Mega dobré správy z nemocníc, klesá nám počet pacientov, tešia sa analytici z Dáta bez pátosu
11 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Po Veľkej noci síce ešte neubehol ani týždeň, ale analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu sa už radujú. Ako zverejnili vo svojom statuse na sociálnej sieti, čísla nakazených totiž idú smerom nadol.


Zdá sa, že Slovensku tvrdý lockdown prospel. Znižujú sa nielen počty tých, ktorí na COVID-19 zomreli, ale aj tých, ktorí potrebujú v nemocniciach akútnu starostlivosť. Odborníci síce informovali, že na to, aby sme vedeli ako na tom sme si musíme počkať aspoň 10 dní až dva týždne, analytici z Dáta bez pátosu sa však už tešia.
Smerovať k normálu pomáha aj teplé počasie a slniečko

„Mega dobré správy z nemocníc,“ píšu hneď v úvode svojho statusu na sociálnej sieti. „Významne sme v počtoch pacientov s potvrdeným kovidom klesli. Sme o 1600 nižšie ako v rekorde 3825 v deň 8. marca. Časť vysvetlenia budú aj vysoké úmrtia, lebo treba rátať, že 15 %-20 % z denného počtu ťažkých prípadov denne zomrie. Počty ťažkých prípadov klesli z takmer 800 za 3-4 týždne na 500, vysvetľujú analytici prečo sa tak tešia. Dnes, podľa nich, máme dokonca obsadených menej ako 300 pľúcnych ventilátorov (296), čo je o 100 menej ako v rekorde na začiatku marca. „Asi prebieha aj čistenie dát, klesla dlhodobo rozporovaná Rožňava zo 70 na 30, rovnako klesli významne aj Galanta a Nové Zámky,“ tešia sa analytici, podľa ktorých problematické regióny sú stále Liptovský Mikuláš, Lučenec, Rimavská Sobota, Prievidza s miernym rastom počtu pacientov.



„Od cestovačiek 1. apríla už ubehlo 10 dní a pacientov z potencionálneho infikovania návštevníkmi už vidíme, alebo prídu s príznakmi v najbližších dňoch, zvlášť ak by išlo o starších ľudí. Ale bude to len vlnka, v pondelok vždy dochádza k rastu počtu pacientov v reportingu – výkazníctve,“ konštatujú radostne analytici, podľa ktorých ak by bol zajtra počet „potvrdení+podozriví“ na Covid pod 2500, tak COVID Automat dá celé Slovensko z bordovej farby a III. stupňa do II. stupňa a červenej farby s následným uvoľnením od 26. apríla. „Toto sme ako možnosť spomínali spolu so SME v poste 25. marca pred vyše 2 týždňami. Tešíme sa aj z avizovaných zmien COVID Automatu, teplé počasie a slniečko pomáha a smerujeme k normálu,“ dodávajú na záver analytici z Dáta bez pátosu.

Dáta bez pátosu: Aj keby boli prázdne nemocnice a nula nakazených, potrvá dva týždne, kým uvoľnia opatrenia
Aj keby boli nemocnice prázdne a nula nakazených, úradníkom potrvá dva týždne, kým uvoľnia opatrenia. Upozorňujú na to Dáta bez pátosu. Odvolávajú sa pritom na Ivana Bošňáka. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Ivan Brožík