obhajca zainteresovaný upozorňovali viacerí právnici. Vrátane toho najznámejšieho Štefana Harabina. Ich obavy sa ale potvrdili. Pretože za krátky čas, čo je vo funkcii, sa Daniel Lipšic dostal do konfliktu záujmov až pri 24 prípadoch. Uvedená skutočnosť sa nepáči ani Judite Laššákovej, ktorá to rozobrala vo svojom statuse.
Konflikt záujmov by mala byť len veľmi zriedkavá výnimka, nie pravidlo

„Vymenovaním Daniela Lipšica do funkcie má Slovenská republika naozaj „špeciálneho“ prokurátora a ja fakt neviem, či sa mám smiať či plakať...,“ píše na úvod svojho statusu Judita Laššáková. „Takýto postup (vylúčiť sa z konania) v prípade konfliktu záujmov by však mala byť len veľmi zriedkavá výnimka. Nie pravidlo, ktoré sa črtá ako veľmi veľká pravdepodobnosť najbližších dní. Ak je špeciálny prokurátor v konflikte záujmov a kompetencie špeciálneho prokurátora vykonáva jeho zástupca, tak jeho funkcia je de facto nefunkčná,“ vysvetľuje právnička. „Či takáto nefunkčnosť prerastie do paralyzácie, ukáže blízka budúcnosť,“ upozornil podľa Judity Laššákovej v nedávnom rozhovore pre Pravdu Matej Marhavý z Iniciatívy advokátov za právny štát (IAPŠ).



Dozorovanie závažných káuz je kvôli Lipšicovmu konfliktu prakticky nemožné
Dozorovanie takmer všetkých závažných káuz novým špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom je pre jeho výrazný konflikt záujmov prakticky nemožné, píšu Netky. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Gabriel Matta