Už žiadne odpadávanie z nedostatku vzduchu! Rusi vyvinuli high-tech rúško
11 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Skupina spolupracujúca s ruskými high-tech vývojármi predstavila dizajn rúška, ktorý poskytuje nielen zvýšenú ochranu pred Covidom, ale tiež uľahčuje dýchanie pomocou rovnakého filtra ako v umelých pľúcnych ventilátoroch, informuje portál RT.




„V tejto maske sa vám dýcha veľmi ľahko. Môžete v nej športovať, vrátane joggingu, alebo pracovať celý deň v kancelárii," informovala Národná technologická iniciatíva (NTI) štátneho programu združujúceho podnikateľov a odborníkov pracujúcich v high-tech sfére.

NTI tvrdí, že dizajn vyzerá veľmi podobne ako obyčajná maska ​​- presnejšie umývateľná neoprénová maska. Hovorí sa však, že má veľkú výhodu. Je ním profesionálny filter podobný filtrom používaným v pľúcnych ventilátoroch. Zachraňuje životy pacientov s vážnymi komplikáciami spôsobenými Covid-19.

Na proteste proti pandemickým opatreniam vo Viedni zadržali 14 osôb. Chceli preraziť policajné bariéry
Potýčky medzi demonštrantami a políciou vypukli na sobotňajšom proteste proti epidemiologickým opatreniam, ktorý sa konal v rakúskej metropole Viedeň. Policajti zadržali dokopy 14 ľudí, informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | tasr


Tento filter poskytuje významnú úroveň ochrany pred vírusovými, bakteriálnymi a plesňovými látkami, peľom, aerosólmi a prachom. Pritom prakticky vôbec nebráni prúdeniu vzduchu, uviedla NTI.

Maska bola zjavne navrhnutá s ohľadom na športovcov. Je totiž okrem iného vybavená aj šiestimi senzormi sledujúcimi fyzické zaťaženie, teplotu tela a kvalitu vzduchu. Filtre je potrebné vymeniť po 48 hodinách používania.

Maska už prešla selektívnym testovaním medzi profesionálnymi športovcami, uviedla NTI. Očakávaná maloobchodná cena takejto „inteligentnej masky“  nebola zverejnená.

Rusko spúšťa vakcinačnú turistiku. Európania idú za Sputnikom do Ruska
Bude Rusko čoskoro pozývať cudzinov oficiálne na očkovanie do svojej krajiny? Naznačuje to minimálne výrobca Sputnika V. Zdá sa, že takýto program sa už pripravuje, informuje snanews.de. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová