Hovorca ruského prezidenta odmietol lži o tom, že Putin odmieta stretnutie s Bidenom
16 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Putin odmietol ponuku na rozhovory. Putin odmietol výzvu na stretnutie. Putin odmietol Bidena." Európou a Slovenskom sa v uplynulých hodinách šíril takýto mediálny chorál proamerických médií. Lži vyvracia hovorca prezidenta Ruskej federácie.


Hovorca Dmitrij Peskov doslova uviedol, že "Rusko nestanovuje žiadne podmienky pre stretnutie Putina a Bidena". Informuje o tom oficiálna agentúra  na svojom webe tass.ru.
Žiadne podmienky si Rusko nekladie

"Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin sa dotkol témy iniciatívy týkajúcej sa rozhovoru s jeho americkým kolegom Joe Bidenom. Nehovoril o žiadnych podmienkach jeho konania", povedal v piatok novinárom tlačový tajomník ruskej hlavy štátu Dmitrij Peskov. .

Peskov  v rozpore s tvrdeniami proamerickej propagandy pripomenul, píše web štátnej ruskej agentúry, že "pôvodne návrh takéhoto stretnutia vyslovil ruský vodca. "Prezident Putin hovoril o usporiadaní schôdzky v najbližších dňoch alebo kedykoľvek neskôr. Nehovoril o žiadnych podmienkach," zdôraznil Peskov v odpovedi na otázku k tejto téme.

Stretnutie Putina s Bidenom by sa mohlo konať v Bratislave, navrhuje Danko (VIDEO)
Vysoký stupeň nebezpečia vojenského konfliktu na ukrajinsko-ruských hraniciach si uvedomuje aj americký prezident Joe Biden, ktorý vyzýva Vladimíra Putina na stretnutie. A práve to by chcel zorganizovať šéf národniarov Andrej Danko u nás, v... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Výzva prišla z Moskvy

18. marca vyzval ruský prezident v éteri vysielača Rusko-24 amerického prezidenta Bidena na otvorený  dialóg. Washington na tento návrh nereagoval. Americký prezident zase vo štvrtok uviedol, že tento týždeň počas telefonického rozhovoru navrhol, aby Putin v lete usporiadal summit Rusko-USA v Európe. Vyhlásil, že zúčastnené strany o tejto možnosti v súčasnosti vedú dialóg.

Konečné rozhodnutie o Bidenovom návrhu na usporiadanie summitu v tretej krajine posúdi prezident Putin, dodal Peskov. „Pokiaľ ide o samotný prejav prezidenta Bidena, návrh na schôdzu sa prekrýva s návrhom, ktorý predtým vyjadril prezident Putin," uviedol hovorca Kremľa. „Samozrejme, bude trvať nejaký čas, kým sa uskutoční analýza tohto návrhu.
Uvidíme, čo o týždeň

Peskov tiež podľa webu tass.ru uviedol, že Putin sa ešte nerozhodol, či sa zúčastní na klimatickom summite, na ktorý ho tiež pozval Biden. „Nie, stále neexistuje rozhodnutie, táto otázka sa stále skúma,“ odpovedal Peskov na otázku o možnosti účasti Putina na klimatickom summite. Hovorca Kremľa sľúbil, že bude  informovať médiá „hneď, ako dôjde k konečnej dohode“.

USA majú v úmysle usporiadať medzinárodný summit o boji proti zmene podnebia, ktorý sa uskutoční 22. - 23. apríla. Na tento rok bolo pozvaných 40 svetových lídrov. Ponuku zúčastniť sa na podujatí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi tlmočil americký prezident Joe Biden.
Biden s Putinom diskutujú dôkladne

V utorok uskutočnili prezidenti Putin a Biden už druhý telefonický rozhovor z iniciatívy Washingtonu. Podľa Kremľa lídri dôkladne diskutovali o stave bilaterálnych vzťahov a medzinárodných otázkach. Kremeľ informoval že existuje iniciatíva na stretnutie „v tretej krajine“ v nadchádzajúcich mesiacoch.

(Medzititulky red. HD.)

Stretnú sa Putin a Biden vo Viedni? Rakúsko ponúka svoje hlavné mesto pre navrhovaný samit
Rakúsko prejavilo ochotu usporiadať potenciálny summit na vysokej úrovni medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho americkým náprotivkom Joe Bidenom. Viedeň sa ponúkla po tom, čo americký prezident uviedol, aby sa dvojica stretla v „tretej... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková