Stretnú sa Putin a Biden vo Viedni? Rakúsko ponúka svoje hlavné mesto pre navrhovaný samit
14 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Rakúsko prejavilo ochotu usporiadať potenciálny summit na vysokej úrovni medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho americkým náprotivkom Joe Bidenom. Viedeň sa ponúkla po tom, čo americký prezident uviedol, aby sa dvojica stretla v „tretej krajine“, informuje RT.


Viaceré ruské médiá tvrdia, že priamo komunikovali s ministerstvom zahraničia vo Viedni. „Ak sa Rusko a USA rozhodnú usporiadať samit na prezidentskej úrovni, je to chvályhodné. Rozhodnutie či, kedy a kde sa bude takýto samit konať, závisí od oboch krajín.” Informovalo ministerstvo moskovskú tlačovú agentúru RIA Novosti. "Samozrejme, Rakúsko je vždy k dispozícii pre rokovania na vysokej úrovni každého druhu."
Ponúklo sa aj Fínsko

Podľa moskovskej tlačovej agentúry TASS usporiadanie samitu tiež ponúklo Fínsko. TASS odhalila, že Helsinki tento návrh predložili pred utorňajším telefonátom medzi tamojším prezidentom Sauli Niinistö a Putinom.

V roku 2018 bolo Fínsko hostiteľom osobného stretnutia ruského vodcu s vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Stretnutie bolo nakoniec absolútne neproduktívne a nebolo vydané ani žiadne spoločné komuniké.

Ruský minister obrany varuje NATO: Ruské jednotky sú pripravené brániť krajinu
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Viedeň bola predtým hostiteľom mnohých stretnutí medzi Moskvou a Washingtonom a je bežne dejiskom diskusií o kontrole zbraní. Posledný samit, na ktorom sa zúčastnili tieto dva štáty v Rakúsku, sa konal v júli a bol zameraný na vesmírnu bezpečnosť a jadrové zbrane.

Potenciálne osobné stretnutie Bidena a Putina navrhol americký prezident v stredu v telefonáte. Podľa oficiálneho údaja z Bieleho domu obaja vodcovia diskutovali o „mnohých regionálnych a globálnych problémoch“, pričom Biden opätovne potvrdil „svoj cieľ vybudovať stabilný a predvídateľný vzťah s Ruskom v súlade so záujmami USA“.

Podľa zhrnutia Kremľa Biden navrhol „normalizáciu stavu vecí na bilaterálnej úrovni“ a zameral sa na „naliehavé záležitosti, ako je zabezpečenie strategickej stability a kontroly zbraní“.

Konflikt na Dombase sa vyostruje. Biden žiada Putina o stretnutie zoči-voči v tretej krajine
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Návrh prichádza po mesiacoch nepriaznivých a zhoršujúcich sa vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom. V marci Biden súhlasil s názorom redaktora ABC Georga Stephanopoulosa, že Putin je „zabijak“, čo nakoniec viedlo k odvolaniu ruského veľvyslanca vo Washingtone Anatolija Antonova.

Americký prezident tiež uviedol, že Rusko „zaplatí“ za údajné zasahovanie do amerických prezidentských volieb v roku 2020.

Telefonický hovor sa uskutočnil aj na základe zvýšeného napätia v ukrajinskom regióne Donbas s rastúcimi obavami, že konflikt by sa mohol zmeniť na vojnu v plnom rozsahu.

Americkí generáli vysvetlili Bidenovi silu terajšieho Ruska. Ten teraz volá Putina na osobné stretnutie
Ospalý "Joe" je na smrť vystrašený, tvrdí ruský publicista Sergej Latyšev. „Rusko dalo USA jasne najavo, že už nemá chuť pokračovať v hre s točením figúrok. A že je schopné veľmi rýchlo vyliečiť ten starý ukrajinský hnis na tele svojej veľkej... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič