Sputnik vyhovel vo všetkých skúškach, zverejnia aj zmluvu. Rusi však majú podmienku...
24 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Bolo že to kriku ohľadom zmluvy okolo ruskej vakcíny Sputnik V, no teraz sa zdá, že všetko sa vyriešiť bez problémov dá. A to preto, že ruská strana súhlasí so zverejnením zmluvy. Má však jednu podmienku.


Igor Matovič dovozom ruskej neregistrovanej vakcíny Sputnik V spravil zatiaľ viac zlého ako dobrého. Nielenže sa, aj kvôli vakcíne, rozpadla jeho vláda. Ale ešte sme si si Rusmi narobili také problémy, že nám ho berú naspäť. Vraj aj preto, že sme zaň nezaplatili včas. Kde je pravda ale vedia iba zainteresovaní. Teda Rusi a možno aj samotný Igor Matovič. Rusi spravili aspoň ten ústretový krok, že súhlasia so zverejnením zmluvy, informuje portál spravy.pravda.sk.
Rusi so zverejnením zmluvy súhlasia, majú však jednu podmienku

Ruský súhlas. Zdroj Twitter


Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ešte včera uviedol, že zmluvu o nákupe Sputniku V rezort zverejní aj bez súhlasu ruskej strany. „Zmluvu zverejníme, ďalšie informácie budú známe po stanovisku ruskej strany,“ povedal minister Lengvarský, ktorý na vyjadrenie ruskej strany mienil čakať maximálne niekoľko dní. Zverejneniť zmluvu chcela aj prezidentka Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková i opozícia. Mária Kolíková dokonca upozornila na to, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti. Výrobca ruskej vakcíny Sputnik V, ruský Fond priamych investícií, napokon nenamieta zverejnenie zmluvy, ktorú s nami uzavrel Uvádza to vo svojom profile na sociálnej sieti Twitter. Má však jednu podmienku, ktorá je, že bude zverejnená aj zmluva so spoločnosťou Pfizer-BioNTech, aby ich bolo možné porovnať.

Slovensko má vakcíny Sputnik V podľa rezortu zdravotníctva aj naďalej uložené v skladoch v Šarišských Michaľanoch, pričom v Maďarsku analyzujú 46 ampuliek tejto vakcíny. Do Šarišských Michalian prišli dokonca dva maďarské kamióny, do ktorých chceli naložiť a odviesť všetkých 37 paliet vakcíny. Vedenie firmy Imuna Pharm im ich ale odmietlo vydať s tým, že vakcína je majetkom štátu a musí prejsť riadnym odovzdávacím konaním.

Ak vyhostíme ruských diplomatov, problém so Sputnikom bude neriešiteľný, varuje Danko (VIDEO)
Vyhosťovanie ruských veľvyslancov v niektorých štátoch EÚ môže nasledovať aj Slovensko, čo by malo ale vážne dopady na očkovaciu látku Sputnik. A práve na toto upozorňuje vo videu na sociálnej sieti predseda národniarov Andrej... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Ruská vakcína Sputnik vyhovela vo všetkých 14-tich skúškach

Ťahanice okolo Sputnika V sa podľa expremiéra a ministra financií Igora Matovič udiali aj preto, že Rusi požiadali o vrátenie vakcín pre neuhradenie dodávky. Podľa Matoviča však išlo len o zámienku, pretože v skutočnosti nešlo o peniaze, ale Rusom malo prekážať stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý spochybnil reputáciu vakcíny. Ruská strana preto žiadala vykonať testy v OMCL laboratóriu, nie v tom, kde ho dal testovať ŠÚKL.

Závod v Šarišských Michaľanoch dokonca navštívili aj audítori od ruského výrobcu. „Bol audit, spísali sme zápis, všetko v poriadku. Kontrolovali naše procesy, skladovanie. Robili sme všetky pokusy podľa európskeho liekopisu, ktorý je záväzný v Európskej únii,“ skonštatoval na margo návštevy z Ruska predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás. Slovenská akadémia vied, kde vakcínu testovali, informovala, že Sputnik V vyhovel v 14 skúškach jeho Biomedicínskeho centra, ktoré sú základným východiskom pre potvrdenie farmaceutickej kvality vakcíny. V otázke posúdenia komplexných aspektov vakcíny SAV plne rešpektuje odborný názor, ktorý vyjadril ŠÚKL.

Sputnik V má 97% účinnosť, uvádza nové dáta výrobca
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková