Česko vylúčilo Rusov z tendra na nový jadrový reaktor a vyzýva krajiny, aby vyhostili ruských diplomatov
22 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Česká republika uprostred diplomatickej krízy vylúčila z tendra na výstavbu nového jadrového reaktora ruskú štátnu spoločnosť Rosatom. Nechce už kúpiť ani ruskú vakcínu Sputnik V. Česká republika navyše vyzvala partnerov z EÚ a NATO, aby vyhostili ruských diplomatov ako prejav solidarity s Prahou, píše epochtimes.de.



Vylúčenie ruského Rosatomu z tendra. Česi nechcú ani Sputnik V

Ako oznámil český minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček, Rosatom sa nemôže zúčastniť na bezpečnostnej previerke miliardového výberového konania. Podľa ministra zahraničných vecí Jana Hamáčka Česká republika už nechce kúpiť ani ruskú vakcínu Sputnik V.

Tender sa týka rozšírenia jadrovej elektrárne Dukovany na juhu Českej republiky.
Rusko hovorí o politickom rozhodnutí

Do roku 2036 sa má vybudovať  nový blok reaktora. Po vylúčení spoločnosti Rosatom zostávajú stále v hre EdF z Francúzska, KHNP z Južnej Kórei a Westinghouse z USA. Rosatom hovorí o politickom rozhodnutí, ktoré nie je dobré pre česko-ruské vzťahy.

Vzťahy medzi Ruskom a Českou republikou momentálne zaťažuje aféra tajných služieb. Česká vláda oznámila, že vyhostí 18 ruských diplomatov pre podozrenie zo špionáže.

Liberálna horda zruinovala vzťahy Slovenska s Ruskom. Sú horší ako Džingischán
18 | 04 | 2021 | Aneta Leitmanová


V pozadí sú explózie v českom muničnom sklade z roku 2014, pri ktorých zahynuli dvaja ľudia. Podľa českej vlády boli do výbuchov zapojení ruskí tajní agenti.

Český premiér Andrej Babiš uviedol, že sú jasné dôkazy o tom, že príslušníci ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU boli zapletení do výbuchov v muničnom sklade neďaleko obce Vrbětice.
Boli to agenti ruskej tajnej služby

Zistilo sa, že 18 zamestnancov ruského veľvyslanectva v Prahe, ktorých Česká republika vyhostila z krajiny, boli agenti ruskej tajnej služby.

Česká vláda navyše vyzvala svojich partnerov z EÚ a NATO, aby vyhostili ruských diplomatov na znak solidarity s Prahou. Český minister zahraničných vecí Jan Hamáček avizoval, že si predvolá ruského veľvyslanca.
Kremeľ hovorí o provokácii a nepriateľskom akte

Moskva zareagovala vyhostením 20 českých diplomatov. Kremeľ odmietol obvinenia českej vlády a vyhostenie ruských diplomatov označil za provokáciu a nepriateľský akt, dodáva epochtimes.de.

Nevzdelaný Arpád Soltész znovu vylial žlč a nenávisť srdca: Prerušme s Ruskom styky!
Arpád Soltész je známy nenávisťou k Rusku. Udalosti v Čechách mu umožnili dať emóciám voľný priebeh. Na Rusko doslova vyvracal žlč. Soltész má už prípad z Čiech vyšetrený aj uzavretý. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Petra Demková